Kurban alırken nelere dikkat edilmeli?

Kurban alırken nelere dikkat edilmeli?

Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası (EBVHO) Başkanı Mehmet Kızılinler, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası (EBVHO) Başkanı Mehmet Kızılinler, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Mehmet Kızılinler, kurbanlık olabilecek hayvanların taşıması gereken özelliklerden bahsederken kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti. Kızılinler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Gerek kurbanlarını henüz almayan ve gerekse kurban kesimi öncesi son bir defa kontrol yapmak isteyenler için iyi bir kurbanlığın tarifi önem arz ediyor. Öncelikle kurban nereden alınmalı. İyi bir kurbanlık belediyelerin kesin için izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınmalı. Kurban alınırken il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehir dışından geliyorsa sağlık raporu kontrol edilerek alınmalı. Tabi özellikle kurban bayramı öncesi bir reklam kliği haline gelen "VETERİNER HEKİMİ KONTROLÜ AL TINDA'' ifadesine aldanmadan mutlaka işletmede veteriner hekimi bulunduğundan ya da veteriner hekiminin periyodik sağlık kontrollerini yapıp yapmadığından emin olunduktan sonra alınmalı.  

Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların ve gebelerin kesimi yasak olduğundan; satın alınacak hayvanların gebe olmadığı ve damızlık vasfının bulunmadığını gösterir veteriner hekimi onaylı rapor kontrol edilerek alınmalı. Gebe hayvanların ve damızlık değeri bulunan dişilerin kesilmemesinin satıcı kadar alıcının sorumluluğu olduğu bilinciyle herhangi bir tereddüt mevzuhu bahisse mutlaka bir veteriner hekim kontrolünden sonra alınmalı. 

Küçükbaş kurbanlıkların fiziksel olgunluğunu tamamlamış olmalı, en az bir yaşında bulunmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Üzerlerinde kene vb. parazit bulunmamalı.

Burunda, gözde, ağızda anormal akıntı bulunmamalı. Bakışları donuk olmamalı.Aşırı saldırgan olmamalı. Solunumu hırıltılı olmamalı. Anal bölgesinde ishal kalıntısı bulunmamalı. Özellikle sırt omurları dolgun olmalı.

Büyükbaş kurbanlık en az 2 yaşında olmalı. Dişi kurbanlıklar için gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı. Her iki cinsiyetteki kurbanlıklar için vücudunun herhangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve topallık bulunmamalı.

Göz, burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı bulunmamalı. Özellikle ağız burun içi ve çevresinde, memelerinde yaralar bulunmamalı. Hırıltılı solunum, öksürük ve halsizliği bulunmamalı anal bölgede ishal belirtileri olmamalı. Ayrıca üzerlerinde kene bit vb. parazitler bulunmamalı, aşın saldırgan ve duyarsız olmamalı.

Hemşerilerimizin kurbanlık seçerken dikkatli davranmaları hem insan sağlığına uygun etlerin tüketilmesi hem de özellikle gebe hayvan satın almayarak hayvancılığımızın devamı açısından önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz.”

Bu haber toplam 1029 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.