Ülkemizde ayçiçek üretiminin yaygın olduğu Trakya bögesinde çayır tırtılı adı verilen bir zararlı tespit edildi. Ayçiçeklerinin kökünden başlayıp çekirdek kısmına kadar yiyebilen bu zararlı kısa sürede ilimizde de görüldü. Çayır tırtılı ile mücadele kapsamında vakit kaybetmeden ilaçlama çalışmaları başlatıldı. Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya’nın konuya olan hassasiyeti, Tarım ve Orman Müdürlüğünün özverili çalışması ile adeta kırmızı alarma geçildi. İnşallah emekler zayi olmayacak ve çayır tırtılı yok edilecek.
7 yaşından beri ayçiçek tarlalarında gezen 75 yaşındaki bir amcamız, “Ben 70 senedir ayçiçek tarlalarının içinde gezerim, bu yaşıma geldim böyle bir şey görmedim.” dedi. İşte bu cümle çok önemli. Yüzyıllardır ayçiçeği üretilen ve bugüne dek hiç görülmeyen çayır tırtılı nasıl oldu da birden ortaya çıkıverdi?
2 seneyi aşkın zamandır hayatımıza giren koronavirüsü ile birlikte kurulmak istenen yeni dünya düzeni için düğmeye basıldı. Pandemi süresince dünyanın geleceğinin teknoloji ve ilaç üzerine inşa edileceği düşünülürken, Rusya-Ukrayna arasında patlak veren savaş enerji arzının devamlılığını ve gıdaya ulaşılabilirliği ön plana attı. Tam da böyle bir ortamda buğday tarlalarında yangınların çıkması, ayçiçeklerinde bugüne dek hiç görülmeyen çayır tırtıllarının hortlaması çok ama çok manidar değil mi?
Yeniden şekillenen dünyada en önemli iki başlık enerji bilhassa yenilenebilir enerji ve gıda olacak. Dolayısıyla Türkiye mevcut coğrafi yapısı ile hem yenilenebilir enerji alanında hem de tarım konusunda büyük avantajları olan bir ülke. Ülke olarak yenilenebilir enerji yatırımlarımız son dönemde oldukça hızlandı. Elektrikli yerli otomobilimiz TOGG ise önemli bir eşik. Eğer tarım konusunda doğru ve sürdürülebilir politikalar hayata geçirilirse yeni dünya düzeninde yerimizi kolaylıkla alabiliriz. Yani tahıl koridorunun açılmasını sağlayan ülke olmaktan ziyade dünyaya tarımsal ürünlerini satabilen ülke konumuna geçmemiz lazım. Enerji alanında keşfedilen yeni kaynaklar ve yatırımlar memnuniyet verici ama tarımdaki kamburlarımızdan kurtulmamız lazım.
Gelecek enerji ve gıdada. Fena değiliz ama daha iyi olmamız lazım.
Kalın sağlıcakla.