EMİRLER HAMAMI

UMUT ÖZDEMİR

Değerli okuyucularım. 

Geçtiğimiz hafta sizlere, Hamam ve hamam kültürü ile ilimizde bulunan Süleyman Paşa Hamamı hakkında bildiklerimi paylaşmıştım. Bu haftaki yazımda da geçtiğimiz haftanın konusunun devamı niteliğinde olacak olan bir yazı ile devam etmek istiyorum. Evet. Bu hafta da Bilecik Merkez İstiklal Mahallesi'nde bulunan Emirler Hamamı hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Hakkında, herhangi bir kitabe ya da tarih bulunmamakla birlikte erken Osmanlı Dönemi ile tarihlendirilen Emirler Hamamı; tarzı, inşa tekniği ve plan açısından diğer incelediğimiz yapılarla örtüşmektedir. Bundan dolayı yapıyı geç Osmanlı dönemine tarihlemek mümkündür.

Emirler Yolu üzerinde olup soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve su deposu bölümlerinden oluşan tarihi yapı, girişte bulunan dikdörtgen soğukluk ya da soyunmalık kısmı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm kareye yakın dikdörtgen planlı olup üst örtüsü tamamen yıkıldığı için kubbeyle örtülüdür. Soğukluk kısmını diğer bir bölümü kare planlı olup üzeri kubbeyle örtülmüştür. Kubbeye geçişler tromplarla sağlanmıştır. Yuvarlak kemerli bir kapıdan ılıklık bölümüne geçilmektedir. Ilıklık kısmı üzeri kubbeyle örtülmüştür. Kubbeye geçişler tromplarla sağlanmıştır. Doğu duvarının biraz üst kısmında su deposu ile bağlantı sağlayan dikdörtgen formlu bir pencere açıklığı bulunmaktadır. Ilıklık kısmının güney duvarında batıya kaydırılmış yuvarlak kemerli bir kapıyla sıcaklık kısmına girilmektedir. Kareye yakın dikdörtgen planlı bölümün üzeri de kubbe ile örtülüdür. Su deposu kuzey- güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olup üzeri beşik tonoz ile örtülmüştür. Yapıda inşa malzemesi olarak duvarlarda moloz taş ve tuğla üst örtülerde tuğla kullanılmıştır. Hamamın kuzey duvarına yapının kaymasını engellemek amacıyla eğime karşı istinat duvarı yapılmıştır. Bununla birlikte yapının, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu ve konservasyon çalışmaları ile turizme kazandırılması söz konusudur.

Emirler Hamamı hakkında mimari ve teknik bilgi vermenin yanısıra, tarih ve medeniyet kokan Bilecik'imizin belde ve köylerinde bulunan hamamların isimlerini vererek, yazıma son vermek istiyorum. Farklı dönemlerde ihtiyaçların karşılanması amacıyla köy yerleşimlerinde inşa edilmiş tarihi hamamlarımıza; İlyasbey, Karaağaç, Okluca, Kınık, Başköy, Küplü, Selöz  köylerinde bulunan yapılar ve merkez de bulunan Tabakhane gibi önemli hamamlar da örnek verilebilir. 

Hali hazırda işlev görmeyen bu hamamların da bir an önce tekrar kazandırılması dileğiyle hoşça kalın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.