Engellilerimizin Ortez ve Protez İhtiyacı

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Devletimizin desteğiyle birlikte savunma ve otomotiv sanayinde ülkemiz ciddi oranda gelişim kaydetmiştir. Bu kapsamda araştırmacının ve üreticinin desteklenmesi yönünde davranış sergileyen yöneticilerimizi kutlamak gerekir. Bu durumdan farklı olarak, şehrimizin sanayisinin seramik ve döküm alanında yapılandığı bilinmektedir. Son yıllarda BŞEÜ’de yazılım ve savunma alanında ortaya çıkan şirketler; sadece üretmek ve para kazanmak adına değil, aynı zamanda şehrin tanıtımı ve gençlerimizin hayallerinde bizde bu işi yapabiliriz düşüncesini ortaya çıkartmıştır. Aynı şekilde ortaya çıkan önemli bir talep üzerine hem girişimcilerin kuracağı şirketlere, hem de BŞEÜ’ de açılabilecek yeni bölümlere yön verecek önemli bir gereksinimin bulunduğu belirlenmiştir. Sağlık alanında hizmete en çok ihtiyacı bulunan engellilerimiz; bu hafta gazetemizdeki köşemizi süsleyecekler. Kardeşlerimizin lisan-ı hallerini değerli engelliler derneği başkanımız Aslıhan Hanım bizlere yazımızda anlatacaktır.

Ailemden etkilendiğim için iki doktora tezimden bir tanesi artroplasti ile ilgili olmuştur. Diz protezleri ve kalça protezleri hakkında bilimsel çalışmalar yürüttüğümü belirtmiştim. Tabi ki tasarım ve üretim için bir parça; geliştirilip imal edilmesi gereken bir geometridir sadece. Aynı zamanda mekanik ve metalürjik özelliklerse; analiz edilerek karakterize edilecek parametrelerdir yalnızca.  CAD, CAM & CAE alanında uzmanlaşan ve endüstriyel tasarım & üretim metalürjisi çalışan araştırmacılar, ürün ayırt etmeden imalat gerçekleştirir her zaman. Ama ortez ve protez konusu benim için önemli bir istisna. Anlatırız belki hazin sonla biten birkaç hikâyeyi de bir gün bu değerli platformda. Artık şehrin ortez ve protez ihtiyacını açıklayan değerli başkanımızın sözlerine yer verelim.

Öncelikle çocuklarımıza cihaz yaptırabileceğimiz bir firma yok ilimizde. Üniversitemizde de konu ile ilgili bölüm olmadığı için destek alamıyoruz. İhtiyacımız olan cihazları şehir dışında yaptırıyoruz. Tabi ki bu da maliyeti arttırıyor. Önce ölçü almak için gidiyoruz. Daha sonrasında provaya ve ilgili cihazları teslim almaya. Tabi gönül ister ki ihtiyaç dahilinde kullanılan ortez protezler ücretsiz olsun ancak cüz-i bir miktar katılım payı alabiliyoruz (SGK sayfasında detaylara erişilebilir)  Onun için de öncelikle ihtiyacımız olan cihazı ilgili hekime yazdırmak gerekiyor, sonra ücretin tamamını cihazı yaptırdığımız firmaya  ödüyoruz. Fatura ve raporu SGK ‘ya beyan edip hesabımıza katılım payının yatırılmasını bekliyoruz. Bir çok aile engelli çocuğuyla birlikte kurumları dolaşmak yerine  cihazın tüm ücretini karşılamayı tercih ediyor.  Cihazların fiyatları yüksek, erken çocukluk döneminle çocuklar hızla büyüyorlar ve en geç 6 ayda bir yeniden cihaz yaptırmak gerekiyor. İlgili cihazların kişiye özel yapılması gerekirken, bazı aileler maddi sıkıntılar nedeniyle başka çocukların küçülenlerini kullanmak zorunda kalıyorlar.  Yarardan çok zarar oluyor maalesef. 

Değerli okurlarımız ortezler; artroplasti alanında kullanılan protezlerden çok daha kolay geliştirilebilir ürünlerdir. Bu kapsamda aslında iki adet şirket BŞEÜ TTO’da üretim bandı kurma adına bir girişimde bulunmuş olsa da, boş bir yer ve destek bulamadıkları için maalesef Ankara’da faaliyetlerini yürütmeye karar verdiler. Yine de en azında BŞEÜ’ de açılacak bir ortez ve protez bölümü ile birlikte, bu tip ürünlerde araştırmaların desteklenmesi kritik öneme sahip. Engelli vatandaşlarımıza hizmet verebilecek gençleri bir düşünsenize! Uygulama ve bitirme projelerinde şehre nasıl hizmet edebilirler? Aynı zamanda en acilinden bir Kuluçka Merkezi gerekli dirilişin şehrine. Seçim ekonomisinde dağıtılan kredi ve hibelerden yararlanmak adına girişimci için bir ortak teknoloji ve proje üreten alan çok çok önemli.  

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.