Erdoğan'dan Türk Yatırım Fonu açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Devletleri Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi'nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 9’uncu Zirvesi’nde konuştu. Konuşmasına dönem başkanlığını devredecekleri Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e başarılar dileyerek başlayan Erdoğan Ukrayna savaşında arabuluculuk çabaları, Güney Kafkasya’da barış süreci ve 2040 Türk Dünyası Vizyon Belgesi gibi birçok konuya değindi.
İstanbul’da kabul edilen 2040 Türk Dünyası Vizyon Belgesi’nin işbirliğini çerçevesini oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:
“Siyaset, güvenlik, ticaret, gümrük, ulaştırma, enerji, sağlık, bilişim, eğitim, gençlik ve spor gibi alanlarda işbirliğimizi pekiştirelim istiyoruz. Bugün kabul ettiğimiz Strateji Belgesi de bizlere bir yol haritası sunuyor. Strateji Belgemizdeki unsurların birer birer hayata geçirilmesinin hep birlikte takipçisi olalım.
Türk Yatırım Fonu'nun da mümkün olan en kısa sürede hayata geçmesi yararlı olacaktır. Fon'un sağlayacağı mali imkanların, işbirliğimizi kuvvetlendirip faaliyetlerimize ivme kazandıracağına inanıyorum."
"Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini artırmalıyız"
Bölgede yaşanan son gelişmelerin Orta Koridor güzergahının daha da etkin hale getirilmesi için fırsatlar sunduğunu bildiren Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu'nun Ekim 2017'de faaliyete geçmesiyle Orta Koridor'un önemli bir ayağının tamamlandığını hatırlattı.
Türkiye olarak aynı amaçla birçok ulaşım projesini hizmete aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Ülkelerimizin toplam ticaret hacmi 700 milyar dolara ulaşmakla birlikte bu rakamın sadece yüzde beş buçuğu Teşkilat ülkeleri arasındaki ticaret kaynaklıdır. Bu oranı daha yukarıya çekmek temel önceliğimiz olmalıdır.
Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridorun katettiği güzergahtaki gümrük ücretlerinin kaldırılması veya azaltılması, transit yük taşımacılığının kolaylaştırılması, ticaret hacmimizi arttıracaktır. Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması'nın imzalanması, bu bakımdan memnuniyet vericidir.
Zirvemiz vesilesiyle ticaretin kolaylaştırılması, strateji belgesinin, eşya hariç mal ve hizmetin serbest dolaşımı için hizmet ve yatırım alanında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması da önemlidir. Ortak coğrafyamız, stratejik enerji koridorlarının kavşağında yer alıyor. Türkiye, esasen kendisinin ve bölgesinin enerji arz güvenliğine destek sağlayacak hamleleri uzun süredir kesintisiz şekilde hayata geçiriyor.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, küresel düzeyde en başarılı enerji projeleri arasındadır. Güney Gaz Koridoru ise Avrupa'ya gaz taşıyacak dördüncü arter olarak tasarlanmıştır. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın bel kemiğini oluşturduğu bu koridor, ilave gaz tedarikiyle daha da geliştirilebilir. Hazar Havzası bunun için akla ilk gelen kaynaktır."
Kaynak:bloomberg
Bu haber toplam 972 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.