Çiftçilerin, domuzlarla ilgili şikayetleri her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz günlerde Kurtköy'lü çiftçi İbrahim Akçay, mahsullerine zarar veren domuzlarla ilgili sıkıntısını gazetemize anlatarak yetkililere seslenmişti. Çiftçi Akçay'ın ardından İlyasça köyünden emekli öğretmen Bilal Yılmaz'da gazetemize gelerek domuzlarla ilgili sıkıntılarını anlattı.
"Köy halkı ve bende dahil herkes domuz hayvanından rahatsız" diyen Çiftçi Yılmaz, domuzların tarlalardaki mahsüle çok büyük zararları olduğunu, bundan dolayı da köydeki bir çok çiftçinin ekim yapmama kararı aldıklarını söyledi. Çiftçi Bilal Yılmaz, "Mesela ben 20 dönüm ayçiçeği tarlalarını ekmemeye karar verdim. Bazı köydeki arkadaşlarımız da ekmeyecek. Çünkü domuzlardan dolayı hasat almamız mümkün değil. Bazı arkadaşlarımız da 20-25 dönüm yerlerini domuz basıyor diye ekmemeye karar verdiler." dedi.
Yılmaz mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere seslenerek: "Hayvanlara da zarar verilmeyecekse verilmesin ama bizim zararımızın da önlenmesi için yardım bekliyoruz" dedi.
İlyasça köyünde çiftçilik yapan emekli öğretmen Bilal Yılmaz şöyle konuştu: "Ben Bilecik merkeze bağlı İlyasça Köyünden emekli Milli Eğitim Şube Müdürü Bilal Yılmaz. Öğretmenlik yaparken de, müdürlük yaparken de tarımla ilgimi hiç kesmedim. İlyasça köyünde halen eskiden olduğu gibi buğday, ayçiçeği, soğan ve ceviz fidanlığıyla ilgili çalışmalarımı sürdürmekteyim.
Önceki yıllarda domuz denen mahluk pek fazla görünmüyordu bizim yaylada. Ama şuan da köy halkı ve bende dahil herkes domuz hayvanından rahatsızız. Ben ayçiçeği tarlama patlayıcı koymama rağmen bir gece patlayıcının susması neticesinde domuzlar gelmiş ve 8 dönümlük ayçiçeğinin 4 dönümünü yerle bir etmişler. Bu şekilde ayçiçeğinin en güzel bölümünü mahvetmişler. Tabi ki emek verdik bunlara. Hasat zamanı gelmişti. Biz bu şekilde tarlayı görünce ağlayacak duruma geldik.
Bu hayvanla mücadele edildiği zaman herkes "Hayır hayvanları vuramazsınız, silah kullanamazsınız, kovalayamazsınız" diye sıkıntı çıkarıyorlar. Ormancı, jandarma, tarım il müdürlüğü yetkilileri. Bizim bu hayvanlardan dolayı zararımız oluyor. Bu zararlarımızı kim karşılayacak? Bu şekilde sıkıntılarımızı kamuoyuna duyurmak istiyoruz.
Bir de Doğa Koruma Kurulu var ilimizde. Bu kurum insanları koruyacağı yerde hayvanlara sahip çıkıyor. İnsanların zararı ne olursa olsun, isterse insanlar aç kalsınlar, onların üzerine her türlü saldırıyı yaparken hayvanları koruma altına almaya çalışıyorlar. Bu da çiftçilerimize sıkıntı veriyor.
Mesela ben 20 dönüm ayçiçeği tarlalarını ekmemeye karar verdim. Bazı köydeki arkadaşlarımız da ekmeyecek. Çünkü domuzlardan dolayı hasat almamız mümkün değil. Bazı arkadaşlarımız da 20-25 dönüm yerlerini domuz basıyor diye ekmemeye karar verdiler.
Eğer hayvanlar korunacaksa orman müdürlüğü hayvanların çıkamayacağı şekilde ormanların etrafına telmi çekecek yoksa bizim bu zararımızı devlet mi karşılayacak ne yapacaksa biz çok mağdur durumdayız. Çiftçi olarak biz bu mağduriyetin gidirelimesini istiyoruz.
Domuz öyle bir hayvan ki kılçıklı buğday ekiyoruz yemesin diye buğdayı yiyemediği zaman tarlaya zarar veriyor. Tarlada sanki dolu bidon yuvarlanmış gibi buğdayları eziyor. Bu da zararımıza oluyor. Bunun mutlaka ilgililer tarafından değerlendirilmesi ve bir çözüm yolu bulunması gerekiyor. Hayvanlara da zarar verilmeyecekse verilmesin ama bizim zararımızın da önlenmesi için yardım bekliyoruz" dedi.