Muratdere Madencilik - Kamuoyu Açıklaması

Muratdere Madencilik - Kamuoyu Açıklaması

Muratdere Madencilik - Kamuoyu Açıklaması

Aydınlık Geleceğimiz İçin Sorumlu Madencilik

Değerli Paydaşlarımız,

İnsan sağlığını ve doğal kaynakları koruyarak sorumlu ve saygılı madencilik anlayışıyla Bozüyük’e ve ülkemize kazandırmak istediğimiz Muratdere Bakır ve Molibden Projemizle ilgili “doğru sanılan yanlışlara” dikkatinizi çekmek ve çok önemli bazı bilgileri paylaşmak istiyoruz:

Muratdere Madencilik %100 Türk sermayeli bir şirkettir. Çalışanlarının tamamı Türk ve öncelikle yöre halkı olacaktır. Bozüyük ve Bilecik’e doğrudan yatırım ve istihdam sağlanacak, ülkemizin bakır ve molibdende dışa bağımlılığı en az 5 milyar TL azalacak, üretilen maden %100 Türkiye ekonomisine kazandırılacaktır.

Projemizde yüzdürme (flotasyon) yöntemiyle bakır ve molibden madeni üretilecektir. Projenin hiçbir aşamasında siyanür, asit gibi maddeler kesinlikle kullanılmayacaktır. İşletme tamamen kapalı sistemdir. Dışarıya hiçbir su ya da atık deşarjı yapılmayacaktır. Su, sistem içerisindeki geri dönüşümle tekrar kullanılacaktır. Su kaynaklarının azalması ya da kirlenmesi mümkün değildir. Tarım, hayvancılık ve ormancılık etkilenmeyecektir. 11 yıllık proje ömrü sonunda uluslararası standartlara göre rehabilitasyon yapılarak sahalar doğal bitki örtüsündeki aynı tür ve çeşitlilikle yeniden ormanlaştırılacaktır.

Doğayı ve insan sağlığını korumak, çevre kirliğini önlemek, en başta bizim ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilgili tüm kurumlarının taahhüdü altındadır. Projemizde paydaşlarımızın talepleri dikkate alınarak çok önemli değişiklikler yapılmıştır:

Tesis, pasa sahası ve atık depolama alanı en yakın yerleşim yerlerinden yasal sınırların da çok üzerindeki mesafelere, orman dokusundan uzak ve ağaçsız arazilere taşınmıştır. Projenin 11 yıllık ömrü boyunca kesilmesi planlanan ağaç sayısı %50 azaltılarak 36 bine düşürülmüş ve Orman İşletmesi yönetiminde yapılacak ağaç kesimi yıllara yayılmıştır. Böylece yakın köylerdeki önemli geçim kaynaklarından olan ormancılığın, geçimini ağaç kesimi yaparak sağlayan yöre halkının, yakın habitatlardaki yaban hayvanları ve bitki örtüsünün projeden olabildiğince az etkilenmesi amaçlanmıştır.

Yatırımımızın “sorumlu ve saygılı madencilik” anlayışıyla dünyaya örnek olması hedeflenmiştir: 

Projemizin erken safhalarından itibaren inşaat ve işletme dönemi boyunca şeffaf ve hesap verebilir bir maden yönetimi için, dileyen herkesin ve uzmanların katılıp söz sahibi olabileceği bağımsız ve tarafsız bir “İzleme Komitesi”ne toplumun tüm kesimleri davet edilecektir. İnşaat aşamasında 2 yılda 400 kişi, işletme döneminde ise 11 yılda 250 kişinin doğrudan istihdamında yakın köyler, Bozüyük ve Bilecik halkına öncelik verilecektir. Ayrıca 13 yıl boyunca mal ve hizmet alımı özellikle yakın köylerdeki kooperatiflerden, yerel girişimcilerden ve yöreden yapılacaktır. Uluslararası standartlarda “Biyolojik Çeşitliliği Koruma Programı,” “Sürdürülebilir Orman Yönetim Planı” gibi sürdürülebilir kalkınmada koruma-kullanma dengesini gözeten; önemli bitki türlerini, yaban hayvanlarını ve canlı yaşamını korumayı amaçlayan çalışmalar hemen başlatılacaktır. İnşaat dönemi öncesinde “Kırsal Kalkınma ve Köy Hayatına Destek Programı,” “Kadının Emeği Kadının Gücü Projesi,” “Yerel İstihdam ve Tedarik Planı” gibi kurumsal sorumluluk faaliyetleriyle projenin yöre insanına yönelik sosyal ve ekonomik faydaları artırılacaktır.

Başta Erikli, Ormangüzle ve Muratdere sakinleri, Bozüyük ve Bilecikli hemşehrilerimiz, sürdürülebilir kalkınma yolunda emek veren kişi ve kurumlar, doğanın korunması için mücadele eden tüm paydaşlarımız ve kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ederiz.

                                     muratdere-madencilik-logo.jpg

Bu haber toplam 6165 defa okunmuştur