BİLECİK BEZİ’NİN MARKALAŞMASINDA EMEĞİ GEÇENLER…

Hiç unutmam çocukluğumda annem akşam ezanından sonra dokuma tezgâhının başına geçer sabaha kadar bez dokurdu. Sabah olunca bağa bahçeye gitmek için hazırlıklar yapar, sabah çorbasını(tarhana aşı) pişirir, köy ekmeği doğranır ve tahta kaşıklarla çorba içilirdi. Şimdi düşünüyorum da o kadıncağız dört çocukla hem bağ bahçe işleri, hem ev işleri, hem de vakit buldukça bez dokuma işleri, Allah onlardan razı olsun.
Geçen hafta Bilecik Halk Eğitim Merkezinde Bilecik Bezi Dokuma Kursu tezgâhlarının açılışı yapıldı. Açılış törenine Bilecik Valisi Sayın Süleyman Elban, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İŞKUR Müdürü Ayhan Tozan ve davetliler katıldı. Bilecik Bezi Dokuma Kursu tezgâhları açılışından önce Bilecik Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Nagihan Güneş yaptığı konuşmada “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İŞKUR İl Müdürlüğümüz ile protokol kapsamında gerçekleştirilen Bilecik Bezi Dokuma Kursu tezgahları açılışına hoş geldiniz. Kursumuzda 25 kursiyerimiz eğitim almakta şuan. Yine bir ikinci kursumuz açılacak kursiyerlerimiz artacak” dedi. Açılıştan sonra Bilecik bezinden yapılan kayı boyu simgeli atkı Bilecik Valisi Süleyman Elban’a takdim edildi.
Haberi okuyunca 50-60 sene öncesi aklıma geldi. Bin bir zorlukla dokunan Bilecik bezi kuruluş ve kurtuluşun, diriliş ve yükselişin bu güzel topraklarında tekrar canlanmasından Bilecikli olan ve Bilecik’te yaşayan insanlar gibi ben de mutluluk duydum, gururlandım. Bu güzel çalışmaların yanında olan Bilecik Valimiz Sayın Süleyman Elban başta olmak üzere, İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet Durmuş’a, Halk Eğitim Merkezi yöneticilerine ve kursiyerlere teşekkür ediyorum.
Bir teşekkür de Bilecik Belediye Başkanımız Selim Yağcı ve ekibine… Belki de ilk teşekkür edilmesi gerekenler onlar… Hiç unutmam bundan 4-5 yıl öncesinde Bilecik Bezinin marka haline gelmesi ve tescillenmesi için Bilecik Belediyemiz çok gayret göstermiş ve marka tescilini de almıştı. Belediye başkanımız o günlerde yaptığı açıklamalarda "Kent için, öncelikli hedefimiz, turizm potansiyelini arttırmak olacak. Osmanlı El Sanatları Merkezi'nde başarılı çalışmalar yapılıyor. Bilecik bezi koleksiyonu oluşuyor. Şile bezi nasıl oluştu ise Bilecik Bezi ’de oluşacaktır. Vatandaşlardan, kızının çeyizine buradan Bilecik bezini götürmesini istiyoruz. Şeyh Edebalı Türbesi civarına küçük satış noktaları oluşturmak ve oraya kendi içimizden küçük satış yerleri açmak istiyoruz. Ayrıca tarhana, mantı gibi geleneksel değerlerimizi de buralarda sunacağız. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde, Bilecik’in turizm potansiyelini arttırmak için çalışacağız. Bilecik Bezini, Türkiye çapında ulusal bir marka haline getireceğiz"
Belediye Başkanımız Selim Yağcı sözünde durmuş, Bilecik Belediye Başkanlığı olarak 2012 111637 patent no ile Markaların Korunması Hakkında 556 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre 31/12/2012 tarihinden itibaren on yıl müddetle 25/03/2014 tarihinde tescil ettirmiştir.
Hangi kurum ve kuruluş olursa olsun Bilecik Bezini sahiplenmesi çok güzel… Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Şunu asla unutmamalıyız ki Bilecik bezini marka haline getiren, tescilini yaptıran, Bilecik sevdalısı bir Belediye başkanını da unutmamak lazım. Birlikten kuvvet ve dirlik, dirlikten ise yaşanabilir, gülen yüzlerin çok olduğu bir şehir olur.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sakarya Gazetesi Haberleri