Geçtiğimiz hafta, ilçe kongresinde Belediye Başkanı Halil Aydoğdu'nun yaptığı konuşma, ardından da kar yağışları sebebiyle kapalı pazaryerinin çatısının çökmesi ile en çok konuşulan ve kamuoyu gündemini meşgul eden ilçe Söğüt oldu.
Yaklaşık 150’ye yakın aracın çöken çatının altında kaldığı, bununla birlikte gazetelere de yansıyan Sakarya Vadisindeki seraların ve ilçe merkezindeki fabrika çatılarının çökmesi gibi hem maddi hem de manevi zararlara uğrayan Söğüt halkına geçmiş olsun dileklerimizi bu vesileyle yeniden iletelim ve 30 Mart seçimlerinden beri Söğüt’te konuşulan pek çok iddianın ilk defa gazete manşetlerine yansıdığı konuya yakından bakalım…
Tartışmanın fitilini MHP'nin ilçe kongresinde Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ateşledi. Sakarya'da konuşmasının tamamı yayınlanan Aydoğdu selefi Akpartili Osman Güneş'in kendisine 2 milyonun üzerinde borç bıraktığını bu sebeple yaptırdığı belediye sarayından ötürü övünemeyeceğini söyledi. Konuşmasında ülkenin güncel tartışma konularından yeni yaptırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na da gönderme yapan Aydoğdu; “Biraz acı bir cümle olacak ama bir kendine saray yaptın, belediye sarayı. Adını da belediye başkanlığı yazdın nerenin belediyesi olduğu belli değil. Bir de dostun, arkadaşın Namlı'ya saray yaptın.” diyerek Güneş’i eleştirdi. Konuşmasının devamındaki bahsi geçen Namlı Otel’le ilgili iddialar da Söğüt kamuoyunda uzun bir süredir tartışılan iddialardı. Konuşmasına Namlı Otelin işletmesini yaptığı bina ile yeni yapılan belediye binasının maliyetlerinin toplamının 2 milyon 300 bin lira civarında olduğunu söyleyerek devam eden Aydoğdu, belediyenin borçlarını ödemeyerek bu binaları yaptığınız için övünmeye hakkınız yok dedi.
Aydoğdu'nun bu sözlerinden iki gün sonra Akparti'nin çiçeği burnunda ilçe başkanı Mesut İpekçi'den meşhur üç mektup hikâyesi ile cevap geldi. Yine gazetemiz Sakarya'da yayınlanan açıklamada İpekçi, Aydoğdu’nun seçim çalışmaları sırasında devlet yatırımlarını sahiplenmesini ve gerek seçim broşürlerinde gerekse sosyal medya hesaplarında devlet yolu, doğalgaz çalışmaları ve enerji nakil hatlarının ilçe dışına çıkartılması gibi devlet yatırımlarını kendi yapmış gibi göstermesini eleştirdi ve Aydoğdu’nun hiçbir belediye faaliyeti yapmadığı devlet yatırımlarını sahiplendiğini ve buna mazeret olarak da Osman Güneş’in kendisine çok borç bıraktığından yakındığını sert bir şekilde belirtti.
Aydoğdu’nun Namlı Otel’le ilgili iddialarına, işletmenin sahibi de avukatı aracılığıyla cevap verdi. Gazetemizde yayınlanan bu açıklamada da özetle, ihale sürecinden itibaren yapılan tüm işlemlerin yasalara uygun olduğu ve Aydoğdu’nun açıkça bir algı operasyonu yapmak istediği ve vatandaşı eksik bilgi vererek aldattığı iddia edilmekte…
Gazetemizin internet sayfasında her üç haberin altına yazılan yorumlara bakılırsa, bu konu Söğüt’te ne zamandır meydana çıkmaya zemin arayan Aydoğdu ile ilgili eleştirilerin ortaya çıkmasına da bir fırsat olmuş. Kongrenin hemen akşamında ilçe kapalı pazaryerinin çökmesi sebebiyle Aydoğdu’nun kongre konuşmasının beklenenden daha fazla tepki gördüğünü düşünebiliriz. Ancak her şeye rağmen Söğüt’ün 30 Mart’tan sonra Bozüyük ve Osmaneli Belediyelerinin faaliyetleri yanında biraz geride kaldığı Bilecik kamuoyunda konuşuluyordu.
Medyaya pek yansımamasına rağmen Söğüt’te seçimlerden bu yana gözle görülür hiçbir faaliyetin yapılmaması halk tarafından da eleştirilmekteydi. Hatta bu sebeple MHP kimliği ile tanınan bazı kişilerin partileri ile aralarına mesafe koydukları, bir kısmının Cumhurbaşkanlığı seçiminde de açıktan Erdoğan’ı desteklediği ve bunun için çalıştığı da biliniyordu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Söğüt İlçe Merkezinde Erdoğan’a çıkan oyların %50’yi geçmesi biraz da Aydoğdu’nun seçimden sonraki dönemde desteğini yitirmekte olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Bu tespiti cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra seçim değerlendirmesini yapmış olduğumuz yazımız da biz de yapmıştık.
İlçe kongrelerinin bitmesinden sonra bir kan değişikliği yaşayan Akparti’nin Söğüt teşkilatının da Cumhurbaşkanlığı ve kongre seçimlerinden almış oldukları bu ivme ile 2015 seçimlerinde ilçe merkezinde en azından birinci parti çıkmayı hedef olarak belirlediklerini yaptıkları çalışmalarda tabanlarına söyledikleri bizim kulağımıza kadar gelmişti.
Bu bilgiler ışığında Aydoğdu’nun konuşması biraz da bunun önünü almak ve 2015 seçimleri için kendisine bir siyasi zemin oluşturma olarak okunabilir.
Her şeye rağmen Aydoğdu’nun konuşmasındaki esas hedef olan eski Belediye Başkanı Osman Güneş’in şimdiye kadar bu iddialara karşı bir cevap vermemiş olması da anlaşılır bir durum değil.
Kulislerde, bu yaz Ramazan Ayında Belediyenin organize ettiği iftar programına katılan Osman Güneş’in, burada bir de konuşma yapması sebebiyle Akparti teşkilatı ile zaten mevcut olan sorunlarının daha da derinleştiği konuşuluyordu. Nitekim Aydoğdu’nun da sırf Akparti içerisindeki bu bölünmüşlüğün üzerine giderek Akpartiyi iç çekişmeler ile zayıflatmak amacıyla Güneş’i bu iftara çağırdığı ve iftarda da büyük hürmet göstererek konuşma yapmasına da zemin hazırladığı söylenmekteydi. Nitekim Ramazan Bayramından bir gün önce, yine Sakarya Gazetesinde yayınlanan bir röportajında Aydoğdu, Söğüt’te o zamanki tartışma konusu olan ve şu anda “Türk Sofrası” ismi ile işletilen mekânın isminin Osman Güneş’in belediye başkanlığı zamanında “Osmanlı Mutfağı” olarak değiştirilmesini eleştirirken bu değişikliğe Güneş’in kerhen müsaade ettiği ve değişiklikteki asıl faktörün Akparti teşkilatı olduğu çünkü Akparti’nin “Türk” ismini silmek için özel bir siyaset uyguladığını söylemişti.
Yılların siyasetçisi olan Güneş’i de sırf teşkilat arasındaki çatlağın büyümesi amacıyla bu şekilde kullanan Aydoğdu’nun bu sefer de doğrudan Güneş’i hedef alması önceki politikasından döndüğü şeklinde yorumlanabilir mi? Zira son kongrede ismi Güneş ile anılan hiçbir Akparti’li yeni oluşan ilçe yönetime giremedi.
Eğer öyleyse hem Güneş’in hem de yönetimin kendi aralarındaki bu çekişmeyi bir kenara bırakması ve Aydoğdu’nun bu itham ve iddialarına karşı birlik olmaları gerekmez mi?
Aydoğdu, kongre konuşmasında ayrıca Elginkan Vakfının Söğüt Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımı için de “Ağır ama sağlam gidiyor, kısa bir süre içerisinde burada da istihdam sağlanacak” demekte. Bu beyanatı görünce 30 Mart seçimlerinden önce Aydoğdu’nun yine Sakarya Gazetesinde manşetten verilen ve Elginkan Vakfının Söğüt OSB’ye gelmeyeceği ve bunun bir oy simsarlığı olduğu yönündeki beyanları aklıma geldi…
“Elginkan’ın Söğüt OSB’ye geleceğini söylemek oy simsarlığıdır” söyleminden; “Elginkan yatırımı ağır ama sağlam gidiyor, inşallah bu yaz içinde de oradaki yatırım başlayacak” söylemine geçmek, İpekçi’nin “Üç Mektup Hikâyesi” ile Aydoğdu hakkında yaptığı tespitlerde doğruluk payı olduğunu da göstermiyor mu?
Eskilerin “Hafızayı beşer nisyan ile malûldur” dediği meşhur bir deyişimiz var. Neyse ki artık insan hafızası unutsa da gazete arşivleri ve internet sayfaları hiçbir şeyi unutmuyor.