MARKA ve MODEL

MARKA ve MODEL

Doç. Dr. Mustafa BAŞ - Cuma Sohbetleri

Ticari hayatta önemli olan şeylerden biri, sattığınız malı insanların beğenisine sunarken ona vermiş olduğunuz isim ile pazara yeni sürülen modelidir. Marka ve model malı sattıran en önemli etkenlerden biridir. Eğer bir şey alacaksanız bildiğiniz ve güvendiğiniz markayı tercih eder, eski yerine daha donanımlı olan yeni çıkan modeli almak istersiniz. Bu size, vermiş olduğunuz parayı boşa harcamadığınız duygusunu verir. Atasözünde denildiği gibi “ucuz mal alacak kadar zengin değiliz.” Kaliteli mala belki iki veya üç misli fiyat öderiz, ancak onu ucuz aldığımız maldan çok fazla kullanır, bazen de yıllarca kullandığımız halde eskimediği için bir başkasına vererek değerlendiririz. Marka ve model bu anlamda çok önemlidir. Önemli olduğu kadar da zoçr ulaşılan bir sonuçtur. Bu zorluk sebebiyle bir markanın piyasada hakim olabilmesi, kendini ispatlayabilmesi belki yıllar süren bir çabayı gerektirmektedir.

İslam, Hz. Adem ile başlayan tevhit mücadelesinin genel ismidir. Bu mücadelenin öncüsü olan her peygamber, görevlerini ifa ederek toplumlarını doğruya davet etmiş, onları Allah’tan aldığı ilahi emirler ile onları eğitmeye gayret etmiştir. Aynı kaynağa dayalı olmaları sebebiyle bütün dinlerin ana amacı, iyi insan yetiştirerek bu insanların oluşturduğu huzurlu ve mutlu bir dünya hayatini sağlamaktır. Allah, Hz. Muhammed’in sahsında “Bugün, size dininizi bütünledim, üzerinize olan nimetimi tamamladım, din olarak sizin için İslam'ı beğendim.” (Maide Suresi 3) ayeti ile insanlığa mesajını sonlandırdığını bildirmektedir. Bu ayet, İslam ile bütün peygamberlerin mesajlarının bütünleştirildiği ve en olgun seviyeye ulaştırıldığını ortya koyar. Bu dinin mensupları da, Allah katında taşıdıkları sorumluluk sebebiyle ayrıcalıklıdır. Allah, bu dinin mensuplarını “Siz, insanlar için ortaya çıkarılan, doğruluğu emreden, fenalıktan alıkoyan, Allah'a inanan hayırlı bir ümmetsiniz….”(Ali imran 110) ayeti ile model insan olarak belirlemiş ve bütün insanlığa örnek olabilecek bir toplum olduğunu vurgulamıştır. Modelliğin ayırıcı özelliği olarak da, iyi olanı insanlara öğütleme, kötü olanlar her eylemden de bütün insanlığı koruma aktivitesini belirlemiştir. İyi ve güzel bütün insanlık için güzel ve faydalı olan şeyler, kötü de bunun aksidir. İman güzeldir, insani güzele ve iyiye yönlendirir, sorumluluk sahibi yapar. Bu sebeple Müslüman, kendi yaşadığı aydınlığı herkesin tatmasını, küfrün ve inkarın karanlığında kalan herkesi inancın verdiği aydınlığı görmesini ister.

Model toplum için alınması gereken en güzel model de Hz. Muhammed (sas) dir. O (sas), en yüce ahlaki özellikleri kendi nefsinde hem taşımış, hem de yaşayarak bizlere canlı örnek olmuştur. Kur’an alınması gereken en güzel öneklerin sadece onda (sas) olacağını belirtmiştir. Hz. Aişe Annemize Onun (sas) ahlaki özelliklerini sorduklarında “siz Kur’an okumuyor musunuz, Onun ahlakı Kur’an idi” diyerek, Allah’ın onu model insan olarak Kur’an ile eğittiğini, modelliğinin temel ilkelerinin de Kur’an’da bildirildiğini vurgulamıştır. Onun eğittiği toplum, bütün insanlığa ışık saçan ve her birisi ile doğruya ulaşılabilecek insanlar olarak bu dinin en hayırlıları olarak tarihte yerlerini almıştır. Bu insanlar yaşantıları, davranışları, söyledikleri ve uyguladıkları ile etrafındakilere model olmuşlar, davranışları ve modellikleri ile gittikleri ve fethettikleri bölgelerde kaskatı kalplerden aydınlık gönüller ortaya çıkarmışlardır.

İslam ve Müslüman, marka ve model. Müslüman, Allah’ın tarifi ile Kur’an eğitimi hayata yansıtıldığında ve esas alındığında, İslam markasının, eşsiz bir modeli olmalıdır. İnsanlar onu gördüklerinde “keşke ben de bunun gibi olabileydim” dediği bir kişiliğe sahip olmalıdır. Kendisine güvenen, insanlarla ilişkilerinde güvenilen, başkalarının hakkına saygı gösteren, sabırlı, başkalarına eziyet verecek veya tiksindirecek tavır ve davranışları yapmayan, iki kuruşluk dünya için helalleşme imkanı olmayan insanların haklarını ihlal etmekten kaçınan, doğru sözlü, eliyle, diliyle insanlara zararı dokunmayan, her türlü kötü ve kötülükten uzak durarak başkalarının da uzak kalmasını sağlayan, konuştuğunda dilinden bal akan, vakur, alçak gönüllü, cömert, ana-babaya saygılı, ailesine bağlı ve benzeri daha birçok ahlaki özelliği şahsında taşımalıdır. Kısacası İslam markasının modeli olmalıdır.

“Böylece sizi insanlara şahit ve örnek olmanız için tam ortada bulunan bir ümmet kıldık. Peygamber de size şahit ve örnektir.” (Bakara Suresi 143)

 

Bu haber toplam 1893 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum