Enginar ile alternatif tıpa ilaç üretiliyor
Enginar üreticisi Halide Adalılar, tvDEN'de Selime Aydemir’in hazırlayıp sunduğu Uzmanına Sor programının konuğu olarak, Aydın’da üretimini ve satışını yaptığı enginarın faydaları hakkında bilgi verdi.
Enginar üreticisi Halide Adalılar, tvDEN'de Selime Aydemir’in hazırlayıp sunduğu Uzmanına Sor programının konuğu olarak, Aydın’da üretimini ve satışını yaptığı enginarın faydaları hakkında bilgi verdi. Adalılar, “Enginar özellikle karaciğer için çok faydalı. Müşterilerimin çoğu karaciğer yetmezliğinden, karaciğer yağlanmasından şikayet edip doktor tavsiyesi ile enginar alıyor. Enginardan alternatif tıp için ilaç bile üretiyorlar” dedi.
“BİRİLERİNİN BU İŞİ YAPMASI GEREKİR”
Enginar üreticiliğin ailede çok eskiye dayandığını ve eşinin de enginar üreticisi olduğunu söyleyen Adalılar, “Bizim enginarla tanışıklığımız eşimin babaannesinden kalma. Bildiğimiz işi devam ettirmek istedik, yıllardır işin içindeyim. Nasıl ekildiğini, nasıl zahmetle yapıldığını çok iyi biliyorum. Birinci elden müşteriye ulaşmak gerektiğini düşündüğüm içinde bu işe başladım. İnsan ilişkilerini ve ticareti seviyorum. Umarım çocuklarım bu işi ileride devam ettirir. Birilerinin bu işi yapması gerekir” ifadelerini kullandı.
“ENGİNAR ÜRETİMİNİN SADECE ERKEK İŞİ OLDUĞUNU DÜŞÜNEN ÇOK İNSAN VARDI”
Türkiye’de kadın üretici olmanın ayrıca zor olduğunu birçok insanın engel olmaya çalıştığını belirten Adalılar, “Ben bu işe ilk başladığım zaman enginar üretiminin sadece erkek işi olduğunu düşünen çok insan vardı. Mesleğe ilk başladığımda ilk önce yakınlarımdan bu işin erkek işi olduğunu duydum. Ama ailem bana hep destek oldu. Ben bu zincirleri kırdığımı düşünüyorum. Hepsini aştım, yapabildiğimi gösterdim. Erkekler tarafından demoralize edilmeye asla müsaade etmedim, hep kendi yolumda ilerledim. Kendimi sürekli geliştiriyorum. Kadınlar daha disiplinli çalışıyorlar” dedi.
“ALTERNATİF TIP’TA KULLANABİLECEKLERİ İLAÇLAR YAPIYORLAR”
Enginarın dikiminden hasadına kadar geçen sürecin zorluğunu, enginar soymanın bile bir tekniği olduğunu söyleyen Enginar üreticisi Halide Adalılar, şunları kaydetti: “Enginar, sonbaharın ilk ayında topraktan uyandırılmaya başlıyor. Aslında enginar 7 yıl toprağın içinde kalabiliyor ama biz 2 yılda bir yeniliyoruz köklerimizi, topraktan çıkarıyoruz. Eylül sonu ağustos başı gibi tekrar toprağa kökleri dikiyoruz. Sulama aşamasından sonra da enginar tekrar uyanmaya başlıyor ve aralık ayına kadar gövde haline geliyor. Gövdeden sonra yavaş yavaş kelleye dönüyor. Mart- Nisan-Mayıs-Haziran aylarında da hasat zamanı başlıyor. Toplanan enginarların soyma tekniği vardır, zordur kolay bir iş değildir. Biz soyulan yaprakları da değerlendiriyoruz. Yaprakları kurutup çay olarak da satışını yapıyorum. Biz aynı zamanda hayvancılık da yapıyoruz, enginar yaprakları hayvanlarımıza da inanılmaz yem kaynağı oluyor. Bazı müşterilerim özellikle enginar yapraklarını satın alıyorlar, yaprakları ilaç haline getiriyorlar. Alternatif tıp ’ta kullanabilecekleri ilaçlar yapıyorlar. Hiçbir şey ziyan olmuyor, enginar gerçekten çok güzel bir nimet”
Enginarın hastalıklara çok iyi geldiğine ve bağışıklığı kuvvetlendirdiğine değinen Adalılar, özellikle karaciğer için çok faydalı olduğunu, müşterilerinin çoğunun karaciğer yetmezliğinden karaciğer yağlanmasından şikayet edip doktor tavsiyesi ile alan kişiler olduğunu vurguladı.
Enginar yapraklarının da faydalarından bahseden Adalılar, “Yaprağını kaynatıp suyunu çay olarak içebilirsiniz. Oda inanılmaz zayıflama etkisi yaratır, enginarın faydalarını saymakla bitmez” dedi.
“AYDIN'IN SAKIZ ENGİNARI İÇİN COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALACAĞIZ”
Aydın’ın sakız enginarının lezzetinden, kalite bakımından bir numara olmasından dolayı coğrafi işaret belgesi alacaklarını aktaran Adalılar, “Aydın'ın sakız enginarı için coğrafi işaret belgesi alacağız. “Çok lezzetli bir enginardır. Ağırlıklı olarak Aydın'ın sakız enginarını daha çok üretiyoruz. Aydınlılar çok fazla çanak enginarı bilmiyor ama yavaş yavaş öğretmeye başladık. Enginardan sonra üretmek istediğim şey kuşkonmaz ve Aydın’da yok. Kuşkonmaz da çok faydalı bir bitkidir ama çok az bir üretiliyor bir sonraki amacım kesinlikle Kuşkonmaz yapmak. Özellikle kanser hastaları kuşkonmaz ve enginar üzerine çok ağırlık veriyor. Doktorlar, kemoterapi sürecinde mutlaka kuşkonmaz ve enginar tüketmeleri gerektiğini söylüyorlar, hücre yenileyici özellikleri varmış” şeklinde konuştu.
“HİÇBİR ZAMAN YILMASINLAR”
Kadın girişimcilere önerilerde bulunan Adalılar, “Kadın girişimcileri tek söyleyeceğim yaptıkları işin arkasında olsunlar. Size aşağı çekmeye çalışan o kadar çok insan olacak ki ama siz kimseyi dinlemeyin. Bütün Kadınlar kendi ayaklarının üzerinde dursunlar ve güçlü olsunlar, hiçbir zaman yılmasınlar” dedi.
Bu haber toplam 726 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.