Kadına şiddet rakamları risk taşıyor!

Kadına şiddet rakamları risk taşıyor!

Vali Bilal Şentürk, "Bu rakam küçük bir rakam değil. Aile birliği açısından oluşan riskler var demek. Kadına yönelik şiddete karşı bir takım riskler var demek”

Vali Bilal Şentürk başkanlığında, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyon Toplantısı’ gerçekleştirildi.

Vali Şentürk, İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda, Bilecik’te yaşanan kadına şiddet olaylarıyla ilgili bilgiler verdi. 2020 yılının Ocak-Kasım ayları arasında 585 kadına şiddet vakası meydana geldiğini bildiren Vali Şentürk, geçtiğimiz günlerde bir kadının boşanma aşamasındaki eşi tarafından vurulduğu olaya dikkat çekti. Bilecik’in bu tür olaylara aşina olmadığını aktaran Vali Şentürk, şöyle devam etti:

“Bizim ilimiz küçük değil butik bir il diyoruz. Bu kavram benim için çok önemli, bunu kafalarımıza nakşetmemiz lazım. Butik demek küçük ama en iyisi olan demek. Biz bunu sağlayabilecek durumdayız. Bizim ilimizde geçenlerde yaşanan dramatik olay en son ne zaman yaşanmıştır. Bu ilin sosyal dokusu, toplumsal yapısı bu tür olaylara aşina değil. Bunu kaldırabilir değil” ifadelerini kullandı.

bilecik-kadina-siddet3.jpg

Kadın şiddetle mücadele kapsamında işin kökenine inmek istediklerini anlatan Vali Şentürk, şunları kaydetti:

“Bizim toplumumuzun temel çekirdeği aile, ailenin temel direği ise anne ve kadınlarımız. Yani kadınlarımız eğitimli, donanımlı, haklarını ve özgürlüklerini bilip kullanabilirse çocuklarımızda öyle yetişecektir. Onlarda dünyaya daha güzel bakabileceklerdir. Ne yazık ki dünyada olduğu gibi ülkemizde de zaman zaman şiddete yönelim olabilmekte. Şiddete yönelenlerin temeline baktığımızda sevgi yoksunluğunu görüyoruz. Eğitim yetersizliklerinin, kötü alışkanlıkların ön plana çıktığını görüyoruz. Bizde bu işin kökenine inmek istiyoruz. Bir etkinlik olmanın ötesinde özüne inerek şiddetin kaynağını kaynağında yok etmek için çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Kendi ilimiz ölçeğinde ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Geçenlerde ilimizin çok aşina olmadığı kadına yönelik şiddetle ilgili bir hadise yaşandı. Hukuki süreçler açısından baktığımız zaman hukuken gerekli işlemler yapılmış olsa bile durumu kurtarmıyor. Eğer kadınlar destek istiyorsa bizim tüm birimlerimiz başta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzün birimleri pek çok destek sağlamakla beraber kolluk birimlerimiz şiddeti önlemeye yönelik etkin şekilde çaba sarf ediyorlar ama yetmiyor. Yeri geliyor şiddete maruz kalan insan şikâyetçi olmuyor. Şikâyetçi olmaması herhangi bir işlem yapılmamasını mı gerektirir? Ya da bazen kişiler müdahil olmayı kendileri açısından doğuracak hukuki sorumluluktan çekinerek karşılamakta. Kolluğun müdahalesi ve hukuki süreci başlatmak zor değil, biz işin kökenine inmek istiyoruz.

bilecik-kadina-siddet4.jpg

Bizim ilimiz küçük değil butik bir il diyoruz. Bu kavram benim için çok önemli, bunu kafalarımıza nakşetmemiz lazım. Butik demek küçük ama en iyisi olan demek. Biz bunu sağlayabilecek durumdayız. Bizim ilimizde geçenlerde yaşanan dramatik olay en son ne zaman yaşanmıştır. Bu ilin sosyal dokusu, toplumsal yapısı bu tür olaylara aşina değil. Bunu kaldırabilir değil. Bu tür olaylar çok fazla gündeme geldiğinde bu bir çağrışımda yapıyor. Televizyon kanallarında hadiseyi görüp gündeme gelmek isteyen insanlar oluyor. Analizleri yaptığımız zaman sevgi kavramını yüceltmemiz lazım. Çocuğa sevgi gösterilmesi onun ruh halini, kişiliğini etkiliyor. Şimdi bir evladı veya anneyi bir kenara atabilmek, eziyet edebilmek normal ortalama bir insanın fıtratına uygun değil. Akla, mantığa, insanlığa uyan bir şey değil. İşte bu saplantı noktasındaki insanlara bir takip mekanizması kurmamız lazım.

Bizim bakanlığımız KADES diye bir uygulama yaptı ve telefonlara indirilebiliyor. Oradan verilen sinyal ilgili kolluğu hemen müdahale edecek duruma getiriyor. Bunun kullanımını yaygınlaştırmamız lazım ama kolluk ve hukuki boyutuyla müdahale etmek yetmiyor. Cezasını çekiyor, çıkıyor yine yapıyor, bizim isteğimiz ıslah olması. Islah eden bir mekanizma olması gerekiyor. Burada sorumluluk herkeste. En başta kendimizden başlayarak, komşumuzdan, mahallemizde, ilimizden çok duyarlı olmamız lazım.

bilecik-kadina-siddet5.jpg

İlimizde kadına şiddetin önlenmesiyle ilgili hukuki bir yapımız var. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz bünyesinde 2017 yılından beri faaliyet gösteren Bilecik Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğümüz faaliyetlerine devam ediyor. 2020 yılı Ocak-Kasım ayları arasında kanun gereği yapılan izleme sayısı 585. Bu rakam küçük bir rakam değil. İleri gitmiyor belki ama 585 rakamı aile birliği açısından oluşan riskler var demek. Kadına yönelik şiddete karşı bir takım riskler var demek. İl dışından bize gelenlerde var, bunların hepsi bize ait değil. Bunlar çok ciddi sorunlar, somut adımlar atamız lazım. Rakamlar bize fikir veriyor, rakamların irdelenmesi gerekiyor. Bu anlamda yine 145 hukuki destek sağlamışız. Alo 183 hattına 25 başvuru yapılmış. Gizlilik kararı alınarak yapılan 20 yazışma var. 23 sağlık hizmeti vermişiz. Kadın konuk evimizde 93 kadın 12’si yabancı, 72 çocuk misafir etmişiz. Cezaevi tahliye bilgilendirmesi 33 defa olmuş. 5298 kamu görevlisine, bedelli askerlere ve rütbeli personellere, vatandaşlarımıza, 294 kolluk görevlimize de ayrıca eğitim vermişiz. Bu rakamlar rutin faaliyetlerimizi gösteriyor ama asıl esas olan bu sonucun doğmaması için ne yapabiliriz. İyi konuşmamız lazım, sorumluluğu paylaştırmamız lazım. Bu sorun ciddi bir sorun. Telafisi mümkün olmayan yaralar açabilecek bir sorun olmak üzere herkesin duyarlı olmasını arzu ediyoruz. Vatandaşımızın bizlerle yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi.

Toplantıya; Vali Şentürk’ün yanı sıra daire müdürleri ve STK temsilcilerinden oluşan komisyon üyeleri katıldı.

 

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 2391 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum