DELİ SAÇMASI BİR KARAR!
- Şadi ERDAL - Köşe Yazısı
Geçtiğimiz hafta, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız gübre kullanımıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Verdiği bilgileri il müdürü kendi bildiğine göre söylemedi. Bakanlıktan gelen talimatlara göre yaptığını düşünüyorum.
Verilen bilgilere baktığımızda 'Yine masa başında alınan kararla karşı karşıyayız' demekten kendimi alamadım.
Bakanlığın getirdiği şartlar şöyle;
Gübre alacak çiftçilere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorunluluğu getirildi.
İl veya ilçe müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunuz göz önünde bulundurarak 4 nüsha e-reçete düzenleyecek. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi veya dağıtıcıya başvuracak. Bayi veya dağıtıcı, e-reçeteye göre çiftçiye söz konusu gübrelerin satışını yapacak.
Dağıtıcı veya bayi tarafından 'Çiftçi Yol Kontrol Belgesi' düzenlenerek nakli yapılacak, söz konusu dağıtıcılar çiftçiye sattığı kalsiyum amonyum nitrat gübrelerini gösteren e-reçetenin bir kopyasını bağlı olduğu il/ilçe müdürlüğüne haftalık olarak bildirecek.
Çiftçi, aldığı bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile arazinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne başvuru yapacak. Müdürlük, bu başvuruları değerlendirecek ve uygulama takvimi hazırlayarak, çiftçilere önceden bildirecek. Gübrenin tarlaya uygulama esnasında çiftçi ve müdürlük personeli hazır bulunacak, sonra çiftçi ve yetkili personel e-reçetenin arka yüzüne uygulanan gübre bilgilerini ve tarihi yazarak imzalayacak.
Tapu düzensizliği sebebiyle birçok çiftçi, çiftçi kayıt sistemine kaydını yaptıramıyor, bu yüzden devlet desteğinden yararlanamıyor. Yine de üretimine devam ediyor. Bu durumda çiftçiler gübre atamayacak ülke azımsanmayacak bir gelirden olacak.
Çiftçi tarlasına atacağı gübreye takvim belirleyecek, tarım müdürlüğünden gün alacak, çiftçi tarım görevlileri nezaretinde gübresini atacak. Böyle bir saçmalığı hazırlayanlara gülmemek mümkün mü?
Geçenlerde de çiğ süt satma açıklamalarıyla 'Yanlış anlaşıldı' diyerek geri adım atmak mecburiyetinde kaldılar. Şimdi de gübre atma şartı getirerek üreticiyi memurları zannettiler herhalde. Üreticinin başına tarım personelini amir olarak dikiyorlar.
Ayrıca bunun tatbiki de mümkün değil. Hava şartları müsait olduğunda çiftçi mahsulüne gübresini ekiyor. Öyle zaman oluyor, 1 çuval gübre attığında yağış dolayısıyla araziyi terk etmek mecburiyetinde kalıyor.
Çiftçi işini mi yapacak, yoksa tarım il ve ilçe müdürlüklerine gel git seferiyle mi vakit geçirecek?
Tarımda çalışan genç nüfus kalmadı, yaşlı insanlara da eziyet bir karar. Deli saçması karardan umarım vazgeçilir.
Bu haber toplam 2735 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.