Bozüyük'te Görkemli Açılış

Bozüyük'te Görkemli Açılış

Bozüyük Kurtuluş Savaşı Anı Evi ve Seyir Terası'nın açılışı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirildi.

Bozüyük Kurtuluş Savaşı Anı Evi ve Seyir Terası'nın açılışı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Bozüyük Kurtuluş Savaşı Anı Evi ve Seyir Terası'nın açılışı görkemli bir törenle yapıldı.

Açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Bilecik İl Başkanı Ali Özdemir ve CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ani-evi1.jpeg

Gerçekleştirilen törende vatandaşlar Ekrem İmamoğlu'na yoğun ilgi gösterdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Mehmet Talat Bakkalcıoğlu: "Ben dördüncü dönem belediye başkanlığı yapıyorum. 2000 öncesini de 2019 sonrasını da biliyorum. 2019-2024 döneminde Ekrem başkanımız bambaşka bir yapılanmayla ekipleri gönderdi. Önce Marmara bölgesindeki belediye başkanlarına, daha sonra tüm Türkiye'deki belediyelere gönderdi ve yapmak istediğiniz ortak projeleri nasıl yapabiliriz dedi. Ve bu yöntemle beş yıl içinde birçok kente, belediyeye büyük eserler yaptı sayın başkanımız. Bugün açacağımız değerli eser de böyle işte. Biz İnönü Savaşları'nın cephe hattıyız Bozüyük olarak. O nedenle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün İsmet Paşa'ya gönderdiği telgraftaki 'Siz orada yanlış düşmanı değil, milletin makus talihini yendiniz' deyiminden yol alarak Bozüyük'ü milletin makus talihinin yenildiği yer olarak ilan etti ve devam ediyoruz. İBB'nin değerli ekipleri yoğun bir şekilde çalışmalara başladılar. 28 Ocak 2023'te temel attık. Bir buçuk yıl sonra bugünkü eserin açılış noktasına geldik. İşte bugün burada yepyeni bir eser açılacak. Bütün Bozüyüklüler önümüzdeki süreçlerde adım adım gezecekler. Aşağıda Kurtuluş Savaşı ve Anı Evi var. Böyle bir eseri Bozüyük'ümüze hediye ettiği için Ekrem Başkanımıza teşekkür ediyorum. Tepeden tırnağa İBB'nin eseridir. Burada emeği geçen İBB'de ve onların ekiplerinde çalışan herkese teşekkürlerimi Bozüyük halkı adına sunuyorum." ifadelerini kullandı.

ani-evi2.jpeg

Başkan Bakkalcıoğlu'nun ardından söz alan Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı şu ifadeleri kullandı: "Bugün burada tarihimizi, kahramanlıklarımızı ve milli mücadele destanımızı yaşatacak bir projenin hayata geçişinin hep birlikte gururunu yaşıyoruz. İBB'in desteğiyle inşa edilen bu doğal ve tarihsel alan sadece taşlardan ve yapılardan ibaret değil. Aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türk milletinin bizlere emaneti olan milli mücadele mirasını yaşayacağı, gelecek nesillere aktarılacağı ölümsüz bir eser olacak. Bilindiği üzere Kurtuluş Savaşı'nın en buhranlı günlerinde Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı İnönü bölgesinde işgalci güçlere karşı arka arkaya elde edilen 1. ve 2. İnönü zaferiyle Türk milleti derin bir nefes almış, yeni Türk devletinin temelleri atılmıştır. Kurtuluş Savaşı'mızda bu zaferlerin elde edildiği bölgemiz ise Mustafa Kemal Paşa'nın ifadesiyle "Milletin makus talihinin yenildiği yer' olarak tarihin altın sayfalarında yerini almıştır. Ülkemizin bağımsızlık destanında böylesine özel bir yere sahip olan bölgemizde hayata geçirilen bu anlamlı proje çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miraslardan biri olacağını düşünüyorum. Bilecik, bu toprakların tarihi boyunca direnişin, fedakarlığın ve kurtuluş mücadelesinin kalbinde yer almıştır."

ani-evi3.jpeg

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ise yaptığı konuşmada "Bozüyük'ümüz 1 nisan 1921'de aynı zamanda TBMM'nin ilk zaferinin olduğu bir milletin makus talihinin yenildiği bu önemli topraklarda bölge belediye başkanlarımızın, milletvekillerimizin ve kuşkusuz İstanbul'dan gelen çok değerli belediye başkanımızın, çalışma arkadaşlarını bu kentte ağırlamaktan büyük memnuniyet ve onur duyduğumu ifade etmek isterim. Sevgili Büyükşehir Belediye Başkanım (Ekrem İmamoğlu) sizin yarattığınız sinerji, enerji, dostluk, arkadaşlık sadece İstanbul'un 16 milyon insanı için geçerli değil. Bizim bizzat gördüğümüz ve yaşadığımız bugün de bu kutsal topraklarda gördüğümüz sizin enerjiniz ve sinerjiniz ve sizin hikayeniz 85 milyon bütün Türkiye'yi sarmış durumda. İyi ki bugün buradasınız. 4 Eylül tarihinde Bozüyük'ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunu hep birlikte kutladık. 5 Eylül tarihinde Pazaryeri ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunu ve 6 Eylül'de Bilecik ilimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılını kutladık. Aynı zamanda Osmangazi'yi anma törenlerimizi Söğüt ilçemizde gerçekleştirdik. Değişimin ve dönüşümün öncüsü olan 2. yüzyılın ilk seçiminde Türkiye'nin birinci partisi olan CHP tüzüğünü dünden daha iyi hale getirdik. Programını daha demokratik, daha şeffaf hale getirdik. Önümüzdeki ilk genel seçimde bu başarıyı bütün Türkiye'de taçlandıracağız. Aynı zamanda CHP'den bir arkadaşımızı Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı yapacağız. Bu tür eserlerimizi sadece Bozüyük'te Bilecik'te değil Türkiye'nin her köşesinde, her ilçesinde parti ayrımı yapmaksızın birçok açılışına katıldığım İBB'nin tüm enerjisi, tüm sinerjisi bugüne kadar Türkiye'ye nasıl yetiştiyse depreminden, ormanından, yangınından, sel felaketine kadar gerçekten her ince noktaya nasıl değinmişse şimdi ise Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak başkanımız bu görevi fazlasıyla yerine getirdiğine hep birlikte şahit oluyoruz." dedi.

ani-evi4.jpeg

Ardından söz alan Ekrem İmamoğlu "Buraya gösterdiğimiz özenin çok özel tarafı milletimizin bize bıraktığı kuvvetli anıları yaşamak ve yaşatmak bizi daha güçlü kılacaktır felsefesiyle buranın özellikle geçiş yolu olması, böyle bir ziyaret mekanının insanlara 'Dur yolcu' der gibi 'Burayı bilmeden geçme' der gibi bir nokta olmasından ötürü çok önemsedik ve gerçekten önemli fedakarlıklarla biraz da zor bir zaman diliminde burayı başarmanın ve burada sizlerle birlikte gururla açabilmenin onurunu yaşıyorum. Gerçekten burada bulunmaktan gurur duyduğumu tekrar ifade edeyim. Anadolu'nun ve dünyanın tarihini şekillendirmiş bir toprak üzerindeyiz şu anda. Burayı böyle hissetmemiz lazım. Bu coğrafyayı anmadan ve anlamadan kendinizi anlayamazsınız. Çünkü burada Osmanlı Devleti'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu var. Bunu anlamak zorundayız, hissetmek zorundayız. Milletimizin Kurtuluş Savaşı'nda ne büyük bir mücadele verdiğini kavrayamayan kesinlikle milletine doğru düzgün hizmet dahi edemez. Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'nun dört bir yanından gelerek bu topraklar için canını veren o dönemde şehitlerimiz, hayatını kaybeden gazilerimize ne denli borç içerisinde olduğumuzu bilmemiz lazım. Bozüyük Batı cephesinin Kurtuluş Savaşı sürecinde çok önemi var. Özellikle o savaşın seyrinde çok etkili bir dönemi buralarda yaşandı. İnönü Savaşlarının zaferle sonuçlanmasının ardından Mustafa Kemal Paşa'nın Batı cephesi komutanı İsmet Paşa'ya ne söylediğini dile getirmek istiyorum: 'Siz sadece orada düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz' demesi muazzam bir hatırlatma. Çünkü esir edilmek, hatta tarihten silinmek istenen milletimiz burada ayağa kalktı ve hep birlikte geleceği ve özgürlüğüne sahip çıktı. Osmanlı döneminde özellikle gerileme dönemi yani 18. yüzyılın başlarından itibaren habire savaş kaybederek gerileyen bir süreç tam da burada dur denerek gerilemeye son verildi. Büyük bir süreçtir. İşte o an itibariyle tekrar vatanın kurulmasına ve Cumhuriyetimizin ilanına giden zaman dilimini başardık. Milletimiz başardı. Burada bulunan, bulunmayan, her yurttaşımızın geçmişindeki şanlı büyükleri, ataları, nineleri, dedeleri başardı. Her birisinin önünde saygıyla, minnetle eğiliyorum. Ruhları şad olsun. Bu memleketin ebedi Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ruhu şad olsun. Mustafa Kemal Atatürk milletine güvendi ve o şekilde başardı. Milletin azim ve kararlılığının önünde hiçbir gücün duramayacağını, hiçbir kudretin olamayacağını burada ispat etti. Bugünlere bu inançla geldik. İnancımız ve bütünlüğümüz kocaman bir devlet yarattı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kurdurdu ve bugünlere taşıdı." şeklinde konuştu.

ani-evi5.jpg

Açılış konuşmalarının ardından Başkan Bakkalcıoğlu, Ekrem İmamoğlu'na hediye takdiminde bulundu. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri Bozüyük Kurtuluş Savaşı Anı Evi ve Seyir Terası'nı gezerek vatandaşlarla sohbet etti.

ani-evi9.jpg

İlgili Haberler

Bu haber toplam 757 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum