Merhaba. Bu hafta Google’dan gelen haberlerden yaptığım derleme ile karşınızdayım.
Öncelik Google’ın ilk ortaya çıkış ve en ünlü sevisi olan arama motorunda. Google, kullanıcı, arayacağı kelimeyi daha yazarken arama sonuçlarını göstermeye ve kelime yazıldıkça da değiştirmeye yönelik bir projeyi yürütüyormuş. Mesela kullanıcı “ayakkabıcı” kelimesini aramaya çalışırken, ilk 2 harfe göre önce “ay” sonra “aya” sonra da “ayak” gibi takip eden harf ve hecelerden oluşan kelimeler aranmış gibi değişerek önümüze gelecek. Bu tarz arama motoruna yapılan çalışmalar, zaten bence de en iyi arama sonuçlarını sunan Google’ın rakiplerine piyasadan pay kaptırmamak yolunda yaptığı yenilikçi çalışmalar olarak göze çarpıyor.
Google, devasa sunucu tarlaları ve süregelen diğer çalışmaları için gerekli enerjiyi sağlama konusunda yenilenebilir enerjileri kullanmak için de yatırım yapıyor. HSBC gibi firmaların hafta sonları dünya çapındaki 300 bin bilgisayarının fişini çekerek 1 milyon dolar kâr yaptığını açıklamasından sonra, asla kapatılmaması gereken sistemlerin harcadığı enerjinin maliyeti Google’ın ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkarıyor. 40 milyon dolarlar seviyesinde yaptığı yatırımlarla 20 sene boyunca rüzgâr çiftliklerinden enerji satın almayı planlıyor. Bu amaçlı yatırımların devamının geleceği ve belki de Google’ın kendi barajı veya rüzgâr çiftliklerinin olacağı günler bence yakındır.
Nexus One adını verdiği cep telefonunun satışında beklediği başarıyı yakalayamayan ve projeyi durduran Google, öncelikle bu telefonlarında kullanmak amaçlı geliştirdiği Android işletim sisteminde ise turnayı gözünden vurmuşa benziyor. Diğer cep telefonu üreticilerinin yeterli desteği ve ürün çeşitliliğini sağladığı Android işletim sistemi, yakın zamanda Netbook, dizüstü bilgisayar ve cep telefonu pazarında sayılı aktörlerden olacaktır. Bunda Android markette sunulan ücretsiz uygulamalarla, kullanıcıların işletim sistemlerini kendi istedikleri şekilde değiştirebilmelerinin de etkisi büyük.
Google şimdiye kadar sunduğu ürün ve hizmetlerle, ayrıca açık kaynağa verdiği destekle hem kullanıcı dostu hem de popüler olmayı başarmıştı. Her devin büyümesinde olduğu gibi “tamam artık ben oldum, kimse umurumda değil” tarzı bir yaklaşımla yeni bir çalışma başlattı. İnternet hizmet sağlayıcılarla görüşmelere başlayan Google, kendi hizmetlerini kullanan kişi ve kurumlarla kendi sistemlerinin kullandığı internet trafiğinin öncelikli olarak internette geçiş üstünlüğüne sahip olmasını sağlamaya çalışıyor. Ben dünya deviyim, bastırırım parayı, alırım internet önceliğini düşüncesi daha başta geniş tepkilere yol açsa da, Google, şimdiye kadar elde ettiği güçle durdurulması zor bir şirket haline geldi.
Sanırım bu da bir süreç. Zamanında Microsoft’un parlak geçen günlerini ve bugünlerde sönen yıldızını hatırlatıyor.
Saygılarımla.