Fatura 1’inci sınıf, iş 3’üncü sınıf!
Bilecik Belediyesi’nce Atatürk Parkı’nın köşesine yaptırılan çeşmenin faturası 1’inci sınıf malzemeden kesilirken kullanılan malzemenin ise 3’üncü sınıf olduğu ortaya çıktı.
Bilecik Belediyesi’nce Atatürk Parkı’nın köşesine yaptırılan çeşmenin faturası 1’inci sınıf malzemeden kesilirken kullanılan malzemenin ise 3’üncü sınıf olduğu ortaya çıktı.
Bilecik Belediye Başkanlığı tarafından yapılan ihalelerdeki usulsüzlük iddialarına bir yenisi daha eklendi. Faturası 1’inci sınıf malzemeden kesilen çeşmenin 3’üncü sınıf malzeme kullanılarak yapıldığı denetim komisyonu raporunda yer aldı. İhalenin yapılış yönteminin yanlış olduğu belirtilirken mermer şehri Bilecik’te Afyon taşının kullanılması tepki çekti. Ayrıca, mermerci iş adamlarının destek verebileceği çeşmenin yapımı için 375 binin üzerinde ödeme yapıldığı belirlendi. Başkan Semih Şahin’in yarısını sponsorların karşıladığını söylediği ödemeyle ilgili kayıtlarda herhangi bir belgeye rastlanılmadı.
AK Parti'li Belediye Meclis Üyesi Çetin Kaya ve ve MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hamdi Salt denetim komisyonu raporuna düştükleri şerhte şu ifadelere yer verdi:
“Merkezde yapılan çeşmenin ‘Bilecik Merkez Çeşme Mal Alımı’ ihalesi ile ilgili yaptığımız inceleme ve araştırmalarda mermer şehri olan ilimizde ihaleye girip çok daha düşük maliyette Bilecik mermeri ile görsel olarak daha güzel çeşme yapabilecek firmalarımıza ihalenin açılmaması manidardır. İhalenin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19. maddesi çerçevesinde açık ihale usulü ile yapılmayıp 21/F Davet ve Pazarlık Usulü ile yapılması dikkat çekmiştir.
İhale dosyasında ve ihaleyi alan firmanın faturasında bahsettiği üzere ‘Birinci sınıf Şuhut Noche Traverten bloktan açık renkli çeşme’ değil Afyon ilimizin Şuhut ilçesinde çıkarılan ‘3’üncü sınıf koyu renkli Noche Travertenden çeşme yapılmıştır. Başkan beyin meclis toplantısında ve bazı açıklamalarında çeşmenin yarısının sponsor tarafından karşılandığına dair açıklamaları üzerine yaptığımız incelemede sponsor katkısı görülememiştir. Çeşmenin ihale bedeli olan 375 bin 830 TL olarak belediyemize fatura edildiği, proje bedelinin ve çeşme için zemine atılan betonun malzeme ve işçilik bedelinin ayrıca ödendiğini değerlendirdiğimizde maliyetin oldukça yükseldiğini görmekteyiz.
Dayanıklılık anlamında Noche Traverten yapısı itibari ile çok su emen ve zamanla deforme olan bir taştır. Açık alanlarda su emdiği ve uzun vadede patlama yaşanabildiği için bu gibi kütlesel olarak kullanılan projelerde uygun değildir. Burada daha dayanıklı ve zarif, ilimizde üretildiği için düşük maliyetli Bilecik Bejimizin kullanımı daha doğru olacaktı ve şehrimizin mermerinin tanıtımı adına da güzel bir çalışma olabilirdi.”
Bu haber toplam 3729 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.