ANDROID, 4K, PARMAK İZLİ ATM’LER…

KORAY ÖZTEKİN

Merhaba. Akıllı cep telefonu pazarının belirleyici ülkelerinden olan Amerika’da Microsoft’un Windows Mobile serisi, %1,9’luk düşüşle %13,2’ye gerilerken, Google’ın işletim sistemi Android’li telefonlar %4’lük artışla %13’e yükselmiş. Android Pazar payını yükseltirken sadece Microsoft’tan değil Apple ile BlackBerry’den de kullanıcı çalmış gibi gözüküyor.

Ülkemizde en çok yasaklı olmasıyla gündeme gelen Youtube, video düzenleme, ücretsiz film yayınlama gibi hizmetlerinin yanına sadece birkaç video ile sınırlı olsa da 4K(4096*3072) gibi çok yüksek bir çözünürlük sunarak diğer video siteleri ile arasındaki mesafeyi açıyor. Tabiî ki yüksek hızda bir internet bağlantısı ve uygun ses ve görüntü cihazları ile daha verimli olabilecek sistemle izlenebilecek videoların yaygınlaşmasını bekliyoruz.

Japonya gibi ülkelerde kullanımı yaygınlaşmaya başlayan parmak izli ATM cihazı kullanımı ülkemizde de Vakıfbank ve İş Bankası ile müşterilere sunulacakmış. İş Bankası’nda müşteri numarası, Vakıfbank’ta T.C.Kimlik numarası girişi ile de desteklenecek sistem, Vakıfbank’ta ayrıca şifre girişi de isteyecekmiş. Yani önce kartsız işlem, sonra parmak izi, sonra T.C.Kimlik numarası, sonra da şifre girişi ile birden çok koruma sağlanarak ATM cihazlarındaki her türlü işlemleri yapmamıza fırsat tanınacak. Bence de herkesin cüzdanlarında bulunacak kartlardaki müşteri numarası ya da nüfus cüzdanı gibi bilgilerin dışında da bir şeyler sorulması gerekir. Yoksa çok kesik parmak haberi okuruz.

Bu arada hizmetlerinden yararlanmak için gönüllü olarak verdiğiniz kişisel bilgilerinizi reklâm amaçlı kullanarak bir anlamda sizleri sanal dünyada pazarlayan birbirine benzer sitelerden belki de en ünlüsü olan Facebook, kişisel bilgilerin izinsiz depolanması ile ilgili Almanya tarafından geçirdiği bir soruşturmaya 11 Ağustos’a kadar cevap verecekmiş. İnternetin güzelliklerinden bir diğeri olan torrent sitesi Pirate Bay’in yazılımlarındaki açıklarından faydalanan bir sanal korsan, bu siteye üye kullanıcıların listesini, kullanıcı bilgileri ile beraber ele geçirmiş.

Ülkemizde de hafiften kıpırdanmanın başladığını belirtmeliyim. Sanal güvenlik timlerinin kolluk kuvvetlerinde kurulmaya başlandığı haberleri internette gözüme çarparken, internetin denetimine yönelik yapılmaya çalışılan düzenlemelere değinmek bile istemiyorum.

Saygılarımla.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.