ARTIK DEVİR DEĞİŞTİ

MÜCAHİD ERDAL

Mücahid ERDAL

Bilecik Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin geçtiğimiz günlerde 2014 yılı dönem başı seçimleri yapıldı. Ardından Vali Yardımcısı Metin Çınar başkanlığında toplanılarak birlik organlarının seçimleri gerçekleşti. Dilek ve temenniler kısmı yetişmediğinden bu toplantı daha sonraki bir zamana ertelenmişti.

Söz konusu toplantı 28 Nisan Pazartesi günü gerçekleşti. Toplantıya İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım başkanlık ederken, Bilecik İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant ve ilgili daire müdürleri ve merkeze bağlı köy muhtarları katılmıştı.

Toplantıda yetkililer muhtarlara en çok gerekli mevzuatlar hakkında kısa bilgiler verirken, genelde düşülen hataların önlenmesine yönelik bilgi aktardılar. Bu kadarla da değil bazı tavsiyelerde bulundular.

Muhtarlara bu ön bilginin verilmesi çok önemli. Çünkü seçilen muhtarlar özellikle de ilk dönemi ise mevzuatı bilmiyor. Mevzuattan haberdar olması uzun zaman alıyor. Bu zaman zarfında yapılan hataların telafisi de uzun zaman aldığı gibi, bazı hatalar mağduriyetlerle sonuçlanabiliyor. Bu toplantıda muhtarlara bu bilgilerin verilmesi çok önemli.

Ayrıca muhtarlara istekleri soruldu.

Muhtarlar isteklerini bir bir anlattı. Tabiiki istekler sınırsız imkanlar sınırlı. Bu kapsamda öncelikli ihtiyaçlar muhtarlara anlatıldı. Toplantıda şunu gördüm. En öncelikli konu su. Bir köyün su sıkıntısı varsa yoldan bile neredeyse önde geliyor. İkinci öncelikli konu ise yol, devamında öncelikler sıralanmış. Bunlar muhtarlara anlatıldı.

Söz almak isteyen muhtarların tamamına söz verildi. İstekleri dinlendi ve istekleriyle ilgili açıklamaları ilgili müdürler derhal verdi.

Toplantının tarzını da burada yazacak kadar önemsiyorum. Eskiden muhtarlara muhtar gibi değil, köyün kahyası gibi davranılırdı. Ama bu toplantıda muhtarlara muhtar gibi davranıldığını gördüm. Muhtarın talep ve istekleri dinlendikten sonra ilgili daire müdürü kalkıp ceketinin düğmesini ilikleyip bilgi vermesi çok önemli.

Eskiden muhtarlara istekleri, talepleri hiç sorulmazdı. Muhtarlar köylerinde işini gücünü bırakıp vilayete gelip, şapkasını çıkartıp, daire müdürünün kapısında bekler, ceketinin önünü ilikleyip, gayet saygılı bir şekilde kapıyı vurup derdini anlatmak ister, ancak bazı insafsız daire müdürlerinin sert sözleri karşısında hırpalanırdı.

Şimdi muhtarlara istek ve talepleri soruluyor, birkaç köy muhtarı taleplerini iletti, çoğu muhtar köyüyle ilgili bir isteğini dile getirmedi. Belki çekindi, belki yeni olmanın getirdiği heyecan buna mani oldu. Ama yetkililer bu çıkmazı da aştı. Muhtarlara not kağıdı dağıttırdı ve köyleriyle ilgili taleplerini, isteklerini bu not kağıdına yazmaları istendi.

Artık devir değişti!..

Muhtarların isteklerinin, şikayetlerinin, taleplerinin dinlenmesi açısından bu toplantıların önemi çok büyük. Bu toplantı Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısı uzun sürdüğü için dilek ve temenniler kısmını bir başka toplantıya alındığı için yapılmıştı. Bir daha da ne zaman yapılacağı pek belli değil.

Çok faydalı bu toplantıyı rutin aralıklarla yapmalı. Bir periyoda bağlanmalı diye düşünüyorum. Tabiiki takdir Sn. Valimizin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.