2. Arıcılık Paneli Düzenlendi

2. Arıcılık Paneli Düzenlendi

Bilecik Valiliği, Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bilecik Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından “Arıcılık Paneli”nin bu yıl 2. si düzenlendi.

Bilecik Valiliği, Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bilecik Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından “Arıcılık Paneli”nin bu yıl 2. si düzenlendi.

dsc-0074.jpg

Düzenlenen panele Bilecik Valisi Şefik Aygöl, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Bilecik Arıcılar Birliği Başkanı Beytullah Erdönmez, STK’lar ve vatandaşlar katıldı.

dsc-0072.jpg

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panel, Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından arıcık ile ilgili tanıtım sunumu ile devam etti.

dsc-0087.jpg

Tanıtımın ardından Bilecik Arıcılar Birliği Başkanı Beytullah Erdönmez açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Beytullah Erdönmez yaptığı konuşmada Bilecik Arıcılar Birliği ve birlik faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

dsc-0090.jpg

Beytullah Erdönmez burada yaptığı konuşmada;

“Bilecik arı yetiştiricileri birliği kurulduğu 2005 yılından bu yana, üyelerinin menfaati doğrultusunda ilimizde arıcılığın geliştirilmesi ve üyelerimizin üretmiş olduğu arı ürünlerinin pazarlanması ve marka haline gelmesi için çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca arıcılığın geliştirilmesi, üyelerimizin bilgi ve becerilerini arttırmak adına bugün olduğu gibi, eğitim programları düzenlemek, arıcılık ile alakalı fuarlara ve programlara katılım sağlamak için bu organizasyonlar yapılmaktadır.

Yine ilimizde arıcılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla, İl Tarım Müdürlüğünün projeleri ile, Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz ve İl Genel Meclis Üyelerimizin maddi destekleri ile 2021 yılında, %50 hibeli 1250 adet arı kovanı dağıtılıp, yine 2021-2022 yıllarında varroa aktif dış paraziti ile toplu mücadele için varoş ilacı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında Tarım İl Müdürlüğümüzün projesi ile, BEBKA tarafından finanse edilen bir Bal Konum ünitesi birliğimize kazandırılmıştır. Bil-bal markası birliğimiz adına tescillenmiş, tasarım, etiket ve barkot çalışmaları tamamlanmış ve raflarda yerini almıştır. İlimiz merkezinde birliğimize ait bir işletme açarak, balımızın tanıtım ve satışını yaparak birliğimize maddi anlamda bir girdi sağlıyor ayrıca arıcılık malzemeleri konusunda imkanlar çerçevesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda yurt içi ve yurt dışında pazar oluşturma ve tanıtım çalışmalarımız devam etmekte olup, bu anlamda en son 2023 yılı sonunda Valiliğimizin koordinasyonunda, Antalya’da yöresel gübre fuarına katılım sağlanmıştır. Göreve geldiğimiz 2019 yılından bu yana, birliğimize ait kalıcı bir işletme, iş yeri oluşturma çabamız ve birlik faaliyetlerimizi arttırmaya yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu konuyu çözdüğümüz takdire, plastik tarım metal eritme, petek balsamı ve arı yemi üretme sistemleri gibi ekipmanları bünyemize katıp, arıcılarımızın daha uygun ve daha kaliteli ulaşmasını sağlamayı hedeflemekteyiz. İlimizde kilometre kareye düşen arı sayısının Türkiye ortalamasının 1/3’i seviyesinde olduğu, dışarıdan gezginci arıcı gelmediği için, meyve üretimi alanlarında, ay çiçek gibi kültür bitkisi ekim alanlarında ve kırsal alanlarda tozlaşmanın sadece ilimizdeki arıcılara bağlı olduğunu düşündüğümüzde, birliğimizin ve arıcılarımızın bir miktar daha desteğe ihtiyacı olduğu aşikardır. Valiliğimize, İl Özel İdaremize, İl Genel Öeclisi Üyelerimize ve İl Tarım Müdürlüğümüze bugüne kadar birliğimize ve arıcılarımıza vermiş oldukları desteklerden dolayı şahsım ve arıcılarımız adına teşekkür ediyorum. Düzenlemiş olduğumuz bu programın arıcılarımıza artı bir değer katmasını temenni ediyorum, hepinize tekrar hoş geldiniz diyor, çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Arıcılar Birliği Başkanı Beytullah Erdönmez’in konuşmasının arından Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Doğan, davetlerinden dolayı organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederken, Türkiye Arıcılar Birliği ve birliğin geçmişi hakkında bazı bilgiler paylaştı. Arıcılar birliğinin 20 yıllık bir sürece ait başarılarından bahseden Kazım Doğan, 80 ilde ki arıcılık faaliyetleri hakkında da bazı bilgiler paylaştı.

dsc-0094.jpg

Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Doğan’ın konuşmasının ardından sahneye gelen İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, İlimizi tanımamız gerektiğine vurgu yaptı. Ülkemizin yedi bölgeden oluştuğunu ve İlimizin de yedi ilçeden oluştuğunu örnek gösteren İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Bilecik’in ilçelerinden ve tarım çeşitliliğinden de örnekler verdi.

Bilecik’in zengin bir yelpazede olduğunu ve son altı aydır üretim planlaması ve üretim sözleşmesine geçilmeye çalışıldığını vurgulayan Müdür Necmettin Yoldaş sahadaki çalışmalardan ve çalışmalara ilişkin tespitlerden de örnekler verdi.

Kayıt dışı oluşabilecek alanların üretimlerinin tamamen kayıt altına alınması ve yedi havzaya bölünerek hangi ürünlerin daha önemli olduğunu ve hangi ürünün daha fazla desteklenmesi gerektiğinin kayıt altına alınarak desteklenme politikasının arttırılacağını belirten Tarım İl Müdür Necmettin Yoldaş, ayrıca sözleşmeli üretim hakkında da bilgilendirmeler yaptı.

Tarım İl Müdürü Necmettin Yoldaş’ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen Vali Şefik Aygöl, sözlerine “Bal gibi bir çalışma yapıyoruz” diyerek başladı.

Vali Aygöl konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Bu çalışmaların içerisinde çok büyük emekler var. Burada çok kıymetli bir arıcılar birliği başkanımız var,hem yüzü temiz hem kendisi temiz, gerçekten bu konuya, bu işe gönül vererek bir şeyler yapmaya çalışan bir arkadaşımız var. Küçük bir canlıdan bahsettik ama o canlı Allah’ın da çok net bir şekilde verdiği bir kabiliyet ile bir mucize oluşturuyor insanlık için. Bir şifa kaynağı oluşturuyor. 25 yıllık yöneticilik hayatımda şunu gördüm, bu işi genellikle bilinçli insanlar yapıyor. Çoğunlukla ihtiyacı olmadan, bu işi yaptıklarını görme fırsatı buldum. Onun için bal başarılı olduğumuz bir tarım ürünü gerçekten. Tarım İl Müdürümüzün de ifade ettiği gibi, 80’in üzerinde ürünün yetiştiği topraklarda yaşıyoruz. Ecdadımız Ertuğrulgazi, buraya kırk tane oba koyarken ve dünyanın 1/3’ine adaletle hükmederken, aslında bu obaları buraya boşuna koymadığını bugün daha iyi anlıyoruz. Biz Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz ve Tarım Bakanlığı olarak b güne kadar arıcılarımızın yanında olduk, bundan sonra da net bir şekilde arıcılarımızın ve arıcılar birliğimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bildiğim kadarıyla, Türkiye’de bütün alanlarda ilaçlama konusunu yapan nadir alanlardan birisiyiz. Bu sene yeniden 1000 adet kovan desteği hazırlığı yapıyoruz. Sabah yeni bir bilgi geldi, arıcılarımız bal ormanı istiyor dediler. Orman bölge müdürümüz ile görüşüldü, bize bilgi verdiler bende arkadaşlarımıza bunun müjdesini vermek istiyorum. Arıcılarımız etrafta dolaşsın, nereyi bal ormanı yapmak istiyorsa, başımızın gözümüzün üzerine karar vermeye hazırız. Bu yıl 2. sini yapıyoruz inşallah 3.sünü ve devamını da yaparız. Biz devlet olarak millet olarak arı üreticiliğinin arkasındayız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum”

dsc-0097.jpg

Vali Şefik Aygöl’ün konuşmalarının ardından panelde sunum hazırlayan misafirlere plaket takdim edildi.

dsc-0101.jpg

dsc-0103.jpg

dsc-0107.jpg

dsc-0109.jpg

dsc-0111.jpg

dsc-0082.jpg

Bu haber toplam 1175 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum