İlimizde tarımsal üretim kapasitesini ve kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmasına rağmen ‘Toprak Analiz Laboratuvarı’nın olmayışı en büyük eksiklik olarak dikkat çekiyor. Bilecik çiftçisinin büyük çoğunluğu toprak analizi yaptırmadan geleneksel metod ve ürünlerle üretim yapıyor. Bazı çiftçiler ise toprak analizi yaptırmak için civar illere gitmek durumunda kalıyor.
ZİRAAT ODASI LABORATUVARI KAPANDI
Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıllarda Bilecik Ziraat Odası bünyesinde yer alan laboratuvar çiftçilere hizmet vermekteydi. Ancak geçen zaman zarfında çeşitli sebeplerle bu laboratuvarın kapatılması Bilecik’in laboratuvarsız kalmasına neden oldu. Çiftçilerin birçoğu toprak analizi yaptırmadan üretim gerçekleştirirken bazıları ise civar illere toprak analizi yaptırmaya başladı.
ÜNİVERSİTENİN İMKANLARI KULLANILAMAZ MI?
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde yer alan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilecik tarımı için büyük bir şans ancak, bu fakültenin son dönemlerde kaderine terk edilmiş durumu hem üniversitemize hem de ilimiz tarımına bir katkı sağlamamakta. Oysa ki; üniversitenin bilimsel ve akademik tecrübesi önderliğinde ilimiz tarım sektörünün paydaşlarıyla beraber yapılacak bir çalışma, Bilecik’e yeniden Toprak Analiz Laboratuvarı kazandırabilir.
Üniversite, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliğinde gerçekleştirilecek bir protokol Bilecik çiftçisine en önemli hizmetlerden birini sunabilir.
ÇİFTÇİ NE İSTİYOR?
Bilecik çiftçisi, ilimizde açılacak bir Toprak Analiz Laboratuvarı ile daha doğru ve bilinçli bir üretim yapmak istiyor. İlimizin artan ürün çeşitliğiyle beraber topraklarının durumunu öğrenmek isteyen çiftçiler, tarım yetkililerin durumla ilgilenmesini talep ediyor.
Gelinen süreçte, Toprak Analiz Laboratuvarı yeniden ilimize kazandırılır mı bilinmez ama Bilecik çiftçisinin bu ihtiyacı Bilecik tarımının en büyük eksiklik olarak durmaya, devam ediyor.