OSMANLI EDEBİ METİNLERİNİN ANLAM DÜNYASI

OSMANLI EDEBİ METİNLERİNİN ANLAM DÜNYASI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen 'Uluslararası Osmanlı Edebi Metinlerinin Anlam Dünyası' başlıklı sempozyumumun açılışı gerçekleşti.

Fen-Edebiyat Fakültesi Taner Zafer Koyuncu Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyum saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş açılış konuşmasını gerçekleştirdi. 

Rektör Taş'Bu sempozyum uluslararası bir sempozyum. Yine hatırladığım kadarıyla bende bu bölümün bir mensubu olarak bölüm tarihimizde gerçekleştirdiğimiz sempozyum. Bu vesile ile sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

osmanli-edebi-metinlerinin-anlam-dunyasi2.jpg

Türk Dili ve Edebiyatı kuruluş yılı 2009 yazında kuruldu. O yıl hatırlıyorum öğrenci alamamıştık. 2010 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerimizi almıştık. Şuan da gelinen noktada bu yıl 3. mezunlarını verecek. Şehir dışından üniversitemize gelen hocalarımıza da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. 

Sempozyumun konusu biraz daha eski edebiyat araştırmalarına yönelik olacak. Sempozyum Osmanlı Edebi Metinlerinin anlam dünyasına yönelik. Kısmen aslında biz dilcileri de ilgilendiren sempozyum. Bende zaman içerisinde her ne kadar Osmanlı Edebi metinleri olmasada biraz daha erken dönem eski anadolu metinleri üzerinde bazı çalışmalarım oldu. Bu vesile ile Osmanlı Edebi Metinlerine de çalışmalarına da eski edebiyat araştırmalarına sıklıkla başvurduk, yararlandık. Bazen bu tarz çalışmalarda bazı problemlerin olduğunu gözlemledim. Şöyle ki bu tür çalışmalarda genellikle metinlerin anlaşılması esas kabul edilir. Fakat metinlerin anlamanın dışında metinlerle ilgili bir takım çalışmalar yaptırılır.Eski edebiyatçılar çok daha iyi bileceklerdir. Belki çalışmanın önünde eski edebiyat alanında metnin belirli bir bölümüyle ilgili olarak inceleme konulması istenir. Metnin günümüz türkçesine aktarımı istenir. Bunun dışında ilave olarak metnin problemli yönlerine belki ilgi çekici yönlerinin ortaya konduğu notlar gibi ayrıca uzmanlık alanı istenen bir takım bölümler istenir. Bunlarla da yetinmeyip bir sözlük istenebilir. Fakat bunların her biri ayrı ayrı uzmanlık alanı istenen problemleri barındıran konulardır aslında. O yüzden benim bundan önceki tecrübelerimde, bunlarla ilgili ayrı bir donanım bilgi birikim gerektirdiği biraz göz ardı ediliyor. Göz ardı edilincede bu tür çalışmalar birbirinin kopyası ya da ekleme yapıştır yoluyla yapılan veya bilgi sindirilmeden aktarılan çalışmalar haline dönüştürülüyor aslında. 

Benim burada özellikle belirtmek istediğim kısım metinleri sözlükleriyle ilgili olan kısımlar. Sözlük kısımlarında sözlük ayrı bir meziyet gerektiriyor. Sözlüklerin içerisinde bazen araştırmacılar daha da ileriye gidip kelimelerin kökenlerini de eklemeye çalışıyorlar. Yani sözlük alanına girdiğiniz zaman yeni yeni tecrübeler yeni yeni bilgi ve birim gerektiren şeyler ortaya çıkıyor. Bunların her biri ayrı bir alan ayrı bir yetkinlik gerektiren alanlar olduğu için sorun ondan sonra başlıyor." dedi. 

osmanli-edebi-metinlerinin-anlam-dunyasi3.jpg

Rektör Taş'ın konuşmasının ardından sempozyum birinci oturumla devam etti. Sempozyumun ilk oturumuna Prof. Dr. Fatma Sabiha Kutlar Oğuz başkanlık ederken, İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Doç Dr. Sadık Yazar, Klasik Türk Edebiyatımızın metinlerinin neşretmede diliçi çevirinin önemi ve gerekliliği konusunda bilgilendirme yaptı. Daha sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Tuba Onat Çakıroğlu Hevesnâme'de renklerin anlam açısından değerlendirilmesi konusuna değindi. Anadolu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Halit Biltekin ise Fevri'nin bir gazeli ve Süleyman kıssasının klasik Türk Edebiyatına kullanımı, Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Zeynep Dinçer Berdibek'de Çâk-i Garibân'ı Farklı Yorumlamak konusunda bilgilendirme yaptı. 

Sempozyum daha sonra diğer oturumlarla devam etti. Diğer yandan "Osmanlı Edebi Metinlerinin Anlam Dünyası" sempozyumu bugün de 3 oturumla devam edecek. Sempozyumun ardından Şeyh Edebali Türbesi'ne ve Söğüt'e gezi düzenlenecek. 

 

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 3589 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum