Hale Öğretmen Bilecik’in gururu oldu
Söğüt Ertuğrulgazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Hale Uçuş, kurduğu Engelsiz Matematik Eğitim Platformu ile Bilecik’in gururu oldu.
Söğüt Ertuğrulgazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Hale Uçuş, kurduğu Engelsiz Matematik Eğitim Platformu ile Bilecik’in gururu oldu.
Hale Uçuş, Marmara Üniversitesi Matematik Öğretmenliğinden mezun olduktan sonra memleketi Bilecik’i tercih ederek atandı. Sınıfında yer alan görme engelli öğrencisiyle tanıştıktan sonra hayata bakış açısı değişen Hale Öğretmen, yüzlerce görme engelli öğrenciye matematiği sevdirdi. Birçok engelli vatandaşın faydalandığı Engelsiz Matematik Eğitim Platformu’nu kurdu ve bu sayede görme engelli öğrenciler, öğretmenler ve ailelerin hayatlarına dokunmayı başardı.
Hale Uçuş, Sabancı Vakfı tarafından 2024 Yılı Fark Yaratanlar ödülüne layık görüldü.
Bilecik Valisi Şefik Aygöl de Hale Uçuş’u makamında kabul ederek kendisine başarı belgesi takdim etti.
Hale Uçuş – Engelsiz Matematik Eğitim Platformu
Bilecik’in bir köyünde dünyaya gelen ve yaşıtlarına göre konuşmayı geç öğrendiği için ilkokulda zor bir eğitim süreci geçiren Hale Uçuş, öğretmenlerinin ve ailesinin desteğiyle eğitim hayatını tamamlayıp liseyi birincilikle bitirdi. Marmara Üniversitesi matematik öğretmenliği bölümünü kazanarak öğretmenlik hayaline kavuşan Hale, mezun olduktan sonra Bilecik’e dönerek çalışmaya başladı. Atandığı ilk sınıfta bulunan görme engelli öğrenciyle birlikte görme engellilerin matematik öğrenimi konusuna odaklanmaya başladı ve öğrencisine faydalı olabilmek için araştırmalar yaptı. Büyük punto ve üç boyutlu materyaller kullanarak matematik öğrettiği görme engelli öğrencisinin başarılı olduğunu gördükten sonra bu konuya olan ilgisi arttı. Yüksek lisansa başlayarak tezinde görme engelli öğrencilerin matematik öğrenimi konusuna odaklandı. Bir yandan da Engelsiz Matematik Eğitim Platformu (ENMEP) olarak adlandırdığı çalışması ile diğer görme engelli öğrencilere online olarak destek vermeye devam etti.
Akademik çalışmaları kapsamında yurt dışındaki erişilebilir ve dijital eğitim konulu konferanslara da katılan Hale Uçuş, diğer ülkelerde görme engelli öğrencilerin eğitiminde kullanılan dokunsal materyalleri gördükten sonra bu çalışmaların Türkiye’de yaygınlaşması için çalışmaya başladı. 2020 yılında Kapsayıcı Erişilebilir Yaşam Derneği’ni kurarak diğer gönüllü öğretmenleri ve görme engelli çocuk ailelerini de çalışmalarına dahil eden Hale, şu anda bir yandan görme engelli öğrencilerle online ve yüz yüze eğitim çalışmalarına devam ederken bir yandan da öğretmenlere yönelik erişilebilir eğitim materyallerini kapsayan bir içerik hazırlıyor. Derslerine katılan öğrencilerin ebeveynlerinin dokunsal materyaller hazırlayabilmesi ve bu sayede dersten en iyi şekilde faydalanabilmesi için “Dokunsal Anneler” grubunu da kuran Hale, görme engelli öğrencilerin tümüyle desteklenmesini sağlıyor. Ayrıca matematik özelinde çektiği videolarla YouTube üzerinden daha fazla görme engelli öğrenciye ulaşmaya çalışıyor. ENMEP’ten mezun olan öğrencilerin eğitim almaya devam eden öğrencilerle buluşturulmasını da sağlayan Hale, onların bağımsız yaşama dair deneyimler edinmesini de sağlıyor.
Çalışmalarıyla bugüne kadar 250’den fazla görme engelliye ve 30’dan fazla öğretmene ulaşan Hale Uçuş, Engelsiz Matematik Eğitim Platformu aracılığıyla oluşturduğu erişebilir materyaller ve içerikler sayesinde görme engelli öğrenciler, öğretmenler ve ailelerin hayatında fark yaratmaya devam ediyor.
Bu haber toplam 1220 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.