Prof. Dr. İlhami Yurdakul, gazetemizi ziyaret etti

Prof. Dr. İlhami Yurdakul, gazetemizi ziyaret etti

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Yurdakul, gazetemizi ziyaret etti.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Yurdakul, gazetemizi ziyaret etti. Prof. Dr. Yurdakul, bu yıl yayımlanan ‘İktidarın Ruhu’ adlı ikinci kitabını gazetemiz kurucu sahibi Şadi Erdal ile Mücahid Erdal'a hediye etti. 

Ziyarette, Prof. Dr. İlhami Yurdakul’un yeni kitabı ve Bilecik tarihi üzerine keyifli bir sohbet gerçekleşirken Prof. Dr. Yurdakul önemli bilgiler aktardı. Prof. Dr. Yurdakul, Osmanlı padişahları içinde Kayı işaretine ve boyuna en büyük ilgi ve önemi II. Murad ve II. Abdülhamid'in verdiğini ifade etti. Yurdakul, II. Murad'ın devletin kuruluşu ve meşruiyetini Kayı Boyu’nda aradığını, II. Abdülhamid’in de benzer şekilde ülkenin içinde bulunduğu buhranlı yıllardan kurtuluşunu köklere yani Söğüt'e ve Kayı Boyu’nun sembolik değerlerinde bulduğunu vurguladı. 

Yurdakul, Edirne Sarayı kazılarında bulunan II. Murad'a ait paralarda da kayı boyu damgasının olmasının da bu fikri desteklediği ve Bilecik tarihi için önemli olduğuna işaret etti.

ilhami-yurdakul1.jpg

‘İKTİDARIN RUHU’ KİTABI

İlhami Yurdakul, ‘İktidarın Ruhu Osmanlı’dan Cumhuriyet'e Kişizade İmtiyazları (Beşik Uleması, Siyaseten Katil, Müsadere)’ adlı kitabında ifade ettiğine göre de Osmanlı hanedanı, tanrısal bir ihsan olarak ve kut inancı gereğince kayı boyu üzerinden hanedanlık meşruiyetini sağlamaktaydı. Osmanlı geleneksel düzeninde ilmiye zümresi de atama, can ve mal güvenliği gibi üç temel ayrıcalığın güvencesi altında yaşamlarını sürdürdü. Bu imtiyazlar modern devletin teşekkül sürecinde, özellikle Tanzimat ve Meşrutiyet devrinde yavaş yavaş kaldırıldı. Ancak zihniyet kodlarının devamı yeni imtiyazlı zümrelerin doğmasını kaçınılmaz kıldı. Dolayısıyla Yurdakul, bu çalışmasıyla Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Türk devlet ve toplum yapısının modernleşme sürecini, uzun zaman tarihçiliği bağlamında, beşik ulemalığı, siyaseten katl ve müsaade kavramları ile bunların yerini alan rical-i gayb, beyaz Türk ve küçük burjuvazi kavramları üzerinden 1960'lı yıllara kadar takip etmektedir. 

ilhami-yurdakul2.jpg

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 1491 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum