BŞEÜ’de master planı uygulamasına başlandı

BŞEÜ’de master planı uygulamasına başlandı

BŞEÜ’de master planı uygulamasına başlandı.

BŞEÜ’nün geleceğini planlamak adına hazırlanan Master Planı çerçevesinde çalışmaların sürdüğünü ve çalışmaların yaklaşık yüzde 50’sini tamamladıklarını belirten Rektör Beydemir, “Yeni açılan fakültelerimizle, günden güne artan yerli ve yabancı öğrenci sayımızla, hızla genişleyen akademik ve idari kadromuzla geleceğe yürürken; üniversitemizin geleceğini inşa ediyoruz.” dedi.

Şehirlerin gelişmesinde üniversitelerin de önemli rol oynadığına vurgu yapan Rektör Beydemir, 3 yıllık çalışmaların yer aldığı sunumda, şunları kaydetti:

“Bir şehrin sanayisi, tarımı, ticareti, kültürel varlıkları pek çok diğer etmenle birlikte sahip olduğu üniversite ile de ilişkilidir. Bu bağlamda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin şehrin toplumsal yaşamına çeşitli yönlerden etki ettiği bir gerçekliktir. 20 bini aşkın öğrencisi, Bin 500’e yaklaşan akademik ve idari personeli ile üniversitemizin fiziki ve teknik alt yapı çalışmalarını yaparken diğer yandan da kamulaştırma faaliyetlerimizi ara vermeksizin gerçekleştirdik.

Üniversite genişleme çalışmaları ile son 3 yılda toplam 87.613 m² alanın kamulaştırmasını bitirerek bu alanları üniversitemize kazandırdık. Üniversitemizin gelişim planı doğrultusunda kamulaştırma çalışmalarımız devam etmektedir. Kamulaştırması biten bu alanlarla ilgili Master Planımızı ivedi şekilde tamamlayarak yapım çalışmalarına başladık. İçerisinde Camii, Öğrenci ve Personel Yemekhanesi, Kültür ve Kongre Merkezi, Misafirhane ile Ortak Derslik Binası ve Fakülte Binalarıyla tamamlanacak olan bu alanlarda inşa çalışmalarımız hâlihazırda devam etmektedir.

Yemekhane Projesi, Üniversite Camii Projesi, Bağlantı Yolları, Altyapısı ve Ortak Derslik Binası ile master planımızın %50’si inşallah en kısa zamanda tamamlanacaktır. Ayrıca kampüsümüzün en önemli eksiklerinden biri olan sosyal yaşam alanlarının eksikliğini de yine master planımız doğrultusunda gidermiş olacağız. Yaklaşık 2 yıl boyunca devam eden pandemi koşulları, ardından gelen deprem felaketi bir miktar gecikmeye sebep olsa da daha öncesinden hazırladığımız kafeterya, yemek ve sosyal yaşam çarşımızı da en kısa sürede üniversitemize kazandıracağız.

EYLÜL 2024 TARİHİNDE AÇILACAK

Üniversitemizin gelişim planı içerisinde yer alan ve önemli bir ihtiyacı olduğunu bildiğimiz Öğrenci ve Personel Yemekhanemizi Eylül 2024 tarihinde hizmete açmış olmayı planlıyoruz. Böylece şu an kampüsümüzde dağınık halde bulunan 1736 m² yemekhane alanı yaklaşık 5900m² alana çıkarırken, mevcut 972 kişi oturum kapasitemizi de yaklaşık 2000 kişiye çıkarmış olacağız.

Öğrencilerimizin ve personelimizin daha modern, daha steril ve daha düzenli bir şekilde yemek hizmetinden faydalanmasını sağlayacağız.

Öğrencilerimizin sosyal yaşamlarına temas etmek amacıyla yaptığımız peyzaj çalışmalarının yanı sıra kafeterya alanlarımızı da yakın zamanda hizmete açmayı planlamaktayız. Bilecik Şeyh Edebali Üniversite Camii Yaptırma Derneği tarafından kampüsümüz içerisinde yaptırılan Üniversite Camii için çalışmalar devam etmektedir. Yapımı tamamlandığında 1600 kişi kapasitesi ile hem personelimize hem de öğrencilerimize hizmet verecek olan camii, %40 seviyesindedir. Özellikle İslami İlimler Fakültesi öğrencilerimizin uygulamalı eğitimlerine katkı sağlayacak olan Camii kompleksi içerisinde ayrıca; 2 adet derslik, 1 adet kıraat salonu ve 1 adet de kütüphanemiz bulunacaktır.

SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ

Üniversitemizi ilimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızla buluşturmak amacıyla çeşitli projeler yapıyoruz. Çünkü bizler bir üniversitenin, kendi kampüsünden daha büyük olması gerektiğine inanıyoruz. Üniversitemizde yapılan akademik çalışmaların vatandaşlarımızın hayatlarına temas etmesi noktasında önemsediğimiz Sürekli Eğitim Merkezimizde bir yandan akademisyenlerimize ve öğrencilerimize yönelik eğitimler verirken diğer yandan da ilimizde yaşayan vatandaşlarımız için eğitimler vermekteyiz. Arıcılık, Kaz Yetiştiriciliği, İş Sağlığı ve Güvenliği, Robotik Kodlama gibi daha pek çok kursumuzda bugüne kadar toplam 1194 Kişinin eğitim ve sertifika almasını sağladık.

Pandemi koşullarında bile çalışmalarımıza ara vermeden, uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle Yabancı Dil, Üniversite Hazırlık, İngilizce, Çince gibi toplam 49 kurs açtık.

Sürekli Eğitim Merkezimizde eğitimlerini tamamlayan tüm kursiyerlerimizin sertifikalarını e-devlet sistemi üzerinden kendilerinin kullanımına sunmaktayız.

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)

Üniversiteler, öğrencilerine kaliteli bir eğitim sağlamanın yanı sıra bilimsel çalışmaların da merkezi olan kurumlardır. Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğümüz, hem üniversitemiz akademik personeline hem de kamu-sanayi-üniversite işbirlikleri kapsamında diğer paydaşlarımıza kalıcı ve akılcı çözümler üretmektedir. Bu bağlamda sanayi kuruluşlarına Ar-Ge Desteği, Patent Desteği, İnovasyon çalışmaları gibi çok sayıda faaliyeti eşzamanlı olarak yürütmektedir. İlimizin diğer özelliklerinin yanı sıra bir Organize Sanayi Şehri olması bu çalışmalarımızda bize ilham verici bir kuvvet olmaktadır.

Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğümüz tarafından yapılan ve 2020 yılı öncesinde 3 olan Ar-ge Proje sayımızı 2022 yılı sonunda 14’e çıkarmış bulunmaktayız. Aynı dönemde 1 olan Patent Başvuru sayımızı ise an itibarıyla 16’ya çıkarmış durumdayız.

Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğümüz pandemi dönemine denk gelmesine rağmen 2020-2021 yıllarında 11; 2022 yılında 35 ve 2023 yılının ilk 3 ayında 10 olmak üzere toplam 56 firma görüşmesi gerçekleştirmiştir. İlimizdeki ve bölgemizdeki sanayi kuruluşlarına Ar-Ge ve patent desteği sağlamak, firmalarımıza katma değer oluşturmak adına büyük bir çaba sarf eden Koordinatörlüğümüz 2020 yılı öncesi 6 olan firma etkinlik sayısını da 34’e çıkarmış durumdadır.

Teknoloji transfer Ofisimizin üniversitemize olduğu kadar ilimize ve özellikle sanayi kuruluşlarımıza da büyük bir artı değer olduğunu tekrar belirtmek istiyorum. Sanayi üretiminde Ar-Ge çalışmalarının ve inovasyonun önemini düşündüğümüzde, Teknoloji Transfer ofisimizin ne derece önemli bir misyon üstlendiğini görebilmekteyiz.

AKADEMİK VERİ VE PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

Personel Daire Başkanlığımızın yaptığı özverili çalışmalar neticesinde gerek akademik gerekse idari personelimizin atama ve yükselme işlemleri ivedi şekilde gerçekleştirilmektedir. Üniversitemizde 2020 yılında 25, 2021 yılında 48 ve 2022 yılında 51 olmak üzere toplam 124 akademik personelimizin bir üst unvana ataması yapılmıştır. Bu süreçte toplam 133 talebin 124’ü olumlu sonuçlandırılarak %93’lük bir olumlu sonuçlanmaya imza atmış bulunmaktayız.

Diğer taleplerin tamamı da şu an inceleme ve atama aşamasındadır. Şu noktanın altını çizerek devam etmek istiyorum ki inşallah görev süremiz sonuna gelmeden atama-yükselme kriterlerini sağlamış tüm akademisyenlerimizin bir üst akademik unvana atanmasını sağlamış olacağız.

Kadro işlemlerinin uzun, yorucu ve bir o kadar zahmetli süreç olduğu bilinmektedir. Hayata geçirdiğimiz sistem sayesinde bir üst unvana atanmaya hak kazanmış akademisyenlerimizin zorlu atama süreçlerini minimum süreye çektik ve kurumsal aidiyetin tesisini sağladık. Akademisyenlerimizin kadro sorunlarını ve bu zorlu süreçlerini bertaraf ederek bütün enerjilerini bilimsel çalışmalarına ve öğrencilerinin eğitimlerine harcamalarını sağlamak, temel hedeflerimizden biridir.

Üniversitemizde personelimizin güven ve memnuniyet duyduğu, diğer birimlerle güçlü ilişkiler kurduğu ve sorumluluk bilincine sahip yapıda kadroyu oluşturmak adına çalışmalar yapmaktayız.

2019 yılında kadrolu Akademik personel sayımız 604 iken, bu sayı 2023 yılında çoğunluğu doçent ve profesörler olmak üzere 731’e yükselmiştir. Mevcut personel sayısının %15’i kadar büyüme sağlanmış olup personel sayımız 1065’ten 1257’ye yükselmiştir.

122 adet boş kadronun İptal İhdas Yöntemi ile takası yapılarak Üniversitemizin akademik kadrosunda ihtiyaçlar çerçevesinde çeşitliliğe gidilmiştir. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’ndan 190 adet Saklı Kadronun Serbest Bırakılma İzni alınarak üniversitemize kazandırılmıştır.

Hayalini kurduğumuz ve gelinen noktada mutluluğunu yaşadığımız sağlık fakültelerimiz için çalışmalarımız devam etmektedir. Üniversitemizde kurulan Tıp Fakültesinde 48 öğretim elemanı göreve başlamış durumdadır. Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında Doçent kadrosunda ilk öğretim üyesi görevine başlamış olup en kısa zamanda kadro sayısının tamamlanarak 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınmasını planlamaktayız.

Öte yandan yine aynı şekilde idari personelimiz için de 2020 yılında 29, 2021 yılında ise 47 atama-yükseltme işlemi gerçekleştirilmiş ve personelimizin özlük haklarında iyileştirmeler sağlanmıştır. Üniversitemizin ihtiyaçları ve öğrencilerimizin eğitim gereksinimlerini dikkate alarak önümüzdeki süreçte de personel sayımızı artırmaya devam edeceğiz.

TÖMER

Bir lisan bir insan felsefesi ile yabancı uyruklu öğrencilere Türkçenin öğretilmesi için ve Türkçe seviyelerini belirlemek için kurulan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğrenci sayımız göreve geldiğimizde 86 idi. Kurulduğu tarih olan 2016’dan 2020 yılına kadar toplam 123 öğrenciye eğitim veren TÖMER, ciddi gayretler sonucunda son 3 yılda toplam 918 öğrenciye Türkçe eğitimi vermiştir.

TÖMER’de çalışma prensibimiz yalnızca Türkçe öğretmek değil, Türkçeyi bir kültür olarak öğrencilerimize işlemektir. Bu sebeple yalnızca Türkçemizi öğretmekle kalmıyor geniş bir alanda kültürel etkileşim faaliyetleri de gerçekleştiriyoruz.

Öğrenci sayımızı gerek yurt dışı akademik deneyime sahip kadromuzla gerekse yurt içi sektöre hâkim dinamik kadromuzla 2020 yılında 137’ye, 2021 yılında 302’ye ve 2022 yılında ise 479’a yükseltmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki süreç için TÖMER hedefimiz, gerçekçi ve uygulanabilir politikalarla yıllık 1.500 öğrenci seviyesine çıkarmaktır.

ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Yine aynı dönemde kurduğumuz Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz kendi uzmanlık alanlarına göre önemli projelere imza atarken, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde hizmete açtığımız Toprak Analiz laboratuvarımız da kısa zamanda etkin çalışmalar ortaya koymuştur. “Doğru toprak, doğru ürün” anlayışıyla hareket eden laboratuvarımız üniversitemizde yürütülen bilimsel çalışmalara destek vermesinin yanı sıra ilimiz ve bölgemiz tarımsal uygulamalarına da büyük katkılar sağlamaktadır. Yakın zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen "Tarımsal Amaçlı Toprak Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarları Yetki Belgesi" de alan laboratuvarımız inanıyoruz ki önümüzdeki süreçte hem üniversitemiz hem de ilimiz tarımı için önemli gelişmeler kaydedecektir.

7-9 Eylül 2022 tarihlerinde üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşen TARMEK Kongresi’nde, yurt çapında pek çok üniversiteden akademisyeni ve tarımsal faaliyet yürüten çok sayıda firmayı ağırladık. Günümüz dünyasının son yıllardaki değişimi, diğer tüm faaliyet alanlarında olduğu gibi tarımsal uygulamalarda da yeniliğe ve bilimselliğe olan ihtiyacı aşikârdır.

Biz de ülkemizin tarım politikaları doğrultusunda akademik çalışmalar yaparak bu alandaki modernizasyona katkı sağlamak amacındayız. Şehrimizin üniversitesi olarak amacımız; zirai ürün yetiştiren çiftçilerimizin ürün rekoltesini, verimini ve kalitesini yükseltecek bilimsel sonuçlar ortaya koymaktır. Elde ettiğimiz akademik bulguları “Hızlı Kırsal Değerlendirme” gibi toplantılarla gerek zirai ürün yetiştiren çiftçilerimizle gerekse konunun muhatabı odalar ile paylaşmaktayız. Buradan hareketle Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ilimiz toprak yapısına ve bitki örtüsüne uygun şekilde modern tarımsal uygulamalara imza atarak çiftçilerimize öncülük etmektedir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 520 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.