DÜNDEN BUGÜNE FAKÜLTEMİZ

ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM

Merhaba bu hafta sizlere hangi konudan bahsedebilirim diye düşünürken şu ana kadar sizlere yeni kurulan fakültemizi genel olarak anlatmaya çalıştığımı, ama bir yıllık süreçte hangi faaliyetlerde bulunduğumuzu sizlerle paylaşmadığımı fark ettim. O nedenle de bu hafta sizlere bu konudan yani kısaca bir yıllık süreçteki faaliyetlerimizden bahsetmeye çalışacağım. Tabii bu yazdıklarım sadece benim şu an aklıma gelenler onu da belirtmek isterim. 

Bildiğiniz gibi fakültemiz 2013 yılı haziran ayından bu yana oluşmaya başlayan yeni bir fakülte. Fakülte elemanları olarak bizler de farklı farklı yerlerden gelerek Bilecik'te buluştuk. Daha işe başlar başlamaz çevremizi tanıyıp nasıl daha yararlı çalışmalar yaparız diye düşünmeye başladığımızda Kurucu Dekanımız Sayın Prof. Dr. Fahri ALTAY'ın da bize yol göstermesi ile yöreyi ve yöresel problemleri öğrenmek için Bilecik ve ilçelerinin tarım kuruluşlarını, Ziraat odalarını ve bazı çiftçileri ziyaret ederek problemleri yerinde öğrendik. Hatta köylere kadar giderek hangi köyde hangi ürünlere yönelik projeler yapabiliriz diye fikir sahibi olduk. Bunun yanında tarımla uğraşan genç nüfusun olmaması, gençlerin tarımla uğraşmak yerine şehir merkezine gelerek fabrikada çalışmayı tercih etmeleri bizleri üzdü.  

Bu çevreyi tanıma gezileri hepimiz için gerçekten çok yararlı oldu. Şöyle ki  gezilerden sonra hepimizin kafasında hazırlayacağımız projelerle ilgili konular şekillenmişti. Daha sonraki aşamalarda da projeler hazırlandı ve yeni proje hazırlıkları hala devam ediyor. 

Neyse, yakın çevreyi tanıdıktan sonra bölgemizde faaliyet gösteren ve birlikte çalışmalar yapabileceğimiz kurumlara ziyaretlerde bulunduk. Bölgemizde Tarımsal Araştırmalar konusunda çalışma yapmakta olan Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret ettik. Onların çalışmalarını inceledik, beraber çalışma imkanlarını görüştük.

Çevremizi ve bölgemizde faaliyet gösteren kurumları tanıdıktan sonra bölgemize fayda sağlayacak neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Böylece bilimsel çalışmalarımız da başlamış oldu. Örneğin; ilk olarak 2013 yılında ekim ayı içinde Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile ortaklaşa olarak “3B, Biyoteknoloji, Biyoçeşitlilik ve Biyogüvenlik” paneli düzenlendi.

Devamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü ve Tarımsal Politikalar ve Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde ilimizde hızla genişleyen örtü altı yetiştiriciliğine yönelik olarak "Seracılık Konferansı"nı 2014 Ocak ayında gerçekleştirdik.

Ocak ayı içerisinde Tarımsal Eğitimin 168. yılı nedeniyle Sürekli eğitim Merkezimizde bir tören ve konferans düzenlendi. Bu tören ve konferansa oldukça geniş bir katılım sağlandı. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü Bilecik Şube Müdürlüğü ile işbirliği yaparak mayıs ayı içerisinde "Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık" çalıştayını düzenledik.

Tüm bu faaliyetlerin yanında, yurt dışı ve yurt içi bir çok sempozyum ve kongreye katılım sağlandığını proje dışı bir çok bilimsel çalışmaların da devam ettiğini belirtmek isterim. 

Fakülte olarak yaptığımız tüm bu çalışmaların tek bir amacı vardı. O da fakültemizin adını duyurarak sayılı fakülteler arasına girmesini sağlamak. Bunun için de tabii ki asıl gerekli olan şey yeterli bir laboratuar alt yapısı ile tarım bilimleri fakülteleri için mutlaka gerekli olan uygulama bahçesinin oluşturulması. Bizim zaten bir uygulama bahçemiz olduğu için oldukça şanslı durumdayız. Laboratuarlarımız için de gerekli çalışmalar da hızla devam ediyor. 

Yeni bir fakülte olarak her geçen gün daha iyiye ve ileriye gitmek için, Bilecik'e bir şeyler kazandırmak için hep beraber çalışmalarımıza devam edeceğiz.  

Sağlıcakla kalın.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.