Bilecik’te Hasat Vakti!

Bilecik’te Hasat Vakti!

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” kapsamında, Pazaryeri Ahmetler Köyü’nde kanola tohumu dağıtımı, gerçekleştirildi.

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” kapsamında, Pazaryeri Ahmetler Köyü’nde kanola tohumu dağıtımı, gerçekleştirildi. Ardından Merkez Necmiye Köyünde yağlık ayçiçeği hasadı yapıldı.

Kanola Dağıtımı Programına; Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Pazaryeri İlçe Kaymakamı Ahmet Tayyib Kahraman, Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, İl Tarım ve Orman Müdür Necmettin Yoldaş, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

bilecikte-hasat-vakti-1.jpg

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kanola bitkisine ilişkin yapılan bilgilendirmede, Bilecik’te alternatif ürün olarak görülen kanolanın, ürün çeşitliliğinin arttırması ve Bilecik’in yağlık üretimini arttırmak amacıyla ekiminin yaygınlaştırılması planlandığı belirtildi.

Öte yandan, Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;

“Kanola (kolza) torbaları 6 kg olup, Bir adet Kanola (kolza) torbası yaklaşık 20 dekar alan ekilebilmektedir.

bilecikte-hasat-vakti-2.jpg

Çiftçilerimizin tohumu aldıkları firmaya, hasat ettikleri ürünü de bulunduğu köyde yüksek fiyatlara teslim etme imkanı tanınarak sözleşmeli üretime destek olmak hedeflenmiştir.

Çiftçilerimiz hasat ettikleri kanola tohumlarını için, merkezi Tekirdağ’da bulunan Önder Çiftçi Kooperatifine, bulundukları köyden ürünlerini satışını yapabilmektedir.

İlimiz Merkez köyleri olan Cumalı, Necmiye ve Şükraniye köyleri ile birlikte, özellikle Pazaryeri İlçesi Ahmetler Köyünde 1500 dekarlık alanda ekimi yapılacak kanola (kolza) bitkisi ile ‘Türkiye Yüzyılı’ üretim ve üreticinin yüzyılı ile birlikte üretim projelerine güzel bir örnek olacağı hedeflenmektedir.” İfadeleri yer aldı.

bilecikte-hasat-vakti-3.jpg

Kanola tohumu dağıtımının ardından Necmiye Köyü’nde gerçekleştirilen Ayçiçeği Hasadı programına katılan Vali Aygöl; “Tarımın Güçlü Şehri Bilecik, üretmeye devam ediyor” dedi.

Bilecik Merkez İlçede 20.000 dekar alanda üretimi gerçekleşen yağlık ayçiçeği Necmiye Köyü’nde 20 dekar alanda üretilerek, hasadına başlandı.

Hasadı yapılacak yağlık ayçiçeği tohumları, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdaresi destekleri ile, üreticiye hibeli olarak dağıtıldı.

bilecikte-hasat-vakti-5.jpg

Yapılan gözlemler neticesinde yağlık ayçiçeği tarlasından 350 kg/da verim ve % 47’nin üzerinde randıman beklendiği belirtildi.

Ayçiçeği hasadına katılarak biçerdöverin başına geçen Vali Aygöl, burada yaptığı açıklamada;

“Şehrimizde her yıl Türkiye ortalamasının üzerinde 18.000 ton ve yine rekor seviyede yüzde 47’si yağlık olan ayçiçeği üretimi yapılmaktadır. 90.000 dekar alanda ekim yapılırken, son üç yılda desteklerle 30.000 dekardan fazla üretim artışı sağlanmıştır. Çiftçilerimizi tebrik ediyor ve daima yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

bilecikte-hasat-vakti.jpg

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.