Bir Ramazan Bayramını daha geride bıraktık. Ramazan ayı boyunca oruç tutmak suretiyle nefsimizi olgunlaştırmaya çalıştık. Zekât ve sadaka vererek, iftarlarda ve teravihlerde buluşarak kaynaşmanın ve yardımlaşmanın hazzını yaşadık. Yüce yaratıcı insanlara senenin bir ayında yardımlaşma, dayanışma, sevgi ve saygıyı üzerine sanki manevi bir kurs açtı. Bu kursa katılanlara ise mükâfat olarak Ramazan Bayramını verdi. Bu bir aylık kursta kazandığımız erdemleri, yardımlaşmayı, gönül almayı, bir arada olup dertleri azaltmayı, sevinçleri çoğaltmayı senin tamamına yaymamız gerekir. Yunusun ifadesiyle:
**
Gelin tanış olalım.
İşi kolay kılalım.
Sevelim, sevilelim
Dünya kimseye kalmaz.
***
Bayramlar, seneler hızla ilerliyor. Bizim için çok önemli olan, hayati önem taşıyan konuları bir tarafa bırakıyor; bizim için hiç önemli olmayan dedikodular, dünyanın bitmez tükenmez hengâmeleriyle, boş zevzeklikler ile hayatımızı geçiriyoruz.
***
Falan siyaset adamı ne demiş, falan gazete sahibi ona ne cevap vermiş? Dinsiz yazar nar-ı cahim ne demiş, dindar yazar Firdevs ona ne cevap vermiş? Timsah nasıl turistleri parçalamış? Horoz rast makamında ötmüş. Karga Türkçe gag demiş. Tavşan kaçarken belediye çukuruna düşmüş…
***
Bizi hiç alakadar etmeyen, ardı arkası kesilmeyecek olan dedikodular, güncel magazinler, aktüel sataşmalar ta kanımıza, iliğimize kadar işlemiş.
***
Kuran’dan, sünnetten haberler ve müjdeler veren, uyarılar yapan yazıları üstün körü okuyup geçiyoruz, önemsemiyoruz. Medyatik Donkişot bir yazar iki zevzeklik laf yazınca yazıları okunma rekorları kırıyor. Haddim olmayarak söylemek icap ederse, bu durumun sebebi koyu gaflettir. Bu gafletten uyanmamız lazım. Uyanmazsak sonumuz izmihlal olur.
***
Din, şeriat, İslam bizden ne istiyor? Neleri yapmamızı istiyor, neleri yapmamamızı istiyor? Doğum tarihimiz belli, ölüm tarihimiz belli değil. Uzunca bir yolculuğa çıkmışız. Bir imtihan sürecindeyiz. Bu imtihanı kazanmak için yapılması gerekenler nelerdir? Bunları öğrenmek ve hayata geçirmek için bir mücadelemiz var mı? Bizim için ebediyet hayatında lazım olacak, bizim için asıl önemli olan bu sorulara vereceğimiz cevaplardır.
***
İmtihandan çıkan öğrenci, cevapladığı soruların muhasebesini yapar. İmtihanda aklına gelmeyen sorulardan bazılarının cevabını hatırlar. İmtihandan çıktıktan ve yazılı kâğıdını teslim ettikten sonra bütün soruların cevabını bile hatırlasa bir kıymet ifade etmez. Çünkü imtihan kâğıdı teslim edilmiş, imtihan bitmiştir. Aynı bunun gibi ruh kâğıdını teslim ettikten, imtihan süreci bittikten sonra yapacağımız hiçbir sızlanma ve gayret işe yaramayacaktır.
***
Bayramlar, asıl bayram olan cennet ve cemali ilahiye kavuşacağımız günün muhasebesini yapmak içindir. Ömrü Ramazan olanın ahireti bayram olur. Mevla, hepimizi Ramazandaki kazandığımız güzellikleri, yardımlaşma ve dayanışmanın hazzını, bir arada olabilme gayretini senenin tamamına yayan ve ahireti bayram olanlardan kılsın.