Tesadüf eseri bir yarışmanın varlığından haberdar oldum. Yarışma; Yerel Yönetimlere, akademik kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektöre yönelik düzenlendiği bir yarışma! TMMOB Şehir Plancıları Odasının düzenlediği Raci Bademli iyi uygulamalar ödülü 2011 adlı yarışma.
Yarışmanın amacı; Sosyal, ekonomik vb. Konularda hazırlanmış ve uygulama yapılmış plan ve projelerin önemini vurgulamak, örnek uygulamaları ortaya çıkarmak gibi amaç taşıyor.
Yarışmaya kimler katılım gösteriyor diyerek şöyle bir soruşturdum. Yarışmaya il yönetiminde öncü kurumların, katılım göstermediğini fark ettim. Hatta yarışmadan haberi dahi olmayan kurumlarımız da var. Fakat Kocaman Bilecik kurumlarından sadece Bilecik Belediyesi'nin yarışmaya proje göndereceğini öğrendim. Başka da bilmiyorum şayet var ise il'i temsil edecek projelerin, destek verilmesi adına proje sunumu yapacak olan kurumlar bizde katılıyoruz diye açıklamalıydılar diye düşünüyorum.
Değerlendirmeye alınmayan yarışma da bakın ne gibi olanaklar gelecek? biraz bahsedeyim....
"...kent planlama, kentsel tasarım, tematik ve sektörel planlama, kentsel koruma, kentsel yenileme, kentsel dönüşüm-sağlıklaştırma, kentsel riskler ve afet risklerinin azaltılması, kentsel ulaşım, (toplu taşıma, trafik sakinleştirme, yayalaştırma vb), gibi mekansal konular ile şeffaf yönetim, katılımcılık, yerel sahiplilik, ekonomi ve istihdam gibi sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde başarılı olan uygulamalardan ders çıkarmak, bu uygulamalarda pozitif süreçleri işleten kurum ve kişileri teşvik etmek, kentsel yaşam deneyimine yeni bir bakış açısı kazandırmak olan bir yarışma hafife alınmamalı, küçük ölçekte de olsa bir proje ile Bilecik'i temsil etme gayreti göstermeliydi düşüncesindeyim. Böylece bu konuyu kaleme alarak yarışmayı duymayanları haberdar etmek, duyup da katılım göstermeyenleri de eleştirmek istedim.
Benim önem verdiğim nokta; Bilecik bu kadar gelişime hasret, kalkınmaya özlem doluyken tam da büyümek için yepyeni, güzel adımların atıldığı, hayata geçirilme imkanı tanındığı, fayda getirilen işlerin uygulandığı bu yıllarda ŞEHİRLEŞMEnin ne kadar önemli olduğunu da bilmeliyiz, farkına vararak el ele vermenin avantajlarını yaşatmalıyız Bileciklilere!
Sürekli güzel projeler ile her olanağı, imkanı şu noktada değerlendirmek olmalıydı. Ve bu yarışma da bir olanaktı!
Yarışmada, işsizliğin azaltılması, gelir dağılımın düzeltilmesi, güvenlik-eğitim-sağlık sorunlarının azaltılması, yerel kalkınmayı sağlayabileceğimiz projelerin beklediği bir yarışmada, bu yönde araştırma yapıp üretmenin temsilcisi olmak ve bunun keyfi büyük olsa gerek! Fakat yarışmaya katılan yok. Yarışma geniş kapsamlı;
Engelli, hasta, sokak çocukları, ayrımcılığa uğramış kadınlar gibi vb. Konular üzerindeki sorunların azaltılması kentsel ve toplumsal bütünleşmenin sağlanabileceği her proje ile kendimizi göstermek yerine yüz çeviriyoruz! Duymamazlıktan geliyoruz!
Bu tür sosyal sorumluluklarını yerine getirenler kadar, ilgisizlik gösteren hangi tüzel kişiler varsa benim için merak konusu olmuştur!
Diğer taraftan TMMOB Şehir Plancıları Odasının düzenlediği bu yarışmaya ildeki Odalardan hangisi daha yakın diye düşündüğümde Mimarlar Odasının olabileceği, yarışma hakkında bilgi almak için ve oda'nın yarışmaya katılacağı bir projesiyle karşılaşabilirim düşüncesiyle görüşmeye gittim. Odadan bilgi alamadan döndüm. Yetkililer Odaların yasal düzenlemeler sebebiyle yarışmanın şuan ki kategorisine girmediğini taraflarınca belirtildi. Oysa Odalar aynı zamanda sivil toplum örgütleridir. Yani yarışmaya bu kategori de bile proje sunabilirdiler.
Yarışmanın içeriğinle ilgilenecek birimin, Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinin olduğu bilgisini veren Mimarlar Odası, kendilerini şehirleşme de katkı sürecinin hiçbir koluna dahilde etmemiş bulunuyor böylece. Bayındırlık İl Müdürlüklerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak ismini değiştirilmesi ve yeni görevler eklenerek ŞEHİRLEŞME'nin yatkın bir kolu haline getirilmiş olmasıyla düzenli gelişmişlik adına yeni yeni hizmetlerin yapılacağını umuyorum. Artık her türlü güzel projeleri değerlendirmeye alacak, önemli olanakların takibini yapacak, bilgiler alabileceğimiz, teşvik edecek, imkan sağlayarak bir sorumlunun varlığını bilmek yeni içime su serpti. Çünkü gelişen, büyüyen ilimizde bu müdürlüğün ihtiyacı şuanda duyuluyor. Maalesef Çevre İl Müdürlüğü projelerle değil de üzüntü veren haberlerle gündemde yer alıyor. Bu durumda haliyle hizmet uygulamalarında üzüntü veriyor. Ben, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün (ŞEHİRLEŞME HİZMETİNDE) sistemli çalışacağını umuyor ve Bilecik'i kalkındıracak projelerin takibini yapacak olan bu kurumda çalışanlara başarılar diliyor hem de gelişimi hayata geçirilecek zamanların yaşanması umuduyla hoşçakalın...