Çiftçiler, Vali Aygöl'den yardım istediler
Osmaneli Medetli Köyü sınırları içerisinde yer alan hazineye ait 500 dönümlük tarım arazisine yapılması düşünülen kum-çakıl ocağı çiftçilerin tepkisine neden oldu.
Osmaneli Medetli Köyü sınırları içerisinde yer alan hazineye ait 500 dönümlük tarım arazisine yapılması düşünülen kum-çakıl ocağı çiftçilerin tepkisine neden oldu. Osmanelili çiftçiler Bilecik Valisi Şefik Aygöl’den kendilerine yardımcı olmalarını istediler.
Osmaneli’nin Medetli köyü sınırları içerisinde bulunan ve Sakarya nehrinin hemen kenarında yer alan hazine arazileri, yıllar öncesinde Büyükyenice ve Medetli köylü çiftçileri tarafından kiralanarak tarım arazisi olarak işlenmeye başlandı. Çiftçilerin her yıl kiralarını ödeyerek üretim yaptıkları tarım arazisine geçtiğimiz yıllarda kum-çakıl ocağı açılmak istendi anca dönemin valisi Kemal Kızılkaya buna izin vermeyerek bölgede tarımın devam etmesini sağladı. Vali Kızılkaya'nın tayininin çıkmasını fırsat bilenler verimli arazinin kum ocağına dönüştürülmesi için uğraşmaya başlad. Aradan geçen zaman zarfında aynı alanda bir kez daha kum-çakıl ocağı açılması için girişimlerin başlaması çiftçilerin tepkisine neden oldu. Çiftçiler, Bilecik Valisi Şefik Aygöl’den yardım istediler. Vali Aygöl'ün araziyi görüğünde Vali Kızılkaya gibi yanlarında olacağına inandıklarını belirttiler.
Arazinin oldukça verimli olduğunu ve tamamını ektiklerini anlatan çiftçiler, Vali Aygöl’den seslerine kulak vermelerini isterlerken, şunları kaydettiler:
“Bizler bu arazileri yıllardır kirasını ödeyerek işletiyoruz. Osmaneli’nin en verimli toprakları çoraklaştırılmak isteniyor. Domatesinden biberine, kavunundan karpuzuna kadar ne ekersek yüksek verim aldığımız bu topraklar kum-çakıl ocağı yapılmasın. Devletimiz bu topraklarda zirai üretim yapılmasına müsaade etsin. Buradan Bilecik Valimiz Sayın Şefik Aygöl’e sesleniyoruz. Sayın Valimiz bir zahmet gelerek bu toprakları görünüz. Sayın Cumhurbaşkanımız biz çiftçilere “Bir Karış Toprağı boş bırakmayınız, üretiniz” derken, üretimin en kalitelisinin yapılacağı bu toprakların çoraklaştırılmasına izin vermeyiniz. Bu topraklardan üretmiş olduğumuz zirai ürünlerimizin birçoğu yurt dışına ihraç edilerek ülkemize gelir de getirmektedir. Hazineye ait olan bu arazilerin yıllardır alın teriyle bu topraklarda çalışan çiftçilerimizde kalmasını, yine üretime dönük olarak işletilmesini istiyoruz. Onlarca ailenin geçim kaynağı olan bu verimli arazilerin birkaç kişi için kum-çakıl ocağı yapılmasına bizlerin gönlü razı olmamaktadır. Sayın Bilecik valimizin bu konuda bizlerin sesine kulak vereceğine gönülden inanıyoruz” dediler.
Gölpazarı ilçesinde verimli araziye OSB yapılmasına ilişkin itiraz yerel ve bölge mahkemesi tarafından kabul edildi. Bu mahkeme kararının kendileri için örnek olacağını ifade eden çiftçiler kum ocağı yapılması halinde mahkemeye gideceklerini belirtirlerken, "Sayın valimizden umutluyuz" demeyi de ihmal etmiyorlar.
Bu haber toplam 1529 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.