KURBAN BAYRAMI'NDA NASIL BESLENMELİ?

KURBAN BAYRAMI'NDA NASIL BESLENMELİ?

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için nelerin yapılabileceğine dair bilgilendirmede bulunuldu. Artacak et tüketimine karşın dikkatli olunması istendi. 

Bayram süresince artacak et tüketimine ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlara vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.

Kurban edilen hayvan sağlıklı olsa dahi, kesimden çok kısa bir süre sonra kas ve iç organlarda mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu nedenle etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir.

Yaşa, yapıya ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte, bir insanın günde ortalama 50 ila 100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir.

Buzlukta saklanan etler oda sıcaklığında değil, buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır.

Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir.

Et, demir yönünden oldukça zengin bir besindir. C vitamini ise demirin vücuttan emilimini artırmaktadır. Bu nedenle kurban etini taze domates, biber, maydanoz, limon gibi C vitamini bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmek gerekir.”

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 1770 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.