Bilecikliler 11-11’de bir araya geldi

Bilecikliler 11-11’de bir araya geldi

11 Kasım Dünya Bilecikliler Günü kapsamında Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde program düzenlen

11 Kasım Dünya Bilecikliler Günü kapsamında Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde program düzenlendi.

Bilecik Valiliği, Bilecik Belediyesi ve Bilecik Kent Konseyi iş birliğiyle düzenlenen “Bilecikliler Buluşması” programında Bilecikliler bir araya geldi.

Bilecikliler Buluşması Programına; Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bilecik Belediye Başkan Vekili Yaşar Külhan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Baro Başkanı Halime Kahraman, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ferdi Erbakıcı, İl Emniyet Müdürü Beyti Kalaycı, İl Genel Meclis Başkanı Ramazan Kurtulmuş, Bayırköy Belediye Başkanı Aykut Dilsiz, Siyasi Partilerin İl ve İlçe Başkanları, STK’lar, ESBİLDER Başkanı Ahmet Saraç, Eskişehir Bilecikliler Dernek Başkanı Davut Mülayim, Bursa Bilecikliler Dernek Başkanı Erdoğan Mısırlı, İstanbul Bilecikliler Dernek Başkanı Faruk Şahin, Ankara Bilecikliler Dernek Başkanı Hasan Akgül adına Nurcan Özçakır, Bilecik İli ve İlçeleri Kültür Derneği Başkanı İbrahim Yılmam, Tuzla Bilecikliler Derneği Başkanı Kenan Kayedelen ve Bilecikliler katıldı.

Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmaları, protokol konuşmaları ve dernek başkanlarının konuşmaları ile devam etti.

dsc-0078.jpg

Programın açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Hakkı Aynur, birlik olarak Bilecik’in koca bir aile albümü oluşturulması çağrısında bulundu.

Başkan Aynur yaptığı açılış konuşmasında;

“İlkokul yıllarında zaman zaman okuldan habersiz ayrılıp Edebali Vadisi’ne inerdik. Orada gezmediğimiz köşe bucak kalmazdı. Orada değişik hikayeler dinlerdik. Karşılaştığımız herkesten farklı bir hikaye dinlerdik ama günümüze baktığımızda bu hikayelerin artık anlatılmadığını görüyoruz. İnternette Bilecik diye arattığımız zaman orada da çok bir şey bulamıyoruz. Örneğin Küçük Sanayi Sitesi’ni kim kurdu? İlk sanayi tesisimizi kim kurdu? Ya da Valilik makamını zamanında Kıvrıkoğlu ziyaret etmiş onunla ilgili doneler yoktu. Bu sıkıntıları gördük. Bunlar mutlaka kamunun kaynaklarında vardır fakat sivil toplumun ulaşabileceği bir dijital ortam da yoktu. Bununla ilgili ilk düşündüğümüz şey de dijital ortamda kent belleğini oluşturmak ve geliştirmek oldu. Herkesin ulaşabileceği bir hale getirmek istedik. Bu amaçla çalışmalarımıza başladık.

dsc-0088.jpg

Yüzlerce bilgi, done topladık, taradık. Yaş almış vatandaşlarımızın anılarını biriktirdik. Çekimlerini yaptık. Yavaş yavaş bu şekilde ilerlemeye başladık. Bu vesile ile sizlerden de bu çalışmalarımıza destek olmanızı talep ediyorum. Elinizdeki Bilecik ile ilgili bilgi, belge, done, fotoğraf, Osmanlıca-Türkçe ne varsa hepsini bize ulaştırmanızı istiyoruz. Taradıktan sonra asıllarını sizlere iade ediyoruz tabi ki. Hep birlikte bu kent belleğini oluşturalım, güçlendirelim. Birlikte Bilecik’in koca bir aile albümünü oluşturalım. Bu yüzyıllarca kalsın. Bu çalışmalara devam ederken Bilecik ile ilgili yapılan neşriyatları gördük. Bu sene özellikle kitap yazanlarla devlet sanatçılarından başlayarak bir onur belgesi düzenleyelim o da kalıcı hale gelsin ve ileride kurulabilirse belki kent belleği müzesine de birer belge olsun istedik. Bunlar dijital ortamda da sürekli olarak ölümsüzleşecek. Hayırlısıyla çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanımızın destekleri bu konuda çok iyi. Aşağı yukarı altyapıyı da kurduk. Çok yakında bunun yayınına da başlayacağız. Hep birlikte güçlenerek gideceğimize inancım tam. Bu sene çok hızlı bir etkinlik oldu. Yeterince hazırlanamadık, farkındayım. Sağlık sorunlarım da devreye girdi biraz sıkıntılar yaşadık. Unuttuklarımız mutlaka var. Fakat gücenmesinler, darılmasınlar bize ulaşmaya gayret ersinler. Bize yardımcı olsunlar. Bu töreni geleneksel bir hale getirelim ve güçlendirerek devam edelim. Bu arada bu topraklardan ayrılmış olsa bile buraya ahde vefa duya bizleri yalnız bırakmayan Bilecikliler Dernek Başkanlarına da çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kent Konseyi Başkanı Hakkı Aynur’un ardından Bilecik Belediye Başkan V. Yaşar Külhan konuşmasını yaptı. Başkan V. Külhan yaptığı konuşmada;

“Bugün Bilecik’imize gönül vermiş her kesimden temsilcinin burada bir araya gelmesinden büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu buluşma bizler için Bilecik’in insanlarını bir araya getirmekten çok daha fazlasını ifade eder. Bugün hep birlikte şehrimize olan bağlılığımızı, köklerimize olan saygımızı ve geleceğe dair ortak umutlarımızı paylaşıyoruz.

dsc-0130.jpg

Aynı zamanda bu anlamlı buluşma ile şehrimizi birçok alanda önemli değerler katan siyasetçilerimizi, akademisyenlerimizi, sanatçılarımızı ve meslek erbaplarımızı ağırlıyor ve kendileriyle gurur duyduğumuzu ifade etmek için bir kez daha fırsat bulmuş oluyoruz. Siyaset üstü bir buluşma olarak gördüğümüz bu gün, farklı görüş ve düşüncelerin Bilecik çatısı altında anlam bulduğu şehir kültürümüzün güzelliklerini birlikte yaşadığımız bir gün. Bilecik’in geleceğini hep birlikte inşa etme arzusuyla bir araya geliyor ve çalışmalarımıza bu doğrultuda devam ediyoruz. Her birinizin katkısı, değerlerimize sahip çıkmamız şehrimizi daha da güzelleştirecek ve güçlü kılacaktır. Bu anlamlı organizasyona destek veren tüm kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Protokol konuşmaları Bilecik Valisi Şefik Aygöl’ün konuşması ile son buldu.

Vali Aygöl yaptığı konuşmada Bilecik’in yapılan bütün övgülere layık bir memleket olduğuna vurgu yaptı.

Vali Şefik Aygöl konuşmasında;

Bu memleket, ne kadar övülürse, ne kadar anlatılırsa yeri olan bir memleket. Çünkü bugün üzerinde gururla nefes aldığımız bu toprakların kuruluşunun gerçekleştiği, ilk başkentliğini yaptığı daha sonra istiklal Harbi’nde özellikle bu milleti topyekün yok etmek için haince saldırılarda en büyük dirençlerin gösterildiği ve kurtuluşun sağlandığı şehirlerden olması sebebiyle de tek başına övülmeye değer. Ben sizler gibi doğuştan Bilecikli olmadım ama göreve başladığım gün şerefle Bilecikli olduğumu ve Bilecikli olmaktan büyük bir onur duyduğumu ifade etmek istiyorum.

dsc-0135.jpg

Bilecik’in en bilinen özelliği; Marmara bölgesinde 25 milyon nüfusun yaşadığı metropoller arasında bilinemem özelliği. Ben bu şehre geldiğimde şehrin bilinmemesini çok büyük bir eksiklik görüp “Bilecik’i bugünden sonra herkes bilecek” demiştim. Fakat geçen süre içinde Bilecik’in çok bilinmemesinin metropooler arasında bu şehri koruduğunu gördük. Bu şehir, bu kadar nüfusun arasında korunmuş bir vaha gibi. Aslında bize çok büyük bir fırsat veriyor. Bu şehri nitelikli olarak, yaşanılabilir bir şehir olarak büyümesi için bir fırsat veriyor. Bu şehir büyüyecek ama nitelikli büyümesi gerekiyor. Bilecik’te 4007 kilometre alanımızda adım atmadığımız yer bırakmayacağız demiştik. Bu doğrultuda da koşturmaya devam ediyorum. Biz her yere adım atacağız çünkü bu şehir bunu hakkediyor.

Şehrimizin yüzde 57’si ormanla kaplı. Yağışıyla, iklimiyle bu kadar ormanı sık olup sıkıntı yaşanmayan başka bir il yok.

Bilecik’imizi sanayi şehri olarak tanıtıyoruz. Bilecik’te sanayi mi var diye şaşıranlar oluyor. Son olarak Çalışma ve Sanayi Bakanımız buradaki sanayiyi görünce adeta ağzı açık kaldı. Nasıl bir memleket bunu bilmiyormuşuz diye… Yaklaşık 3 Milyar dolar üretim yapan ve bunun 1 Milyar 145 milyon dolarını ihracat olarak yapan bir şehir. Öğrendikçe şaşırdığımız bir şehirde yaşıyoruz. 127 tane farklı çeşit üretim yapan bir sanayimiz var. Bugün 94 tane fabrika inşaatı devam ediyor. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir süreçte dahi bu şehirde üretim yapan topraklarda yaşıyoruz. Bu başarının en büyük sebebi hemşerilerimiz ve en önemlisi de bulunduğumuz konumdur.

Diğer yandan 82 farklı tarım ürünü yetiştiriyoruz. Bugün Marmara’yı, İstanbul’u, Kocaeli’ni besleyen mutfak burası. 82 farklı tarım ürünü yetiştiren ülkede başka bir il var mı bilmiyoruz. Biz bir ürünün hasadını yapıyoruz, diğer ürününü ekimini yapıyoruz. Aynı topraktan 3 farklı ürün aldığımız yerlerimiz var. Tam bir tarım

Bugün ülkemizdeki ilk 23’te 15 tane ürünümüz var.

Aynı zamanda bir inanç şehri. Ertuğrulgazi ceddimiz burada. Öbür taraftan dünyaya insanlığın nasıl yapılacağını gösteren Şeyh Edebali Hazretleri burada. Büyük bir kahraman olan Mihal Gazi burada. Dursun Fakıh burada. Onların maneviyatını hissediyoruz. Aynı zamanda bir kültür şehri. Neresinden bakarsanız gurur duyacağımız o kadar çok şey var ki…

Bizim bu kadar güzellik içerisinde sadece bir ihtiyacımız var. Valisiyle, belediyesiyle, siyasetiyle bürokrasisiyle vatandaşıyla ortak bir değere ihtiyacımız var. Bu ortak değer için bir seçim yapmaya gerek yok. Tek ortak değerimiz Bilecik’tir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, il protokolü tarafından, Kent Gönüllüleri Ödülleri ve Şehre Değer Katanlar Onur Ödülleri sahiplerine teslim edildi.

dsc-0139.jpg

Program, Halk Oyunları Gösterileri ve “Sandıktaki Türküler” konseri ile devam etti.

İl Protokolü ve dernek başkanlarının fuaye alanında Bilecik Sergilerini ziyaretleri ve STK Stantlarını ziyaretleri ile program sona erdi.

dsc-0163.jpg

dsc-0143.jpg

dsc-0150.jpg

dsc-0159.jpg

dsc-0154.jpg

dsc-0156.jpg

dsc-0145.jpg

dsc-0093.jpg

dsc-0101.jpg

dsc-0109.jpg

Bu haber toplam 1048 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.