Mihalgazi'nin 700 yıllık kılıcı, ''Harbiye Askeri Müzesi''nde

Mihalgazi'nin 700 yıllık kılıcı, ''Harbiye Askeri Müzesi''nde

Osmanlı Devletine ait günümüze ulaşan en eski eser olan Abdullah Mihalgazi'ye ait yaklaşık 700 yıllık kılıç, Harbiye Askeri Müzesinde sergilenmeye başlaması, Bilecikliler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Milli Savunma Bakanlığınca yapılan envanter güncelleme çalışmalarında Mihalgazi'ye ait kılıç, Osmanlı Devleti'ne ait en eski eser olarak kayıt altına alınmıştı. 

Osmanlı Devletine ait günümüze ulaşan en eski eser olan Abdullah Mihalgazi'ye ait yaklaşık 700 yıllık kılıç, Harbiye Askeri Müzesinde sergilenmeye başlaması, Bilecikliler tarafından memnuniyetle karşılandı.  

Harbiye Askeri Müzesinde, Osmanlı Devleti'ne ait bilinen en eski eser olarak Orhan Gazi'nin miğferi sergilenirken müzeye ait depolarda yapılan envanter çalışmaları sırasında tespit edilen Mihalgazi'ye ait olan Kılıç, en eski eser olarak tespit edilerek, kayıt altına alındı.

700-yillik-kilic-harbiye-askeri-muzesinde2.jpg

1327 yılında Yenişehir'de vefat eden ve Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Harmanköy'e defnedilen Abdullah Mihalgazi, ''Aslen Bizans İmparatorluğu'nun Harmankaya Tekfuru iken  Osman Gazi'ye bağlı Eskişehir Beyi ile yaptığı savaşta esir düşmüş, yiğitliği ve kahramanlığı sebebiyle Osman Gazi tarafından affedilmiştir. 1313 yılında Müslüman olarak 'Abdullah' adını alan Mihalgazi, Osman Gazi ile iyi bir dostluk kurarak onunla birlikte bütün savaşlara katılmıştır.'' 

Mihalgazi'nin kılıcının sergilenmesinin ardından İnhisar Kaymakamı Ali Açıkgöz ve Belediye Başkanı Mehmet Kepez, Harbiye Askeri Müzesine ziyarette bulundu.  

Kaymakam Açıkgöz, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, ''Türbesi ilçemizde bulunan Abdullah Mihalgazi'ye ait yaklaşık 700 senelik bu kılıcın bulunması, bizleri ziyadesiyle memnun etti. Abdullah Mihalgazi'ye ait türbede Valimiz Bilal Şentürk'ün himayelerinde ciddi bir yenileme ve peyzaj çalışması başlattık. Çalışmalarımız henüz tamamlanmış değil ama bu yıl haziran ayında 694.'sü düzenlenecek olan ''Abdullah Mihalgazi'yi Anma'' törenlerine kadar türbemizdeki çalışmalar bütünüyle bitecek ve türbe bambaşka bir görünüme kavuşmuş olacak. Bizler İslam'a ve insanlığa böylesine büyük hizmetler etmiş ecdadımız için ne yaparsak yapalım, ne kadar gayret gösterirsek gösterelim bunu kafi göremeyiz. Bu kılıcın bulunması vesilesiyle Osman Bey ve silah arkadaşı Abdullah Mihalgazi'yi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Kılıcın bulunmasında emeği geçen herkese ilçemiz ve ecdadımız adına şükranlarımı sunuyorum.'' dedi. 

700-yillik-kilic-harbiye-askeri-muzesinde4.jpg

Kaymakam Açıkgöz, Abdullah Mihalgazi'nin kılıcının bulunduğu tabloyu Vali Bilal Şentürk'e, Harbiye Askeri Müzesi Komutanı Albay Ömer Faruk Arslan'a, Albay Erhan Altunok'a ve Fatih Belediye Bakanı Ergün Turan'a hediye etti.   

Abdullah Mihal Gazi Kimdir? 

Abdullah Mihal Gazi, Bizans İmparatorluğu'nun hudut kalelerinden Hadrianoi Bölgesinin (Harmankaya) Tekfuru idi. Müslüman olmadan önceki adı Mikhael Kosses olan Abdullah Mihal Gazi, Bizans'ta uzun yıllar (1259-1453) hüküm süren ve İstanbul'un fethine kadar Bizans'ı idare eden Palaiologos hanedanına mensup bir Bizans Soylusu idi. 

Eskişehir Beyi ile beraber Osman Bey'e karşı giriştiği savaşta esir düştü. Osman Bey, Köse Mihal'in yiğitliğine ve kahramanlığına bakarak onu affetti. Daha sonraki yıllarda Osman Bey'e tekfurlar tarafından bir tuzak kurulacaktı. Bu tuzak, bir düğün esnasında Osman Bey'e yapılacak bir suikast girişimiydi. Osman Bey'i bu suikast girişiminden haberdar eden Köse Mihal; Osman Bey'i zamanında uyararak önlem almasını ve kurtulmasını sağlamış, böylelikle Yarhisar'la Bilecik'in de zaptına vesile olmuştur. Bu olayın ardından Osman Bey ile Köse Mihal, iyi bir dost ve silah arkadaşı olmuştur.  

Mihal Bey, Türklerle arasındaki dostluk ve Osman Bey'e yakınlığı sebebiyle, 1313 yılında Müslüman oldu ve ''Abdullah'' adını aldı. Bundan sonra daima Osman Gazi ile birlikte hareket eden ve bölgeyi bildiği için fetihler esnasında kılavuzluk yapan Mihal Bey, Sakarya Vadisi'nde Göynük ve Mudurnu ile diğer bazı kaleleri fethederek büyük kahramanlıklar gösterdi. Osmanlı Devleti'nin ilk yıllardaki ilerleme ve gelişiminde büyük katkıları olan Köse Mihal Bey, ayrıca Orhan Gazi ile Bursa'nın fethine de katıldı. 

700-yillik-kilic-harbiye-askeri-muzesinde1.jpg

Mihal Gazi, 1327 yılında Yenişehir'de vefat ettikten sonra, Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Harmanköy'deki türbesine defnedildi.

Osman Bey ile Köse Mihal arasındaki dostluk, II.Murat ile Mihaloğlu Mehmet Bey ve Fatih Sultan Mehmed Han ile Mihaloğlu Ali Bey arasında da devam etti. Mihaloğulları, tam 300 sene boyunca Osmanlı Hanedanı tarafından el üstünde tutuldu.

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 6109 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum