Hal Yasası üç yıldır çıkartılamadı

ŞADİ ERDAL

Geçen hafta fiyatların yüksekliğinden bahsetmiştim. Bakanlar kurulunun genelde bürokratlardan teşekkül ettiğini, milletvekillerinin halkın şikayetlerini bakanlara dinletemediklerini, market zincirlerinin mahalle aralarına kadar kurulmasına izin verilmesiyle, küçük esnafın yok olmasına sebep olduğunu ve marketlerin piyasayı belirlediklerini tekel oluşturduklarını anlatmaya çalıştım.

Birkaç ay evvel istifa eden Ticaret Bakanı Ruhsan Pekcan 4 Kasım 2018 tarihinde yaptığı basın toplantısında hal yasası ile ilgili “Tüketici toptancı halinde üretici birlikleri için kiralar çok daha düşük olacak. Onlara yüzde 75 indirim sağlayacağız. Hal rüsumunu kaldıracağız. Vergi oranı herkese yüzde 4 ise üretici birliklerine yüzde 2 olarak uygulayacağız. Herhangi bir ticaret erbabının, esnafın zarar görmesini kesinlikle istemeyiz. Şu anki durumda her şey üreticinin sırtında. Mevcut sistemin ne üreticiye faydası var ne tüketiciye. Biz bunu düzgün kurguladığımız zaman herkesin memnun olacağı bir sistem olacak… Tüm engelleri aşacağız. Siyasi destek arkamızda. Buralar, yap-işlet-devret modeliyle profesyonel bir şirket tarafından yönetilsin, gurur duyacağımız, pırıl pırıl bir proje olsun istiyoruz. Yer konusunu belirlemeye çalışıyoruz. Hal Yasası'nın çıkmasında sorun yaşanmasını beklemiyorum. Pilot proje üzerinde çalışıyoruz. Öncelikle Ankara ve İstanbul'u pilot bölgeler olarak düşünüyoruz. Bir de bunun üretici bölgesi toptancı hali ayağı var. Akdeniz havzasında bunun karşılığı olmalı. Hangisine öncelik veririz bilemiyorum. Uygulamada pozitif yansımalarını göreceğiz.” dedi.

Üç yıl görevde kalan bu ticaret bakanı bayanın 4 Kasım 2021 tarihinde yukarıda yaptığı açıklama tam üç yıl olacak, peki yasa çıktı mı? Meclise bile gelmedi. O tarihlerde de pahalılık var şikayetleri vardı, onun için hal yasasını gündeme getirdi. Müstafi Ticaret Bakanı daha sonra defalarca hal yasasını çıkartacaklarıyla ilgili açıklamalar yapmasına rağmen bir türlü meclise getirilip kanunlaştırılamadı. Kim buna mani oldu?

Yine Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli 7.2.2019 tarihli açıklamasında yani Müstafi Ticaret Bakanının açıklamasından 3 ay sonra “Tüm ürünlerin yer aldığı bir yer olabilir. Gerekli aksiyonu önümüzdeki haftadan itibaren alacağız. Yani tüm gıda ürünlerinin olduğu yerler olabilir. Bunları büyük şehirlerimizde açabiliriz. Ama bunun dışında sebzeyle meyvede pek problem yok görünüyor ama sebze ve meyve ile ilgili de bir aksiyon var ise ki var görünüyor bunu önümüzdeki haftadan itibaren alıyor olacağız, aracı sayısını azaltacağız… Hal yasası önümüzdeki aylarda devreye girecek. Perakende yasasını da ele almamız gerekiyor. Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili çalışıyor.” dedi.

Bilahare tarım bakanının zaman zaman hal yasasını çıkartacaklarına dair açıklamaları devam etti. Artan fahiş fiyatları Ak Parti’ye destek verenleri de çileden çıkartmaya başladı. Hükümet üyelerinden yine hal yasası çıkartılacağı dile getirilmeye devam ediyor.

Benim anlatmak istediğim şu, hayat pahalılığı 3 yıldır düşünülen tedbirler yerine getirilmediğinden gümbür gümbür geldi. Hadi diyelim bakanlar çıkartmak istedikleri yasayı rötara uğrattılar. Parti genel merkezi bu vaadler yerine getirilmediğinde ne güne duruyor demeye hakkımız var sanıyorum. Birçok yerde Tarım Kredi satış mağazaları açıldı, ilimizde de var. İlk açıldıklarında diğer marketlere göre fiyatlar düşüktü, şu anda göstermelik iki veya üç ürün haricinde diğer marketlerle hiç fark yok. Hükümet bu durumda fiyat yükselişleriyle nasıl mücadele edebilecek? Buna kendi ayağına kurşun sıkmak denir.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.