Gündemimiz 12 Eylül akşamına kadar “Evet”, “Hayır” kelimelerinin yorumuyla geçecek. Mecliste temsil edilen partilerin iktidarda olan Ak Parti “Evet”, Muhalefet ise “Hayır” cephesinde yer alıyor.
CHP lideri Sayın Kılıçdaroğlu “hayır’da hayır vardır” sloganıyla yollara koyuldu. Milletin çoğunluğunun “hayır” demesini Anayasa değişikliğinin reddini istiyor. CHP muhalefette olduğu süre içinde “hayır istemezük, yapılmasın” sloganlarıyla muhalefet yaptığını, ama iktidarların bu ağır muhalefete rağmen gerçekleştirdikleri üç işi gündeme taşıyacağım. Sonuçta okuyucularım “İktidarlar CHP muhalefetine boyun eğerek bu işleri yapmasaydılar bugün ülke ne halde olurdu?” diyerek analiz yapmaya çağrıyorum.
1- Yıl 1952-53-54 Demokrat Parti iktidar. İstanbul, İzmit, Sakarya, Bilecik, Eskişehir, istikametinin yolu yapılıyor. (Bozüyük –Mekece yolundan evvelki yol” Yol tek gidiş tek geliş şeklinde yapılıyor. Zamanın muhalefet lideri İsmet İnönü. CHP İnönü liderliğinde yapılmakta olan yola şiddetle karşı çıkıyor. Şimdi anayasa değişikliğine karşı geldikleri gibi “hayır istemezük” diyorlar. Hatta “Siz havaalanı mı yapıyorsunuz yol mu?” sloganıyla karşı çıktılar. Yaşı 60’ı aşmış her vatan evladı buna şahittir. Zaman kimi haklı çıkarttı?
2- Yıl, 1970’li yıllar. İstanbul Boğazını birbirine bağlayacak olan, altın gerdanlık lakaplı “Atatürk asma köprüsü”nün yapılmasına CHP yine karşı çıktı. Zamanın iktidarı, CHP’nin amansız muhalefetine rağmen köprüyü yaptı. Daha sonra İkinci Boğaz Köprüsü “Fatih Sultan Köprüsü” yapıldı. Şimdi üçüncüsü ve tüp geçit yapılıyor. CHP’nin hayırcı sloganına uyulsaydı da köprüler yapılmasaydı ne olurdu?
3- Gelelim CHP’nin üçüncü “hayırcı”tarafta yer alıpta mağlup düştüğü üçüncü şıkka. Hükümet hastanelerin tek çatı altında toplanmasına ve özel hastanelerin çalışan memura, esnafa, sigortalı ve bunların emeklisine muayene olma kolaylığının getirilmesine yine CHP şiddetle karşı çıktı. Sigorta hastanelerin işçinin parasıyla kurulduğundan tutunda, özel hastanelerin her kesimine muayene serbestliği getirmekle halkın soydurulacağı ileri sürülerek karşı çıktılar. Eczacıların memura, bağ-kur’luya, SGK’lıya ilaç vermesinden tutunda ilaçları yüzde bilmem kaç ucuzlatılmasına kadar CHP karşı çıktı. Şimdi sağlıkta yapılan reform diyebileceğimiz çalışmalar yapılmasaydı bugün ne halde olurduk acaba?
Ben sadece CHP’nin üç konuda “hayır”cı tavrındaki yersiz hayırcı politikalarının isabetsizliğini göz önüne serdim. Daha böyle onlarcasını dile getirmek mümkün. Birgün anayasa değişikliğinin red cephesinde yer alarak millete “hayır” dedirtmeye hazırlananları, yukarıda anlattığım üç konuda bugün ne komik duruma düştüklerini hatırlatarak ileride kendilerinin de aynı duruma düşmemelerini istiyorum. Gönül anayasanın tamamının değiştirilmesini istiyor. Unutmayalım bu değişiklik bir gün tamamının değiştirilmesinin yolunu açacak.