Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı bünyesinde İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışmaları kapsamında ‘Bilecik Turizm ve Destinasyon Çalışması’ gerçekleştirildi.
Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, Vali Bilal Şentürk, Belediye Başkanı Semih Şahin, Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, TSO Başkanı Şükrü Keskin, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı heyet ile diğer davetliler katıldı.
Vali Bilal Şentürk, burada yaptığı açılış konuşmasında, Bilecik’in mevcut durumunu, artılarını ve eksilerini dile getirirken, şunları kaydetti:
“Kendi ilimizi önce en iyi şekilde tanımalıyız sonra tanıtmalıyız. Tanımadan tanıtmamız mümkün değil. 81 il içerisinde kuruluşun ve kurtuluşun şehri olan tek iliz ve butik bir il diyoruz. Eksiklikleri sorgulamamız lazım. Tam olarak bilmediğimiz, bildiremediğimiz tarafları bilmemiz lazım. Ben Bilecik turizmi için bir modelleme düşündüğüm zaman kuruluşun ve kurtuluşun şehri ifadelerini ziyadesiyle doldurmamız lazım. İçeriği turizm boyutuyla zenginleştirmemiz lazım. Dışarıdan gelen insanlar kuruluşu ve kurtuluşu burada hissetmeli.
Söğüt’te gençlik kampı yapacağız, projesi hazır. Ertuğrulgazi Obasını kuracağız, kuruluşun atmosferini yaşatacağız. Ertuğrulgazi’nin türbesini ziyarete gelenler ziyaretin ardından kuruluş ortamının nasıl gerçekleştiğini fiziki olarak o alanda görebilecek. Oradan dünyaya cihan imparatorluğunu anlatacağız.
Bilecik Merkez’de Şeyh Edebali vadisi yani eski Bilecik’in olduğu şehir 3 defa Yunanlılar tarafından yakılmış, yıkılmış bir şehir. Yakılan o şehir terkedilmiş. Bu yakılmış şehrin hikâyesini yeniden ortaya koymamız lazım. Senaryosunu oluşturmamız lazım. Yakılan binaların temelleri orada, çalışmalar devam ediyor.
Bilecik’in yarışacağı konular tarih turizmi, inanç turizmi. Yılda bir milyon ziyaretçi Bilecik için çok az. Etrafımızda 300 kilometre mesafede 26 milyon nüfus var sadece. Doğa turizmi var, bitki örtüsü ile tarihi köylerin bozulmamış dokusu ile her açıdan zenginlikleri gelen insanları etkileyecek boyutta. 35’e yakın göletimiz var, yüzde 54’ümüz orman. Bunun içinde çok ciddi argümanlarımız var.
Son günlerde ilimize yoğun şekilde Pakistanlılar gelmeye başladı. Pakistanlılar bizim ne kadar hedef kitlemiz arasındaydı? Bu vesile ile Söğüt’e ciddi bir yönelimleri var, yeni kapılar açılıyor. Kendimizi çok farklı yerlere anlatabilmemiz lazım. Bizim yelpazemiz geniş olursa bir taraftan daralma olsa bile diğer taraftaki genişleme ile ciddi gelir elde edebiliriz.
Gelen insanlara ne pazarlayacağımız konusunda eksikliklerimiz var. Çeşitliliğimizi artırmamız lazım. Misafir olarak gelenleri değerlendirmek çok önemli. Misafirlik sonrasında ekonomik ilişkilere dönüşmeli. Turizmin her kesime katkısı olur. İnşallah lokomotif olalım diyorum” ifadelerini kullandı.
Vali Bilal Şentürk’ün konuşmasının ardından TGA İş, Etkinlik ve Turizm Ürün Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Elif Balcı Fisunoğlu tarafından sunum yapıldı.