İnsanın çevreye zarar vermemesi kişisel bir erdemdir. Çevreyi korumak ise vicdani bir sorumluluktur. İnsanların içinde duyduğu bu erdem ve sorumluluğa çevre ahlâkı diyebiliriz. Çevre ahlâkı çevre bilinci ile gelişen bir davranıştır. Daha doğrusu çevre bilgisine sahip olan, ardından çevre ahlâkına da sahip olur. Çevre ahlâkına sahip olan bir insan erozyonla ilgili olarak neler yapmalıdır? Bu sorunun yanıtını şöyle verebiliriz: · İnsan, doğal kaynaklardan daha çok pay alma hırsından vazgeçmelidir.
Doğal varlıkları tüm canlılarla paylaşmayı öğrenmelidir. Örneğin ağaç kesmemelidir. Ağaçların diğer insanlara, hayvanlara ve toprağa da ait olduğunu unutmamalıdır.
· İnsan, daha çok gelir elde edebilmek amacıyla çevreye ve toprağa zarar vermemeli, istismar etmemelidir.
· İnsan, çevreye ve toprağa zarar verebilecek eylemlerden kaçınmasının yanısıra, bu tür hareketlerde bulunanları uyarmalı ve engellemelidir.
· Doğadan ve topraktan aldıklarının karşılığında insan, onlara da bir şeyler vermeli ve emek harcamalıdır.
· En önemlisi de insan, sadece tüketme isteğinden vazgeçmelidir. Çevre Konusunda Bilgi Edinme Gereksinimi Çevre ve erozyon konusundaki en önemli sorun insanların bilgisiz oluşudur. Pek çok kişi, daha toprak erozyonunun ne olduğunu ve zararlarını bile bilmemektedir. Ama bilgilenmek için çaba da harcamamaktadır. Çünkü insanlar erozyon ile kendi yaşamları arasındaki ilişkiyi açık olarak görememektedirler. Örneğin yoksulluk ile erozyon arasındaki ilişkiyi bilememektedirler. Oysa toprağın korunmadığı ve çevrenin kirletildiği bir yerden yeterli ürün elde etmek mümkün değildir. Bu durumda insanlar yeterli kazanç elde edemezler ve dolayısıyla yoksulluktan kurtulamazlar. Öyleyse bu konuda bilgi sahibi olmak herkes için bir zorunluluktur. Her insan, yoksulluğun bulunmadığı, ve çevrenin güzel olduğu bir ortamda yaşamak ister. İnsanlar bu isteklerine ancak doğaya özen göstererek ulaşabilirler. Bunun anlaşılamaması, bilgi eksikliği yüzündendir.
Çevre kirliliği ve toprak erozyonu konusundaki bilgi gereksiniminin iki nedeni vardır. Bunlar:
· Doğanın tahribi ve erozyonun nasıl oluştuğu konusundaki bilgi eksikliği.
· Doğanın tahribinin ve erozyonun sonuçlarının neler olduğu konusundaki bilgi eksikliği.
Çevreyi korumak için eğitim şarttır. Mademki çevre sorunları insanlardan kaynaklanıyor ve çözümlenmesi de insana bağlı, o halde insanın çevreyi olumsuz etkileyen davranışlarını değiştirmesi gerekmektedir. Bu da herkesin bildiği gibi ancak eğitim yoluyla yapılabilir.
KAYNAK: TEMA VAKFI DERLEYEN: A.E