Hayatın acı yükünü paylaşan eşlerin günümüzde artış göstererek birbirini ayrılığa itmesinin sebeplerini daha yakından anlamak için “ayrılık” üzerine eğiliyorum Ayrılığı en iyi yaşayan bilir diyerek 42 yaşındaki bir bayandan ayrılık hikayesini, boşanmayı dinledim. Takdir edersiniz ki, hassas bir konu. Önemine binaen isim açıklamama kararı aldım. Deşifre olmamaları için fotoğraf vb. Kullanmayı düşünmüyorum. Siz saygıdeğer okuyucularımız hassasiyeti anlayacak, bu uygulamayı mazur göreceğinizi düşünüyorum. Yapılan röportajımızı Pazartesi günkü gazetemizde yayınlayacağız. Neden boşanmayı (ayrılığı) ele alıyorum?
Türkiye’nin sağlam aile yapısı, boşanmalardaki artışla hasar görür hale geldikten sonra, hasarın daha da artmaması için bir şeyler yapabilmek en önemli isteğim oldu. Sonrasında boşanma sürecinin getirdiği aile bireylerinin üzerindeki travmalar ve stresli çocuklar (geleceğin bireyleri) beni bu konuya eğilmeğe itti. Yine çevremden aldığım bir öneri üzerine boşanmayı ele aldım. Boşanma, sadece kadını etkilemiyor, erkek, çocuk üçlüsünü ayrı ayrı ele alarak bir bütünün tamamlanmasıyla anlamak mümkün olacaktır. Bu sefer kadının penceresinden bakıyoruz.
Haksızlığa mahâl vermemek için yine gazetemize gelen talepler doğrultusunda erkeğin ve çocuğun penceresinden aktarımlarımız olabilir diyerek, sınırlama koymadığımızı duyurmak istiyorum. sakarya-gazetesi@hotmail.com adresine erkeğin penceresinden bakarak yaşadıklarını anlamak için 2. bir röportaj daha yapılabilir. Boşanma artışlarını önlemek adına sizlerde hayatınızda topluma örnek olacak düzeydeki tecrübelerinizi yukarıdaki mail adresine gönderebilirsiniz. Sizin başınıza gelen acı tecrübeler, bir başka ailenin dikkat etmesi gereken sınırlar olabilir. Erkeğin de, kadının da mağduriyetini anlatan tecrübeler toplumu bilinçlendirmede etken olacaktır. Bu amaçla katılımınız önemli yer alıyor.
Bazen kangren olmuş bir parmak için yapılacak hiç bir şey yoktur evlilikte kurtarılamayacak hale gelebilir bu durumda boşanma kaçınılmaz hale gelebilir. Bunları dışında tutarak, kangren olmadan önceki süreci işleyecek sıkıntıların üzerine gitmek ve sorunlara sabırla yaklaşabilmenin farkına vardırmak niyetindeyiz. Daha sonra ödemek zorunda kalabileceğimiz ağır bedellerin yaşanmaması için, çabuk vazgeçişlerimizin üzerinde duracağız. Yapılan röportajla evlilik içindeki sorunları, çok büyük sorun edip uçuruma sürüklemekle boşanma kararı alanların yaşadıkları gerilimi anlayacak, düşünmek için fırsat yakalatmak arzusundayım.
“Sorunlar, çiftlerin birbirleri ile olan bağlarını güçlendirmek için sunulmuş bir fırsat da olabilir. Sorunlu evliliklerde eşler birlikte sorun çözmek için bir ekip olma mantığıyla hareket etmek yerine sorundan kaçmayı öğreniyorlar. Daha da kötüsü, boşanan eşler bir sonraki beraberliklerinde de sorunlara katlanamıyorlar.” Böylece ayrılık kararı isabetli bir uygulama olmuyor. Hepimiz insanız hatalarımız bilmemekten kaynaklanıyor. Bir çocuğun babaya nasıl ölçülü olması gerektiğini, bir babanın eşine ve çocuğuna nasıl davranması gerektiğini, kadının eşine saygıda kusur etmemesi gerektiğini BİLMEMESİ tetiklediğini düşünüyorum. İslam dinimiz bize aile içi saygıyı öğretiyor. Öğretilenleri hayatımıza yansıtarak bütünlüğü korumak mümkün. Ayrılıkların en üzücü tarafı da çocukların çok etkilendiği ve onların sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için sorumluluklarımızı bilmemiz gerektiği ve hayata yön verirken kararlarımızı ona göre gözden geçirmek temennisiyle. (Hayırlı Kandiller)
RÖPORTAJ: http://bilecikhaber.com.tr/haberler_ayrilik-l-1-sayfa_id-666-id-97893