Başkanlık sistemine geçişle bir nevi koalisyonlar seçimlerden evvel olmaya başladı. 1960’lı yıllardan sonra seçim kanunlarının getirdiği zorunluluk ve hükümetlerin meclis çoğunluğuna uygun kurulması sebebiyle seçimlerden sonra koalisyonlu hükümetler kuruluyordu. Koalisyonlardan ülke çok çekti, terör, ekonomik sıkıntılar bu hükümetler döneminde artış gösterdi.
Başkanlık sistemi zamanla iki partili sistemi hazırlıyor. Şimdilik ittifaklarla idare edilir zamanla, iki parti ayakta kalır.
24 Haziran seçimlerinde Ak Parti, MHP ve BBP Cumhuriyet ittifakını, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi millet ittifakını kurdu. HDP her ne kadar millet ittifakına girmediyse de CHP seçmeninin desteğiyle meclise girdi. Ak Parti, MHP yerel seçimlerde ittifak olmayacağı açıklamalarında bulunsalar da; CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve HDP’nin bir şekilde ittifaka dâhil edilmesiyle gelecek tehlikeyi sezen her iki parti ittifak üzerinde anlaşmaya mecbur kaldılar.
Ak Parti, MHP İttifakının mecliste sağladığı çoğunluk yürütmeyi sıkıntıya sokmadan devamını sağlıyor. Terörle mücadele de üstün başarı, Fırat kalkanı ve Afrin Harekâtları zamanında ve yerinde yapılması Fırat’ın doğusunda da bir harekat gerçekleştirildiğinde milletin desteğini alacağı aşikar. Bu harekâtlarla sınırımıza yaklaşan terör örgütleri uzaklaştırıldı. Bir çok terör eylemi önlenmiş oldu.
İYİ Parti her ne kadar terör eylemlerine karşı olsa da Ak Parti düşmanlığı CHP ile ittifaka yaklaştırıyor. CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve HDP ittifakı yerel seçimlerde başarılı olursa başkanlık sistemini halkın benimsemediğini, halkın hükümeti istemediğini ileri sürerek hırçın bir muhalefetle erken seçim diye tutturacaklar.
Bir seçimde CHP, İYİ Parti,Saadet Partisi, HDP ittifakı hükümetin idari kademesinin başında CHP. CHP ve HDP Suriye halkının katliamcısı Esat’ı destekliyorlar. CHP evvelce PYD, YPG terörist değildir diyordu. Afrin Harekâtında “Afrin’e girilmesin” demişti. HDP ise PKK, PYD, YPG'nin siyasi temsilcisi. O vakit şu ana kadar terör ile mücadele de elde edilen başarılar ne hale gelir.
Ak Parti ve MHP ileride ülkenin başına gelebilecek tehlikeyi gördü ve lüzumsuz kibri bir tarafa atarak ittifak gerçekleştirme kararı aldı. İyi de yaptı, tehlikeyi sezen halk seçimlerde memnuniyetini sandıkta gösterecek.
CHP’nin seçmeni HDP ile ittifaka taraftar olmaz. İyi Parti ile Saadet Partisi seçmeni de HDP ile beraber yürümeyi kabul etmez. Dolayısıyla yanlış ittifaklar peşinde koşan, partililerinin sesine kulak vermiyor Genel merkezler, sandık neticelerinden derslerinin alırlar.
HDP her ne kadar ittifak dahilinde değil denilse de Hülle yolu takip edilir diyebiliriz. Seçmen bunu yutar mı sanıyorlar.