BİLECİK 'ORTAK AKIL'DA BULUŞTU

17-18 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek ‘Bilecik Ortak Akıl’ toplantısı Bozüyük Grand Çalı Hotel’de başladı. Arama konferansı metoduyla gerçekleşen toplantıda, Bilecik’in ‘Ortak Aklı’ arandı. Katılımcılar gün boyunca yoğun bir çalışma sergileyerek ilimizin artılarını ve eksilerini tespit etti. Bilecik’in gelecek vizyonuna ilişki oldukça önemli bir çalışma ortaya kondu.

Bilecik’in yol haritasını belirleyecek toplantıya; Vali Tahir Büyükakın ve bürokratlar, AK Parti Milletvekili Halil Eldemir ve siyasi parti temsilcileri, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ve diğer ilçe ve belde belediye başkanları, Bilecik TSO Başkanı Mefail Ateş ve sanayiciler ile iş adamları, STK temsilcileri ve Gazetemiz Sahibi Şadi Erdal, Yazı İşleri Müdürümüz Mücahid Erdal ile diğer davetliler katıldı.

‘HEM TEHDİT HEM FIRSAT’

Bilecik’in geleceğine ışık tutacak toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Vali Büyükakın, eskiden ulusların rekabet ettiğini ancak geldiğimiz noktada şehirlerin tanıtımda ön plana çıktığını söyledi. Vali Büyükakın, “Şehir özelinde marka çalışmalarının önemi arttı. Bu şehir, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli arasında sıkışmış. Etrafımızdaki büyük illerin sanayilerinde önümüzdeki dönemlerde bir doymuşluk oluşacak ve buraya doğru kayma gerçekleşecek. Bu hem bir tehdit hem de bir fırsat. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

Gelecek yıllar için akıllı şehirler oluşturup bütüncül planlar yaparak, idare ve yönetim anlamında bütüncül yaklaşımlar ortaya koymamız gerekiyor. İlin yönetimi ile alakalı yönetsel bir proje yapmalıyız” dedi.

MARKALAŞMA VE TANITIM BİRİNCİ SIRADA

Beyin fırtınalarının yapıldığı toplantıda dikkat çeken sonuçlar çıktı. Son dönemlerde yoğun şekilde devam eden markalaşma ve tanıtım çalışmaları olmasına rağmen ilimizin bu alanlarda istenilen seviyeye gelemediği görüşünde fikir birliği sağlandı.

Markalaşme ve Tanıtım başlığı altında, Bilecik’in başta tarihi ve turistik değerleri olmak üzere tarımsal ve coğrafik dinamiklerinin daha etkin ve verimli kullanılmasının yolları arandı.

YAŞANABİLİR ŞEHİR VURGUSU

‘Bilecik Ortak Akıl’ toplantısında vurgu yapılan bir başka konuda şehrimizin daha yaşanılabilir hale getirilmesi hususu oldu. Bu başlığın altı ise trafik problemi, alışveriş merkezi ve sosyal donatı alanı eksikliklerinin giderilmesi şeklinde dolduruldu.

Üniversitemizin ve üniversite öğrencilerinin kentle olan ilişkisinin güçlendirilmesi, üniversite sanayi işbirlikleri ile sanayi alanında katma değer oluşturulması ve nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda birçok tespit ve öneri tartışmaya açıldı.

BÜTÜNCÜL YÖNETİM AĞIR BASTI

Ayrıca ilimizin idarecilerinin ve siyasetçilerinin şehrin kaderinin belirlenmesi hususunda işbirliği ve istişare içerisinde olmaları katılımcıların yoğun şekilde dile getirdiği konular arasında yer aldı. Şehrin geleceğinin şekillenmesi ve bir bütün olarak düşünülmesi konusunda tüm aktörlerin aynı masa etrafında toplanarak bütüncül ve tek elden karar almaları gerektiğine dikkat çekildi.

SANAYİ GERİ PLANDA KALDI

Daha önce gerçekleştirilen ‘Marka’ ve ‘Ortak Akıl’ toplantılarında daha ön sıralarda yer alan sanayileşme ve sanayi yatırımı istekleri bu kez geri planda kaldı.

Gelinen süreçte; İlimiz tarihinin anlatılması ve tarihi değerlerinin tanıtılması konusunda belirli bir noktaya ulaşıldığı yorumunda bulunuldu. Sanayi isteklerinin önüne şehrin daha yaşanabilir bir hale getirilmesi geçti ve bu durum halkın zaman geçirebileceği sosyal alanlar, alışveriş merkezleri ve trafik probleminin olmadığı bir kent merkezi taleplerinin olduğunu gözler önüne serdi.

‘BİLECİK KÜÇÜK DEĞİL, KÜÇÜLTÜLMÜŞTÜR’

Öte yandan, beyin fırtınasının yapıldığı oturumda söz alan Sakarya Gazetesi Sahibi Şadi Erdal, ilimizle ilgili önemli tespitlerde bulundu. Dikkat çeken bir açıklamada bulunan Şadi Erdal, katılımcıların ‘Bilecik, küçük bir ildir’ sözlerine atıfta bulunarak ‘Bilecik küçük bir il değildir, küçültülmüştür. İlimiz Cumhuriyet’ten sonra küçültülmüştür” dedi.

‘BÜYÜK ŞEHİRLERİN ARASINDA OLMASI FIRSATA ÇEVRİLMELİ’

Şadi Erdal, Bilecik’in coğrafi bakımdan büyük şehirlerin arasında kalmasının avantaja çevrilebileceğine vurgu yaparak, “İlimizin sanayi ve tarımın yanında 30’un üzerinde göleti vardır. Bu göletler büyük şehirleri kendine çekebilecek potansiyele sahiptir. Dolayısıyla bu göletlerin mesire alanı olarak kullanılması düşünülmelidir. Ayrıca Osmanlı’nın kuruluş şehri olan ilimiz turizm gezileri ile son dönemde ilgi görse de turizm destinasyonlarının Bilecik Merkez’den başlaması lazım. Bursa’ya bizden çok ziyaretçi gidiyor ama bu ziyaretçiler öncelikle Bilecik’e gelmeli. Şeyh Edebali, Ertuğrulgazi, Mihalgazi hep Bilecik’te yatmaktadır. Buralar ziyaret edilmeden Bursa’ya gidilmesi eksik kalır. Bursa’daki yatan zatlar kendiliğinden mantar gibi mi türedi?” ifadelerini kullandı. 

‘BİLGİ VE TEKNOLOJİ YAĞMUR GİBİ YAĞIYOR’

Sakarya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mücahid Erdal ise dünyada iletişim ve ulaşımın hızlı bir şekilde geliştiğini belirterek bilgi ve teknolojinin de eş zamanlı olarak her yere ulaştığını ifade etti. Yağmur gibi yağan bilgi ve teknolojinin doğru kanalize edilmesi ve ilimiz adına doğru iş ve işlerin yapılmasında kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sakarya Gazetesi Haberleri