Vali Yardımcısı Şahin Arsal başkanlığında İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş “Birlikte Üretim Modeli”ni anlatmak üzere Kurtköy’de toplantı yaptılar. Toplantıya bende katıldım.
Tarım Bakanlığı uzun yıllardır tarım arazilerinin havzalara bölüneceğini, destekleme modellerinin değişeceğini, sözleşmeli tarıma geçileceğini açıklar ama bir türlü sözler yerine gelmez. Vaatlerin yerine getirilmediğini birçok defa tenkit etmiştim.
Köylerde nüfusun azaldığını, gençlerin doğduğu toprakları terk ettiğini yazdığımda kulak tıkayanlar bugün gerçekle yüzleşiyorlar.
Toplantıya katılanların en gencinin 50 yaşında ve çoğunun 60’lı yaşların üzerinde olduğu bir kesime yeni uygulanacak destekler anlatıldı. Hayvancılık için verilecekler izah edildi. Kağıt üzerinde anlatılanlar güzel, uygulamada aynı güzellikte olacak mı göreceğiz.
Geçtiğimiz yıllarda çiftçi kayıt sistemindeki bürokratik uygulamaları tenkit etmiştim. Tarımla uğraşanların çiftçi kayıt sistemi evraklarını kabul ettirebilmek için en az üç defa geri gönderildiğini, sistemin çok arıza yaptığını belirtmiştim. Bilgilendirme toplantısında gördüm ki, bürokratik işlemler azaltılacağına çoğaltılmış. Eskiden en az üç defa gidip evrakını kabul ettirebilen üretici bundan böyle on defa Tarım İl Müdürlüğünün kapısını aşındırabilir. Bilgisayarların olduğu, uydudan her yerin görülebildiği bir sistemle yerinde çözünürlük getirilebilir diye düşünüyorum.
Toplantı sonrasında söz alan bir arkadaşım “Arazilerin işlenmesiyle ilgili destekler güzel, hayvancılık üzerine inek, buzağı, yem destekleri ala. İyi de arkadaş çok geç kalmadınız mı? 65 yaşındayım hayvanlara bakacak gücümü kaybettim. Şimdi bir tane bile hayvanım kalmadı. 20 yıl evvel neredeydiniz? Ben o zaman 45 yaşındaydım…” dedi.
Vatandaşımızın bu sözleri eti ve sütü neden pahalıya tükettiğimizi ne güzel ifade ediyor değil mi?
Ne diyelim zararın neresinden dönülürse kârdır denir ya!
İlgililerde aynısını söylediler.