Çocuğun evden ya da evde bağlandığı bir kişiden (anneden) ya da anne modeli bir kişiden ayrıldığında yaşadığı yoğun kaygı halidir. Bu sebeple ayrılma kaygısı yaşayan çocuk evden anneden ya da anne modeli bir kişiden ayrılmak istemez. Eğer çocuk hassas bir çocuksa annede çocuktan zaten ayrılmak ıstemeyen bir anne ise annenin tutumları çocuğun ayrılma anksiyetesini arttırır. Yani ayrılma anksiyetesinde iki önemli nokta vardır biri ‘’annenin kendi kaygısı’’ ,diğeri ‘’çocuğun kendi kaygısı’’dır.
Ayrılma kaygısı yaşayan çocuklar evden çıkmak istemezler, yapışkan özellik sergilerler, dışarıda annesiz bir şey yapamazlar, anneyi evde tek başına bırakıp yuvaya ya da okula gitmeyi reddederler, sosyal ortamlara girişemezler bu sebeple ayrılma kaygısı çocuğun yaşamında ya da okul hayatında zorluk yaşatan ciddi bir psikolojik tablodur.
Anne ve çocuk okul öncesi dönemine kadar birbirine bağımlı ise bunun zararını okul başlamadan görmeyebilirler. Fakat çocuğun kısa ya da uzun süreli evden ayrılma dönemi başladığında anne ve çocuk arasında bağımlı olan durum artık sorun olmaya başlayacaktır.
Ebeveyn olarak çocuğunda bu tur bir sorun ile karşılaştığında bir uzman klinik psikologtan psikolojik destek al.