BİLECİK, DEPREME NE KADAR HAZIR?
Kurban Bayramı’nın üçüncü günü yaşanan 3,7’lik depremin ardından ilimizin olası depremlere karşı ne kadar hazır olduğu sorusu gündeme geldi. MHP Belediye Meclis Üyesi Soner Olgun konuyu meclise taşıdı. Bilecik Belediyesi’nin deprem tedbirlerini soran Olgun’a Belediye Başkanı Selim Yağcı cevap verdi.
BİLECİK, BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA
Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantısında tartışmaya açılan konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Başkan Yağcı, Bilecik’in birinci derece deprem kuşağında yer aldığını anımsattı. Yağcı, belediyenin imar çalışmalarının bu riske göre şekillendiğini aktarırken birçok afet senaryosuna ilişkin alınan tedbirlerden bahsetti.
ŞEHİRLERİN ÖZEL PLANLARI VAR
Başkan Yağcı, ilimizin olası depremlere karşı aldığı tedbirleri şu ifadelerle açıkladı:
“Bilecik, zemini çok sert ama birinci derece deprem kuşağında olan bir şehir. İmardaki tüm düzenlemelerimiz deprem riskine yönelik olarak yapılıyor. Depreme yönelik olarak sadece belediyemizin değil il afet yönetimi olarak şehirlerin özel planları var. Belediyelerde bu planlar içerisinde bir unsur. Bizim imar mevzuatımız yapıların yapılması noktasında birinci derece deprem kuşağında olduğu için yapıların değerlendirmeleri buna göre yapılıyor.
MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ’NİN DE PLANLARI VAR
Marmara Belediyeler Birliği olarakta bu tür olağanüstü durumlara karşı hazırladığımız planlar var. Mesela Balıkesir Belediyesi çadırların temininden sorumlu, Bursa Belediyesi su ve erzak gibi ihtiyaçların giderilmesi ile sorumlu. Bizimde görevimiz battaniye ve benzeri şeyler göndermek. Bu tür çalışmalarımız var ama temenniniz inşallah büyük çaplı depremlerimiz olmasın” dedi.
RİSKLİ BİNALAR
MHP’li Soner Olgun’un sorusu üzerine riskli binalarla ilgilide açıklamalarda bulunan Başkan Yağcı, 2000 yılından önce yapılan birçok binanın deprem yönetmeliğinin gerekliliklerini yerine getiremediğini belirtti. Başkan Yağcı, belediyenin detaylı bir riskli bina çalışması yapması durumunda çok fazla binaya oturulamaz raporu çıkacağını söylerken birçok ticaret alanının da ruhsat alamayacak durumda olduğunu dile getirdi.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İSTEDİK AMA…’
Başkan Yağcı, bu risk sebebiyle kentsel dönüşümü gerçekleştirmek istediklerini ancak o dönemde vatandaşa istemediğini belirterek şöyle devam etti:
“Cumhuriyet Mahallesi’ne girilse herhalde yüzde 70’i yıkılır. Zaten o sebeple kentsel dönüşümü istedik ama vatandaşımıza bazı şeyleri anlatamadık. Umarım önümüzdeki süreç içerisinde bu binaların yenileşmesi sağlanır. İsmetpaşa’da bunu büyük ölçüde kurtardık. Tek tek binalar üzerinde çalışma yaparak riskli yapılar noktasına girmedik. Girersek sosyal bir problem oluşacak. Küçük sanayiden başlayarak birçok yerde kentsel dönüşüme girmek zorunda kalabiliriz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Ahmet MEŞE
Bu haber toplam 2989 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.