DERDİMİZİ BİZ NİYE ANLATAMIYORUZ?

ŞADİ ERDAL

30 Aralık’ta başlayan kar yağışı ilimizin çeşitli yerlerinde 50-60 santimden 2,5 metreye kadar görüldü.

Ilıman iklim bölgesi Sakarya vadisinde uzun yıllardır görülmeyen kış yaşandı. Bazı kışlar hiç kar yağmayan, bazen de 5-10 santim olan kar kalınlığı bu sene 60-70 santimi buldu. Seralar göçtü, üretici sera içindeki üründen zarar etti, yeni bir sera yapmak mecburiyetinde kaldı.

Tarım İl Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla üreticinin yanında yer aldığı kanaatindeyim. Zarar gören köylerin muhtarları geçtiğimiz hafta Vali A. Hamdi NAYİR’ı ziyaret etti. Sayın Vali Ankara’dan bugüne kadar üreticiyi rahatlatacak haber almamış olduğunu muhtarlara yaptığı açıklamadan anlaşılıyor.

Türkiye gazetesinde 11.02.2015  tarihli aşağıda okuyacağınız haber yer aldı. 

SEL MAĞDURU ÇİFTÇİLERE 6 MİLYON TL

Antalya’da 6-16 Ocak tarihleri arasında aşırı yağış ve fırtına sonucu zarar gören çok sayıda sera ve açık tarımsal alan için 6 milyon TL tutarında acil destek ödeneği çıkarıldı. Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinin bazı mahallelerinde zarar gören çiftçilere yapılan bu ödemelerin “uğranılan zararın tazmin edilme” olmadığı, sadece “çiftçiye zor zamanında destek kapsamında” olduğu vurgulandı. Başbakanlık makamınca gönderilen 6 Milyon TL’nin Kumluca’ya 1 Milyon 700Bin TL; Finike’ye 1 Milyon 750Bin TL; Demre’ye 2 Milyon 200 Bin TL ve Kaş’a 350 Bin TL şeklinde dağıtıldığı açıklandı.

Haberi okudunuz Antalya’daki seraların uğradığı felaket ile bizim seraların uğradığı felaket aynı tarihler. Onlara para gönderiliyor. İlimiz seraları, acıları ile yaşamaya devam ediyor. 

Buradan şu sonucu çıkarabiliriz. Sera üreticilerinin uğradığı afat Tarım Bakanlığına anlatılamadı. Birileri ‘ Biz anlattık ama bakanlıkta ki bürokrasiyi aşamıyoruz’ diyorsa, böyle düşününlere şöyle deriz. Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletin kürsüsü var, çıkın kürsüye milletin uğradığı afatı anlatın. Bakanlık anlamıyorsa Başbakan’a anlatın. Cumhurun Cumhurbaşkanı var ona anlatın. Antalya’daki üreticiye uğradığı zararın karşılığı ödeniyor da ilimiz üreticisine neden ödenmiyor?

6-7 sene içinde kuraklıktan dolayı çiftçi zarar yaşadı. Komşu illerimiz kuraklık kapsamına alındı, ilimiz alınmadı. Neden biz Tarım Bakanlığına sesimizi duyuramıyoruz?

Söğüt’te kıştan dolayı seraların çökmesiyle yaşanan afattan sonra Söğüt’te bir seramik fabrikasının işçilerine zamanında maaşlarını ödemediğini iddia eden işçiler 10 günü geçen zaman içinde işlerine gitmiyorlar. Söğüt iki üzüntüyü birden yaşıyor. Seçimlere 3,5 ay kala ilçemizde yaşanan bu olaylar iktidara büyük zarar veriyor.

Tarım ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı biran evvel mazlumun yanında yer almalı.

Alınması gereken tedbirler alınmazsa, yoksa hükümetin önünü kesmek isteyenler var diye düşünmemek mümkün mü?

Başka iller derdini anlatıyor da biz niye anlatamıyoruz?

NOT: Milletvekili Poyraz’ın işçilerle ilgilendiğini, fabrikayla aracılık yaptığını öğrendim sizde haberlerde okumuşsunuzdur. Hayırlısı olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.