EL EMEĞİ CAMİ TAVANLARI

ŞADİ ERDAL

Geçtiğimiz hafta sonu İnhisar ve köylerini ziyarete gittim. Baharın başlangıcında Sakarya Vadisi sıcaklığı ile ilk yeşilliğe bürünen bölgemizdir. 
Kubbeli cami sevdamız yüzünden birçok köydeki camilerimizde ustalarımızın el emeği ile gerçekleştirdikleri eserler yok edildi. Elde kalan birkaç köyümüzün tarihi değeri olan camilerimize sahip çıkılmasını istiyorum. İlgilileri göreve davet ediyorum. 
Sakarya Vadisi seyahatinde ilk durağım Söğüt’e bağlı eski ismi Karaven isim değişikliği ile Hamidabat adıyla anılan köy oldu. Eskiden de çok iyi bildiğim köyün camisine gittim. Kubbeli cami sevdasıyla köy camisi yıkılmamış. Caminin tavanı maharetli bir ustanın kaç asır önce el işiyle işlenmiş tavanı aynen güzelliği ile duruyor.
Yanımda muhabirimiz Ahmet Meşe ile kameramıza Caminin el hüneriyle işlenmiş tavanını çektikten sonra yolumuza devam ettik. İnhisar’a bağlı Akköy’e vardık. Köyün iki camisinden biri çok eski. Cami tarihi bir şadırvana sahip. Caminin içi ve bilhassa tavanı görülmeye değer. Caminin doğu kısmında dış duvarın saçak altına kuşlar için kafes yapılmış. Atalarımızın hayvanlara karşı sevgisinin ispatı. 
Köyün muhtarı yanımıza geldi şu bilgileri aldık “1940’lı yıllara kadar Akköy Söğüt’ün nahiyesi imişti. Nüfusumuz 1500-1600’ü bulmuş. Bugün 250 kişi kaldık. Nahiyelik hakkımızı Mihalgazi’ye vermişler. 1950’li yıllarda Mihalgazi ilçe yapılmış Söğüt’ten alınıp Eskişehir’in ilçesi olmuş. Belki 600 hanenin üzerinde Eskişehir’de yaşayan köylümüz var. Bir kısmı yazlık yapmak istiyor. İl Özel İdaresini aşabilirsek inşaata başlayacaklar” dedi.
Harmanköye Mihalgazi’nin köyüne gittik. Okuyanı çok kanyonu olan köy. Birisi ufak üç tane camisi var. Ufak olan cami ile merkez camisinin tavanları görmeye değer. Maharetli ustaların sabırla işledikleri ahşap tavanlar halen uzun yıllara rağmen canlılığını koruyor. 
Ufak cami dediğimin tavanı akmaya başlamış. Bir an evvel bakıma ihtiyaç var. O eserleri meydana getiren ustaların kemikleri sızlamaya başlamıştır. Bakımı yapılmalı, emek veren ustalarımızı ızdıraptan kurtarmalı böyle bir tarihi eseri gelecek nesillerinde görmesini sağlamalıyız. 
Harmanköy’e 10km. uzaklıkta Yenipazar’ın Kuşça köyü camisini oralara kadar gittikten sonra görmemek olur mu? Kuşça köyü camisinin tavanının tarihi değere sahip olduğunu Yenipazarlılardan duymuştum. Köyde 15-20 kişi kalmış ama temiz ve bakımlı bir cami. Tavanı çok güzel el ustalığı ile işlenmiş. 
İnternet sitemizde bahsettiğim köylerimizin tavanlarını inşallah okuyucularımıza en yakın zamanda görmelerini sağlayacağız. İlimizde tarihi değere sahip camilerimiz varsa okuyucularımızın bize bildirmelerini istirham ediyorum. 
İlimizde Vakıflar İl Müdürlüğünün olmayışının eksikliğini her zaman dile getiriyoruz. Ziyaret ettiğim köylerde ki camilerimizi gördükten sonra acilen bu eksikliğin giderilmesi gerekir.
Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü bir an evvel tarihi eserlerimiz kaybolmadan, yıkılmadan sahip çıkmalı. 
Esasen Osmanlı’nın kurulduğu ilimizin bütün köyleri gezilerek tarihi eserlerin envanteri çıkarılmalı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.