BİNALARDA GÜRÜLTÜYE SON!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehir yaşantısının  beraberinde getirdiği, son zamanların en büyük sorunlarından biri olan gürültü kirliliğine karşı 'Binaların Gürültüye Karşı Korunması' hakkında yönetmeliği 31.05.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yönetmeliğin 31 Mayıs 2018'de uygulamaya konulacağını belirterek, bu süre zarfında inşa edilecek binalarla ilgili proje ve imalat aşamalarında hazırlıklı olunması çağrısında bulundu.

Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun yapılmayan binalara yapı ruhsatı verilmeyeceğine vurgu yapan Müdür Bolat," Yönetmelikte öngörülen esaslara göre imalat yapılmadığının tespiti hâlinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi verilmez" ifadelerini kullandı.  

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

"Şantiye, atölye, imalathane gibi tesisler ile eğlence mekanları için çevresel gürültü sınır değerlerini belirleyen Bakanlık bu yenilikle gürültü kirliliğine karşı binalarda kullanılan yalıtım sitemlerinin teknik kurallarını belirledi. Yönetmelikte, her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin işletimi ve kullanımı safhalarında insanların maruz kalacağı, binaların dışından veya içinden kaynaklanan gürültülerin, kişilerin huzur ve sükûnuna, beden ve ruh sağlığına olumsuz etkilerini en aza indirecek iyi işitme ve algılama koşullarının sağlanması için, tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim bakımından uyulacak kurallar tanımlandı. Kısacası, insanın gürültü kirliliğinden etkilenmemesi için binada uygulanacak kuralların belirlendi.

HANGİ BİNALARI KAPSAR?

Bu Yönetmelik; belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde inşa edilecek resmi ve özel her türlü yapı, bina, tesis ile işletmelerde iç mekanlarda insanların maruz kaldığı ulaşım, sanayi, yapım ve insan kaynaklı gürültüler gibi dış çevre gürültülerinin ve yapı içinde oluşan komşuluk gürültüleri, darbe sesleri, mekanik sistem ve servis ekipmanlarının gürültüleri ile cihazlardan yayılan mekanik titreşimlerin kontrol altına alınmasına yönelik önlemlere ilişkin temel kuralları kapsar.

RUHSATLANDIRMA-YAPI KULLANMA SÜRECİ

Projeler, diğer kanuni düzenlemeler yanında, gürültüye karşı önlem bakımından bu Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun değil ise, yapı ruhsatı verilmez. Yeni yapılan veya proje tadilatı ile kullanım amacı değiştirilen bina veya binadaki bağımsız birimlerde bu Yönetmelikte öngörülen esaslara göre imalat yapılmadığının tespiti hâlinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi verilmez.

Yeni binaların inşasında, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kullanım amacı kısmen veya tamamen değiştirilmek istenen mevcut bina ve tesislerde, esaslı tadilat projelerinde, kullanım amacına ve mekan özelliklerine göre bu Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alınır.

YAPI BİLEŞENLERİNDE SESSİZ ÇÖZÜMLER

Binalar, gürültü ve ses geçirme durumlarına göre sınıflandırılırken ;binanın tasarımından başlayarak yapı kullanma  izni sürecine kadar ki aşamalarda duvar, döşeme ,tavan ,normal tesisatlar ,klima tesisatları ,pencere gibi yapı elemanı ve bileşenlerinde  gerekli detay çözümleri projelendirilerek uygulanacak. Bunlar titreşim ve ses geçirmeyecek şekilde olacak.Örneğin , binaların ıslak hacimlerinde (banyo ,wc , gider borularının geçtiği alanlar  vb.) malzemelerin ses yalıtım  değerlerine bakılarak su  sesini geçirmeyecek olan sessiz borular kullanılacak.Aynı şekilde ,konutlarda yürüme gibi darbeyle yayılan sesin iletimini ve gürültü oluşturmasını engellemek için döşemelerde belirli koşulları sağlayacak.

Yönetmelik, 31 Mayıs 2018 tarihinde uygulanmaya başlayacağından sürecin verimli değerlendirilmesi için bu alanda görevli proje müellifleri,yapı denetim  kuruluşları , şantiye şefleri ve müteahhitlerce yapılacak çalışmaların  bina inşa sürecine yansıtılarak   insanlar için gürültüsüz, huzurlu  ve konforlu mekanlar oluşturulması hedeflenmektedir.

Bu nedenle ,mevzuat yürürlüğe girmeden önümüzdeki süreyi iyi değerlendirip;gerek proje aşamasında gerekse imalat aşamasında hazırlıklı olmamız gerekmektedir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri