Buğday fiyatları 9 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Buğday fiyatları, büyük ihracatçı ülkelerden biri olan Rusya'da bir yetkilinin fiyatlarda güçlü bir artış olursa ülkesinin tahıl ihracat vergilerini artırabileceğini işaret etmesiyle 9 yılın zirvesine çıktı.

Buğday fiyatları, büyük ihracatçı ülkelerden biri olan Rusya'da bir yetkilinin fiyatlarda güçlü bir artış olursa ülkesinin tahıl ihracat vergilerini artırabileceğini işaret etmesi ve bunun da halihazırda sıkışık olan piyasaya yönelik endişeleri artırmasının ardından Aralık 2012'den beri en yüksek seviyesine tırmandı. Bu hareket küresel gıda enflasyonuna ilişkin yeni bir tehdit olarak değerlendiriliyor.

Buğday fiyatlarındaki artış, ABD'de tüketici fiyatlarının geçen ay yıllık bazda 1990'dan bu yana en hızlı artışı gerçekleştirmesi ve dünya gıda maliyetlerinin son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ile birlikte gerçekleşti. Buğday, ekmekten kek, pasta ve bisküvilere, birçok gıda ürünün yapımında kullanılıyor.

ABD Tarım Bakanlığı, küresel buğday ihracatının bu sezon, Rusya, Avrupa Birliği (AB), Hindistan ve Ukrayna'nın beklenenden daha fazla satış yapması ile birlikte, 200 milyon tonun üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini aşmaya hazırlandığını kaydetti. Buğday talebi, AB'nin sezonu çok düşük bir seviyede kapatmaya hazırlanması ve ABD'deki rezervlerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30'dan fazla azalmasının beklenmesi ile birlikte, zaten istikrarsız olan küresel arzda bu seyrin sürmesine yol açıyor.

Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patrushev, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, küresel fiyatlarda önemli bir artış olursa, Rusya'nın dalgalı tahıl ihracat vergisinin ardındaki formülü değiştirebileceğini söyledi. Bu vergi, yurt dışına satışları yavaşlatmak ve ülke içinde gıda enflasyonunu durdurmak için yıl ortasından bu yana uygulanıyor. Bakan ayrıca, Rusya'nın gelecek yılın ilk yarısında tahıl ihracat kotası uygulamasını tekrar getirmeyi de planladığını kaydetti.

Buğday vadeli kontratları hızlı bir yükseliş gerçekleştiriyor. Chicago piyasasında en aktif işlem gören kontrat dört günde yüzde 6,5 yükseldi ve son dört ayın en iyi haftalık performansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Buğday fiyatlarındaki yükseliş diğer tarım ürünlerinde de alımları artırdı ve mısır ve soya fasulyesi fiyatlarında da yükselişlere neden oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri