BUDA BİR NEVİ SANSÜR

ŞADİ ERDAL

Basında sansür var mı? Kanunlara bakarsanız yok. Halk arasında “Kitabına uydurmak” diye bir tabir vardır. İşte bu tabire uygun sansür uygulanıyor.
Gazetecilikte “Muhabir” dediğiniz bir iş kolu var. Muhabir olay mahallinde, toplantılarda, gördüklerini ve duyduklarını okuyucusuna duyurmakla mükelleftir. Yalan yazarsa onada “asparagas habercilik” deniyor.
Son zamanlarda resmi kurumlar muhabirliğe soyundu. Sayın Valimiz bir yerlere ziyarete mi gidecek basına haber vermek yok. Haber yapılıyor basına servis. Aynı haber noktasına virgülüne kadar aynen bütün basında yer alıyor. Belediyeler zaten muhabirlikte başı çekiyor. İşine geldiği gibi yap haberi gönder, reklamın olsun. Sivil toplum kuruluşları da aynı uygulamaya başladılar. Ben bu şekilde davranan kuruluşların basına sansür uyguladıklarını düşünüyorum. Kamuoyunu tek tip habercilikle dizayn etmeye çalışıyorlar. İl müdürlerininde aynı uygulamaya başladıklarını üzülerek görüyoruz.
Geçen hafta salı günü Bozüyük’te yeni kapalı pazar açıldı. Bazı aksaklıkların yaşandığı bir gerçek. Daha sonraki günlerde pazarcı esnafı Sayın Valimizi ziyaretlerinde dile getirdikleri şikayetler  rahatsızlığı doğruluyordu.
Bu yazımdaki şikayetimin ne kadar yerinde olduğunu göstermek için aynı konu ile ilgili iki haber var. Bozüyük kapalı pazarın açılışında yaşananları muhabirimiz İsmet Cep kaleme aldı ve yayınladık. Kapalı Pazarın açılışını Bozüyük Belediyesi basın bürosu da haber yapıp basına gönderdi. Her iki haberide okuduğunuzda bir gazeteci gözüyle yazılan haberle, maaşlı çalışan elemanların yazdığı haberin arasındaki derin farkı görürsünüz.
Umarım ilgililer gerçeğin yanında yer alırlar.

-NOT: Yazımı yazdıktan sonra, Anadolu Basın Yayın Birliği olarak Sayın Vali Halil İbrahim Akpınar’ı ziyaret ettik. Sayın Valimize bu şikayetimizi ilettik. Sayın Vali Akpınar “Bu şikayetinizi ilk ben dikkate alayım” dedi.
Nazik jestlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Kapalı Pazar karıştı.!
Bozüyük’te kapalı pazarda sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan yoğunluk ilerleyen saatlerde yerini gerginliğe bıraktı.
Muhabirimiz İsmet CEP’in Haberi:

Bozüyük’te dün hizmete açılan kapalı pazaryerinde daha ilk günden olaylar çıktı. Pazar da yer bulamayan pazarcı esnafı ve belediye yetkilileri arasında tartışmalar yaşandı. Kapalı Pazarın olduğu bölümde yoğun bir araç trafiği yaşanırken pazara alışveriş yapmak için gelen vatandaşlar büyük zorluklarla karşılaştı.
Köylü esnafının bir çoğu Kapalı Pazar dışında kalırken, dışarıda ki köylülerin satış yapmalarına müdahale edildi. Belediye Başkan yardımcısı Gençağa Seraslan pazarcı esnafıyla görüşerek sorunlarını dinlemeye çalıştı. Bu esnada Mustafa Çınar isimli bir pazarcı esnafı üzerine benzin dökerek kendisini yakmak istedi. Gençağa Seraslan ve polisleri kendisine yaklaştırmayan vatandaş belediye başkanının gelmesini istedi. Tatsız bir olay yaşanmasına fırsat verilmeden, Şahsı olay yerine gelen Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanı İbrahim Kayacık ikna ederek uzaklaştırdı.
Dışarıdan ve köylerden gelerek Pazarda yer bulamayan pazarcı esnafları yapılan uygulamanın yanlış olduğunu söylediler.  Pazarcı esnafları “Bayram öncesinde bu şekilde ben yaptım oldu zihniyetiyle bir yere varılamayacağını ve yüzlerce insanın mağdur edildiğini dile getirdiler. Kapalı Pazarın açılacağı konusunda bize geçtiğimiz hafta bilgi verildi. Madem ki bu hafta açılacaktı, bir ay evvel den bizlere tarih verilerek hazırlıklı olmamız istenebilirdi. Ancak bir hafta içerisinde bir tarafı kapatıp, bir tarafı açmakla bu iş olmaz. Bu insanların mağduriyetini kim karşılayacak” diyerek isyan ettiler. Özellikle çevre köylerden gelen onlarca köylü esnafı Pazarda yer bulamadıkları için büyük sıkıntı yaşadılar. Köylü esnafının dışarıda bir kenarda satış yapmalarına dahi izin verilmedi. Akşam olduğunda ise bir çok pazarcı esnafı mallarıyla birlikte geldikleri gibi evlerine geri döndüler. Kapalı Pazar yerinde gün boyunca herhangi bir olaya karşı güvenlik kuvvetleri hazır bekletildi. Belediye Yetkilileri tarafından ise  sıkıntıların önümüzde ki hafta imkanlar dahilinde  çözüme kavuşturulacağı belirtildi.    

KAPALI PAZARYERİNDE İLK SALI

Bozüyük Belediyesinin haberi

Bozüyük’te her hafta Salı günleri cadde ve sokaklara kurulan açık pazar Kapalı Pazaryerine taşınarak daha modern bir ortamda hizmet vermeye başladı.  
Bozüyük Belediyesi tarafından halkın ve pazarcı esnafının çevre koşullarından etkilenmeden sağlıklı bir ortamda rahat ve huzurlu bir şekilde alışverişini yapabilmesi, toplum sağlığı ve sosyal yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla yapımına başlanan kapalı pazaryeri Bozüyüklülere bugünden itibaren hizmet vermeye başladı. Bugün kurulan Pazar ile ilk sınavını veren kapalı pazaryeri vatandaşlardan tam not aldı. Yağışlı havalarda yağmurdan, kışın karından ve buzundan, yazın tozundan kurtulduk diyen Bozüyüklüler kapalı pazaryerinde ilk alışverişlerini gerçekleştirdiler. Yıllardır cadde ve sokaklara kurulan açık Pazar kurulduğu cadde ve sokakları araç trafiğine kapatarak oldukça zor anlar yaşanmasına neden oluyordu. 
Pazaryerinin düzen ve intizamını sağlayan Belediye Zabıta personeli sabah erken saatlerde göreve başlayarak gün boyu görevini başarıyla sürdürdü. Ayrıca yeni pazaryerinde emniyet güçleri de görev yaparak vatandaşların huzur içerisinde alış veriş yapmalarını sağladı. İlçe içerisindeki ulaşımı sağlayan dolmuşlarda kapalı pazaryerine giriş ve çıkış yaparak vatandaşların pazaryerine olan ulaşımını kolaylaştırdı. Araç giriş çıkışlarının yapıldığı alan belediye itfaiyesi tarafından belirli aralıklarla ıslatılarak vatandaşların tozdan korunması sağlandı.
Bu gün faaliyete başlayan kapalı pazaryeri ve pazarcıların yerleştirilmesi konusunda bilgi veren Zabıta Amiri İsmail Göçerler; 3 yıl önce ilçe pazarına gelen tüm pazarcıları tek tek gezerek, kapalı Pazar yerinden yer almalarını söylediklerini belirterek, “Bilecik’ten, Katnıç köyü, Yeniköy, Çaltı ile Bozüyük’ün köylerinden ve diğer ilçelerin köylerinden yer alanlar oldu. Pazaryerimizdeki dükkan sayısı sınırlı olduğu için aralarında alamayanlar da oldu. Bunun için burada köylü pazarını kurduk. Pazaryerimizde köylerden gelenler için 50 kişilik bir yer ayırdık. Onlara da haftaya sergi açtıracağız. Şu anda büyük bir sorunumuz yok. Olan ufak tefek sorunlarımızı da haftaya kadar çözeceğiz” dedi. Sabah saatlerinde bazı provokatif  eylemlerin yapıldığını da söyleyen Zabıta Amiri Göçerler, bu eylemleri yapanların bu güne kadar Bozüyük’e gelip de satış yapan kişiler olmadığını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.