Her 10 kişiden 3’ü risk altında!
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Hatice Pelin Demirel Bulut, cilt kanserine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Hatice Pelin Demirel Bulut, cilt kanserine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Deri kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgiler veren Uzm. Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, açık tenli her 10 kişiden 3’ünde deri kanseri açısından risk bulunduğunu ifade etti.
Güneş maruziyetinin deri kanserinde en önemli risk faktörü olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, tedavi edilmeyen deri kanserlerinin ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti. Hatice Pelin Demirel Bulut, açıklamasının devamında, şunları kaydetti:
“Baharın gelmesiyle birlikte, güneş maruziyetlerinin arttığı bu günlerde bir konu hakkında dikkat çekmek istiyorum. Deri kanserleri, tüm dünyada hızla artan, yüzeysel bir lezyondan başlayıp daha derinlere ilerleyebilen ve yıkıcı görüntülere yol açabilen, uzun vade de ölümle bile sonuçlanabilen ciddi bir halk sağlığı problemidir. Deri kanserlerinin gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra, kişinin fenotipik özelliklerinin, günlük yaşantısının, arsenik maruziyetin ve çevresel faktörlerin, ultraviyole maruziyetinin de ve bazı enfeksiyonlarında etken olduğunu bilmekteyiz. Açık tenli her 10 kişinin 3’ünde cilt kanseri açısından risk bulunmaktadır. Ailesinde deri kanseri öyküsü olan, yüksek UVR maruziyeti olan kişilerde ise risk gittikçe artmaktadır.
Güneş maruziyeti deri kanseri gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Bunun yanı sıra ileri yaş, erkek cinsiyet, kızıl –sarı saç, açık ten ve açık göz rengine sahip olmakta ek risk faktörleridir. Asla bronzlaşamayan ve çabuk yanan, tip fiztpatrick tip 1-2 dediğimiz cilt tipine sahip olan kişilerde de cilt kanseri açısından artmış risk bulunmaktadır. Güneş maruziyeti dışında, ışığa duyarlılığı arttıran ilaç kullanımında, UVR maruziyetini arttıracağından cilt kanseri riskini arttırmaktadır.
Deri kanserleri tedavi edilmezse ne olur?
Bazal hücreli karsinom gibi daha ılımlı seyreden deri tümörlerinde olduğu yerde büyüme, daha derin dokuya invazyon olurken, skuamöz hücreli karsinom yada malign melanom gibi daha agresif seyreden tümörler maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir.
Yüzünüzde veya vücudunuzda, papül dediğimiz minik bir nokta gibi başlayıp daha sonrasında giderek büyüyen, şekil değiştiren, kanamalı veya kanamasız, ağrılı veya ağrısız, bir değişiklik olursa yada daha önce mevcut olan bir beninizde ABCDE kuralı dediğimiz asimetri, şekil değişikliği, sınırlarında düzensizleşme, renk değişikliği, şeklinde büyüme yada değişimin dışında; mevcut olan bir beninizde kanama büyüme yada nodülleşme dediğimiz kabarıklaşma oluyorsa mutlaka dermatoloji hekimine başvurun.
Yapacak olduğumuz dermatoskopik muayene ile beraber beninizin risklerini ortaya koyup gerekli önlemleri beraber alalım. Gerekli durumlarda ileri merkezlerdeki ben takip sistemleri ile beraber benlerinizi kaydedip daha sonraki gelişimlerini ortaya koyalım. Benlerinizin haritasını çıkartalım. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.”
Bu haber toplam 798 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.