MECLİS ÜYELERİ MURATDERE'YE GİDİYOR

MECLİS ÜYELERİ MURATDERE'YE GİDİYOR

İl Genel Meclisi Ekim ayı ikinci birleşimi yapıldı. Birleşimde Bozüyük'e bağlı Muratdere köyüne yapılması planlanan 'Bakır Molibden Madeni Açık Ocak Kapasite Artışı Flotasyon Tesisi ve Atık Depolama Tesisi" projesi görüşüldü. 

Muratdere Köyü Muhtarı İsmail Kurt, Muratdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Barış Kahraman ve Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Fehmi Nilifer'in de takip ettiği birleşimde meclis üyeleri Muratdere Köyüne yapılması planlanan maden ocağı projesinin bölge halkına ve doğaya vereceği zararları ele aldı. 

Bölge halkının tepkisini çeken ve yaklaşık 72 bin ağacın kesileceği iddia edilen projeyle ilgili İl Genel Meclis Üyeleri projenin yerinde tekrar incelenmesine karar verdi. Meclis üyeleri 4 Ekim Çarşamba günü saati:10:00'da Muratdere Köyüne giderek bahsi geçen projeyi inceleyecek. Aynı gün saat:14:00'de toplanacak meclis konuyla ilgili görüşünü bildirecek. 

"İTİRAZ ETMEMİZE RAĞMEN OLUMLU SONUÇLANDI"

Birleşimde konuşan Muratdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Barış Kahraman, projenin geçtiğimiz günlerde olumlu sonuçlandığını ifade ederek şunları söyledi:  '2015 yılında başlayan bir ÇET süreci. Maalsef 2017 yılında geçtiğimiz günlerde olumlu olarak sonuçlandı. Bizim itiraz ettiğimiz 8 maddeye rağmen olumlu sonuçlandı. 

Biz bölgede yaşayan insanlar olarak 2015 yılında sunulan ilk projeye müteakip köyümüze yakınlığı itibariyle ve atık depolama tesisinin köyümüz üzerinde olan havzaya kurulmasından dolayı itirazda bulunduk. Fakat son hali verilmiş projede herhangi bir değişiklik yok. Bizim çekincelerimizin dikkate alındığı hiçbir düzenleme maalsef yok." dedi. 

'72 BİN AĞAÇ TEMİZLENECEK'

Kooperatif Başkanı Kahraman, bölgede şuan da sürdürülebilir ormancılık faaliyetlerinin devam ettiğini, projenin uygulanmasıyla birlikte yaklaşık 72 bin ağacın kesileceğini ifade ederek şunları kaydetti: "Proje 211 hektarlık bir alanı kapsıyor. Bunun 196 hektarı orman arazisi. Bu orman arazisi gençleştirme sahası. 1 yaşında fidanlardan tutunda 100 yaşına kadar yetişmiş ağaç mevcut. Köy olarak kooperatif olarak geçim kaynağımızın büyük kısmını ormancılık oluşturuyor. Biz bu bölgede dedelerimiz bizler ormancılık faaliyetlerinden gelir elde ediyoruz. Biz bunları belirtmiştik. Ama projenin son halinde deniyor ki orman yine kesilecek ama köy kooperatifi kesimini yapacak diyor. Fakat biz bunu bir seferde keseceğiz ama arkası gelmeyecek. Şuan o bölgede sürdürülebilir ormancılık faaliyetleri devam ediyor. Biz buradan her yıl gelir elde ediyoruz.  Burada doğal yaşam halen devam ediyor. Projenin uygulanmasıyla yaklaşık 72 bin ağaç buradan temizlenecek. Yerine küçük fidanlar dikilecek. Bunların yetişmesi de 100 sene mi alır bilemeyiz. Proje 10 yıl süreyle deniyor ama ucu açık.

'BÖLGEYİ ÖLDÜRMENİN MANTIĞI YOK'

Maden tabi ki yeraltı zenginliği ülkemiz ekonomisine katkısı olacaksa tabiki olacak. Fakat bizlere çevrede yaşayan insanlara ve doğaya zararı olmasın. Bizim isteğimiz bu. Ne yapılabilir bizim önerimiz. Yer altı madenciliği yapılabilir. Başka bir uygun noktaya taşınarak burada işlemesi yapılabilir. Atık depolama tesisi doğadan ve insanlardan uzak bir noktada yapılabilir. Bunu belirttiğimiz de firma bize diyor ki çıkan cevheri taşımak ek maliyet getiriyor. Çıkan atığın bize ek maliyet getiriyor. Şimdi bir firma daha çok para kazancak diye bu bölgeyi öldürmenin de bence bir mantığı yok" dedi. 

'KÖYDE NEFES ALAMAZSIN'

Muratdere Köyü Muhtarı İsmail Kurt ise proje kapsamında kesilecek ağaç sayısının 72 binden fazla olduğuna dikkat çekere şunları kaydetti: "Benim köyüme 400 metre atık sahası. 400 metre atık sahasına yakın bir yerleşim yeri var mı? Ben görmedim. Şuana kadar inceledim. Atık sahası yapıyorlar bir de. Onun üstüne de havuz yapıyor. Şimdi oradaki sızıntı 10 metre yaklaşmayacaksın diyor hatta. Şuan da köyümüzde patlak var. Gelin göstereyim. Deponun yanında. Şuan da sızıntı var zaten. Olmama ihtimali yok. 10 metre demek ne demek? Orada bir patlakta akıntıda karasuya kadar gidecek. O ovayı da götürecek yani. Bunu dikkate almanızı istiyorum. Gerçekten burada 72 bin ağaç diyorsunuz buyrun gelin gezelim. 72 bin değil. Zaten 20-25 bin ağaç diktiler oraya boş alanları doldurdular orada. Orman boş alanı fidan yapıyor, şimdi de olumlu sonuç veriyor. Burada yanlış şeyler var. Köyümün yerleşim alanına 400 metre diyorum. 400 metre demek nefes alamayacaksın demektir. O köyde nefes alamazsın. En azından h maden sahasında bizim 10 tane çeşmemiz var doğal kaynaklarımız var. Köyümüze gelen sularımız var." dedi. 

 

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 3117 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum