HEDEF, YÜZDE YÜZ YERLİ VE MİLLİ TOHUM

HEDEF, YÜZDE YÜZ YERLİ VE MİLLİ TOHUM

Dikmen Tarım ortaklarından Serdar Dikmen, hedeflerinin yüzde yüz yerli ve milli tohum üretmek olduğunu söyledi. 

İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş'ın firmalarını ziyaretinde çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Serdar Dikmen, 1994 yılında kurdukları firmalarının tohum üretiminde belirli bir noktaya geldiğine dikkat çekti. Hibrit tohum üretim tesisi kurduklarını belirten Dikmen,"Dışarıdan tohum alıyoruz ama oranımız oldukça düştü. Hedefimiz, ulusal tüketimde yerli üretim tohumları yüzde 100'e çıkartmak" ifadesini kullandı. 

hedef-yuzde-yuz-yerli-ve-milli-tohum2.jpg

​İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ve beraberindekiler Söğüt'ün Borcak Köyü'nde faaliyet gösteren Dikmen Tarım' a ziyarette bulundular. Firmada incelemelerde bulunan heyet yetkililerden bilgi aldılar. 

Firma ortaklarından Serdar Dikmen, 1994 yılında kurulan firmanın, fide üretiminde belirli bir noktaya geldiğini, her yıl on milyonlarca fide satışı yaptıklarını anlattı. Tohum ithalatının yükselen maliyetlerine karşı kendi tohumlarını üretme kararı aldıklarını ifade eden Dikmen, yüzde yüz yerli ve milli tohum üretimi hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. 

Serdar Dikmen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Tohum ithalatı yaptığımız ülkeler arasında Belçika, Hollanda, İsrail gibi ülkeler vardı. Bunların maliyetleri altında ezilmeye başladık. Her zaman da istediğimiz, çiftçimize hitap edecek çeşitleri bulamadık.  Zaman içerisinde biz tohumculuk alanına yatırım yapmaya karar verdik. Öncelikle rekabetçi olması adına klasik konvansiyonel yöntemleri ve biyoteknolojik yöntemleri kullanmaya karar vererek doku kültürü laboratuvarı ardından, biyoteknoloji ve genetik laboratuvarımızı kurduk" dedi. 

Domates, biber, salatalık ve marul tohumlarına Bakanlıktan tescil aldıklarını anlatan Dikmen, şöyle devam etti:

"Dışarıdan tohum alıyoruz ama oranımız oldukça düştü. Hedefimiz, ulusal tüketimde yerli üretim tohumları yüzde 100'e çıkartmak. Bunun üzerine yurt dışı piyasalardan ise yüzde 10'luk pay katmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Tesisleri gezerek üretimi yerinde inceleyen İl Müdürü Necmettin Yoldaş ise şunları kaydetti:

hedef-yuzde-yuz-yerli-ve-milli-tohum3.jpg

"Biyoteknoloji, günümüzde tüm dünyada en yaygın ve yeniliklere açık bilimsel alanların başında gelmektedir. Bitki biyoteknolojisi de bu alanlardan birisidir ve bu alanda kullanılan moleküler markör teknolojileri çok önemli bir biyoteknolojik araç olarak bilinmektedir. Sonuç olarak, moleküler markörler bitki biyoteknolojisi çalışmalarına çok önemli boyutlar kazandırmış, daha etkili ve hızlı bilimsel sonuçların alınmasına imkân sağlamıştır.

Faaliyetlerini takdir ile takip ettiğimiz, yerli ve milli tohum üretimini desteklediğimiz Dikmen Tarım Ürünlerinin moleküler biyoloji laboratuvarının firmaya, ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını temenni ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

hedef-yuzde-yuz-yerli-ve-milli-tohum4.jpg

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2658 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum